7 tipů, jak ušetřit na zimních pneumatikách

Tipy k nákupuCashback  |  Akční nabídky a výprodeje 10. 11. 2021

Chcete co nejvíce snížit náklady na výměnu letních pneumatik za zimní? Připravili jsme pár jednoduchých tipů. Pořiďte si zimní pneu za nejlevnější cenu! Jak díky cashbacku ušetříte a získáte ty nejlepší ceny? Poradíme mnohem víc!

Zimní pneumatiky jsou povinné v období od 1. listopadu do 31. března. Tato povinnost platí v těchto měsících a pouze za předpokladu, že se na pozemních komunikacích nachází vrstva sněhu, náledí, námraza nebo když tyto stavy lze předpokládat. Je proto dobré být připraven a zimní pneumatiky pořídit včas a nejlépe za dobrou cenu. Přinášíme 7 tipů, jak této ceny docílit, u kterých obchody naleznete levné pneumatiky a jak ještě více snížíte cenu pomocí cashbacku.

Výběr pneumatik a jak poznat ty dobré?

V Evropské unii je uzákoněno povinné štítkování pneumatik od 1. listopadu 2012. Díky tomuto štítkování každý řidič pozná kvalitu a základní parametry - A je nejlepší hodnotou, G je nejhorší hodnotou, podobně jako u energetických tříd.

Štítky pneumatik obsahují tři základní informace.

  1. Značka pneumatiky a benzínové pumpy – značí přímý vliv na spotřebu paliva. Rozdíl mezi označením pneumatiky A a G může dosahovat 0,5 litrů na 100 kilometrů.
  2. Značka pneumatiky a dešťového mraku – hodnotí schopnost pneumatiky zastavit na mokré vozovce. Rozdíl mezi hodnocení A a G může být při rychlosti 80 km/h až 18 metrů.
  3. Značka pneumatiky a reproduktoru – vyjadřuje vnější hlučnost pneumatiky, uvádí se v decibelech.
Hodnoty kvality

Dálniční známka 2019 zdarma

Přečtěte si všechny důležité informace o dálniční známce pro rok 2019, jako jsou její cena, platnost a neplacené úseky a kde je dálniční známka 2019 k sehnání zdarma.

Zjistit více o dálniční známce »

TIP: Potřebujete vedle výměny pneumatik pořídit také náhradní díly? Obraťte se na specialistu Auto Kelly.

Jak ušetřit na zimních pneumatikách

Chcete šetřit na každém kilometru? Zimní pneumatiky se mohou pořádně podepsat ve vaší peněžence. Proto je tu 7 tipů, jak ušetřit za zimní pneumatiky!

1. Cashback a zimní pneumatiky

Jak již víte, zimní pneumatiky se dají online koupit levněji. Když tomu připočítáte částku, kterou vám cashback portál pošle z nákupu zpět, vyjde vám nejvýhodnější cena, za kterou pneumatiky nakoupíte. V tabulce naleznete TOP obchody na Tipli a jejich odměny v procentech za každý nákup.

Název obchodu
Procento z nákupu zpět
Název obchodupneushop.cz
Procento z nákupu zpět1,5 %
Název obchodupneumatiky.cz
Procento z nákupu zpět1,5 %
Název obchoduAliExpress
Procento z nákupu zpětaž 10 %
Název obchodufonetip
Procento z nákupu zpět2 %
Název obchoduCNDirect
Procento z nákupu zpět5 %

2. Přezouvat včas

Včasné přezouvání pneumatik ušetří jak peníze, tak starosti i čas. Největší nápor autoservisy zažívají od konce října, na začátku listopadu a když se na silnicích objeví první sníh. Nejvýhodnější je tedy přezout na zimní pneumatiky co nejdříve a naopak s letními pneumatikami se vyplatí na jaře počkat, ceny tak budou příznivější. Výměna pneumatik zabere obvykle kolem půl hodiny včetně vyvážení. Cena za přezutí všech čtyř kol se pohybuje v rozmezí 350 Kč - 600 Kč včetně DPH. Přezutí pneumatik s malými rozměry na plechových kolech je levnější než pneumatiky na hliníkových kolech a s většími rozměry.

3. Příplatek za vlastní pneumatiky

Připlatíte si za nazutí vlastních pneumatik. Počítejte s příplatkem, jestliže si převezete do pneuservisu vlastní pneumatiky. Příplatek se pohybuje okolo 100 - 200 Kč za celý vůz, ten však ve většině případů bývá výhodnější, když si vlastní gumy koupíte levně online na obchodech s auto příslušenstvím. Vyplatí se tak pořídit si gumy online a příplatek zaplatit, cena ve výsledku bude nižší.

Zimní pneumatiky

TIP: jedním z TOP obchodů na Tipli je pneushop.cz. Můžete zde dostat až 1,5 % z částky nákupu zpět!

4. Srovnání cen

Srovnání cen pneumatik je také velmi výhodným způsobem jak ušetřit na nákupu zimních pneumatik. Doporučujeme koupi pneumatik online. Zjistíte tak, jaké mají různé obchody ceny, vyberete si z více produktů než na kamenných obchodech/pneuservisech a díky funkci cashback získáte část peněz z nákupu zpět!

5. Občasný řidič?

Nejezdíte často? Všechny automobily do hmotnosti 3 500 kg musí mít zimní pneumatiky povinně na všech nápravách. Nejezdíte-li s autem tak často (ročně jednotky tisíc km), vyplatí se vám zvážit nákup celoročních pneumatik. Tyto pneumatiky se mohou používat v zimním období za předpokladu splnění podmínky minimální hloubky dezénu?.

6. Nákup starých pneumatik

Pozor na staré pneumatiky! Koupit starou pneumatiku není dobrým krokem, chcete-li ušetřit, proto je dobrá dát si pozor na tzv. DOT kód. Ten bývá obvykle ve formátu DOT AF MU AX4J 0810 a značí:

  • DOT – zkratka Deprtment Of Transportation
  • AF – značí výrobce pneumatiky
  • MU – kód rozměru pneumatiky
  • AX4J – interní označení modelu pneumatiky
  • 0810 – symbolizuje termín vyrobení gumy. První dvě číslice značí týden, poslední dvě rok výroby (tento kód tak značí 8. týden roku 2010)

7. Pozor na čísla

Vítěz srovnávacích testů není vždy nejlepší volbou. Zjistit si výsledky nezávislých testů je určitě dobré, ale je nezbytné brát v potaz také rozdíly v hodnocení mezi jednotlivými zástupci. Bodové rozdíly mezi jednotlivými pneumatikami bývají často zanedbatelné. Dobré je tak určitě mít zapamatované, jaké pneumatiky se řadí mezi lepší, a například letáky podají jasné info, které z pneumatik jsou zrovna ve slevě.

Zimní pneumatiky

TIP: Aby se vám pneumatiky nepovalovaly v garáži nebo ve sklepě, je dobré si pořídit stojan na pneumatiky, který není velkým zásahem do rodinného rozpočtu.

Včasné přezutí, vlastní pneumatiky nebo online nákup s cashbackem. To všechno jsou způsoby, jakými lze na zimních pneumatikách ušetřit. Jejich kombinací s Tipli cashbackem tak dosáhnete nejlepších cen a neutratíte více, než je nutné.

Související obchody

Rentalcars.com, pneushop.cz, Pneumatiky.cz, FastTech.com, Renault DÍLY

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se