Hobby a zábava
21.04.2018

5 tipů na chutné vegan recepty

Veganství je považováno za jeden z největších trendů letošního roku. Zkuste si i vy udělat výzvu na pár dní a vyzkoušet, jaké to je stravovat se vegansky. V článku na vás čeká pět jednoduchých a velmi chutných receptů.

5 tipů na chutné vegan recepty

Když slyšíte slovo vegan, pravděpodobně vám jako první na mysl přijde otázka "A co vlastně jí"? Přestože vegani ze svého jídelníčku vyřazují veškeré živočišné produkty jako maso, vajíčka, mléčné produkty, ale i med, je veganská strava velmi pestrá. Znáte nějaký seitan recept, tofu nebo recept s tempehem? A čím že se líší vegan a vegetarián? Vegetariáni omezují ve svém jídelníčku pouze maso.

V dnešní době se veganství stává především trendem a mnoho restaurací či kaváren má na svém menu alespoň jednu rostlinnou variantu. Lidé přecházejí na veganství především z etických či zdravotních důvodů. Veganský jídelníček prospěje vašemu zdraví, pročistí váš organismus a také se po něm budete cítit mnohem lépe.

★TIP:

Zdravé potraviny a biopotraviny pro vaše recepty nakoupíte na e-shopech bioma nebo iswari

Dalším mýtem o veganství je, že stravování se čistě vegansky vyjde draho. My vám ukážeme několik příkladů, že je možné vařit z levných surovin a navíc velmi chutná jídla!

Snídaně aneb základ dne

Snídeně by měla být základem každého dne. Vydatná snídaně by vám měla dodat energii a dostatečně vás zasytit. Ke snídani se také můžete osvěžit zdravým smoothie. Sezónní nabídku ovoce a zeleniny za akční ceny najdete v Kaufland letáku.

Vegan ovesná kaše na tisíc způsobů

Vegan ovesná kaše

Ovesná kaše je jednou z levných variant na snídani

Ingredience

  • 1 ks zralý banán
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1 lžička chia semínek
  • 2 lžíce rozinek
  • 1 lžička mleté skořice

Postup

  1. Do malého hrnce dáme vařit zhruba půl hrnku vody a přisypeme ovesné vločky a skořici. Vaříme několik minut, dokud vločky nevytvoří kašovitou konzistenci. Pokud máte instantní kaši či jemné ovesné vločky, stačí zalít převařenou vodou z varné konvice.
  2. Hotovou kaši dejte do misky a nakrájejte navrch banán a nasypte chia semínka chia semínka.
  3. Přidejte ostatní ingredience podle chuti. Ozdobíme rozinkami, skořicí a arašídovým máslem.

TIP: Ovesnou kaši můžete nahradit kaší pohankovou, jáhlovou, rýžovou nebo kukuřičnou. Kaši můžete ozdobit podle chuti, např. ořechy, semínky, sušeným ovocem a javorovým sirupem.

Vegan americké lívance

Vegan americké lívance

Americké lívance jsou další chutnou a jednoduchou variantou snídaně.

Ingredience

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • javorový sirup
  • arašídové máslo
  • banán

Postup

  1. Nejprve smícháme suché suroviny v misce. Poté přidáme olej a rostlinné mléko a promícháme tak, aby v těstě nebyly hrudky.
  2. Rozpálíme nejlépe teflonovou pánev na střední žár. Naběračkou nabereme směs a nalijeme na pánev tak, aby se vytvořil malý lívanec.
  3. Zhruba po dvou minutách až se začnou tvořit na těstě bublinky, lívanec podebereme a otočíme. Opékáme další dvě minuty z druhé strany.
  4. Hotové lívance klademe na talíř a ozdobíme banánem, arašídovým máslem a sirupem.

TIP: Lívance můžeme dochutit podle vlastní chuti. Do těsta můžeme přidat kusy ovoce - banán, borůvky. Lívance můžeme posypat skořicí.

Tipy na veganské obědy

Veganský oběd vás zasytí a zároveň vám po něm nebude těžko. Vyzkoušejte hlavní chod z rostlinných ingrediencí a posuďte sami. Bílkoviny znamenají třeba luštěniny, tofu, tempeh nebo nějaký seitan recept.

Vegan indický dýňový dhál

Dýně

Dýně se skvěle hodí do indických jídel.

Ingredience

  • 1 menší dýně
  • 250 g suché červené čočky
  • 1 cibule
  • rostlinný olej
  • sůl
  • garam masala

Postup

  1. Na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibulku. Mezitím dýni nakrájíme na menší kousky. Dýni poté přidáme na pánev.
  2. Na pánev přidáme zhruba lžičku garam masaly. Můžeme také použít kari k dochucení. Poté zalijeme vařící vodou.
  3. Do pánve přidáme červenou čočku v poměru 1:3 s vodou a osolíme. Pravidelně směs mícháme a vaříme zhruba půl hodiny.

TIP: Indický dhal podáváme nejlépe s kvalitní rýží nebo indickým chlebem. Do směsi můžeme přidat květák či mrkev.

Vegan fazolový burger

Vegan fazolový burger

Nejchutnější burger? Maso v něm nenajdete.

Ingredience

  • 1 plechovka červených fazolí
  • 1/2 červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • špetka soli
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička uzené mleté papriky
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce sojanézy
  • 2 lžíce hořčice
  • burger housky
  • čerstvou zeleninu

Postup

  1. Fazole zcedíme a v míse namačkáme na kaši.
  2. Přidáme nadrobno nasekanou cibulku, česnek, olej a koření. Poté promícháme.
  3. Konzistenci směsi ladíme přidáváním mouku, dokud není směs lepivá.
  4. Ze směsi poté tvarujeme burgery a pokládáme na předehřátou pánev. Opečeme z obou stran do hněda.
  5. Připravíme si omáčku ze sojanézy, hořčiče a libovolného koření.
  6. Burger housky rozřízneme napůl a opečeme na pánvi do křupava.
  7. Housky ozdobíme nakrájenou cibulí na kroužky, fazolovými burgery, čerstvou zeleninou a omáčkou.

TIP: Do burgerů se hodí listová zelenina, rajčata, okurka či avokádo. K burgerům si můžete také opéct v troubě hranolky z batátů na olivovém oleji s rozmarýnem.

Vegan salát Tabouleh - ideální k večeři

Vegan salát Tabouleh

Lehký a velmi chutný salát s kuskusem.

Ingredience

  • 400g rajčat
  • 100g petrželky kudrnky
  • 50g suchý kuskus
  • 1 citrón
  • 1 cibule
  • 50ml olivového oleje
  • sůl a pepř

Postup

  1. Rajčata nakrájíme na velmi drobné kostičky. Cibuli a petrželku nakrájíme nadrobno. Poté vše smícháme v míse.
  2. Do směsi přidáme kuskus, šťávu z citrónu, olivový olej a okořeníme.
  3. Odložíme do lednice a necháme zhruba hodinu uležet. Kuskus by měl krásně nabobtnat. Pokud je vám pohodlnější kuskus uvařit, vaříme v poměru 1:2 s vodou jen několik minut.
  4. Vše zamícháme a případně dochutíme.

TIP: Salát Tabouleh je velmi chutný a lehký pokrm. Jeho příprava je velmi snadná. K salátu si můžete připravit například fazolové falafely.

★TIP: Zdravou výživu a biopotraviny nakoupíte na e-shopech Bioma nebo Iswari. Navíc s námi při nakupování ušetříte!

  • Zelený obchod – potraviny a doplňky stravy pro očištění organismu.
  • Bioma – kvalitní potraviny v biokvalitě
  • Iswari – kvalitní superpotraviny v biokvalitě od české značky
Zobrazit další obchody