Google pay - co to je a jak funguje

Tipy k nákupuNávody 30. 3. 2022

Ve světě se neustále vyvíjí nové technologie a momentálně se mezi lidmi rozšiřuje placení hodinkami nebo telefonem. Lidé si chtějí co nejvíce zjednodušit život a jsou rádi, když s sebou nemusí nosit hodně kartiček. Tím se myslí karty platební i věrnostní. Nyní si můžete do telefonu / hodinek stáhnout aplikaci Google Pay, díky které můžete začít platit chytrým zařízením (telefon, hodinky, tablet). 

Co je Google Pay

Google Pay je platební metoda, která spadá do skupiny moderních digitálních peněženek. Google Pay umožňuje jednoduché placení prostřednictvím mobilu nebo online na internetu. Nemusíte mít s sebou platební kartu, protože stačí vytáhnout telefon a přiložit jej k platebnímu terminálu..

Obrázek

Co potřebuji k platbě Google pay

K mobilnímu placení je zapotřebí si stáhnout aplikaci Google Pay. Služba je dostupná pouze pro zařízení se systémem Android 5.0 anebo vyšší podporující technologii NFC a musí ji také podporovat vaše banka. V Česku zatím tyto platby podporuje J&T Banka, Komerční banka, mBank, Moneta a také stravenková služba Edenred.

NFC technologie 

NFC je bezdrátová technologie umožňující rychlou a zabezpečenou výměnu dat na vzdálenost do 4 cm. Tuto technologii lze využívat v mnoha zařízeních, jako je například chytrý telefon, chytré hodinky nebo tablety.

Aplikace Google pay

S Google Pay můžete platit mikrotransakce v ostatních mobilních aplikacích, a samozřejmě také na webu. Stačí stáhnout aplikaci Google Pay v Google Store. Platební karty je možné vložit do mobilní aplikace, ale také přímo do svého Google účtu na stránce Platby a předplatné.

Registrace, stáhnutí aplikace Google Pay

Do mobilu si stáhnete aplikaci Google Pay, kterou najdete klasicky na Google Store

Aktivace přes aplikaci Google Pay:

  1. V aplikaci Google Pay (stahujte zdarma z Google Play) klepněte na „+ Platební metoda“.
  2. Kartu vyfoťte, případně ručně zadejte údaje o kartě.
  3. Přepište kód, který obdržíte v SMS.
  4. Hotovo, potvrzení o aktivaci dostanete SMSkou nebo e-mailem.

Jaké banky podporují Google pay

Platební brána Google Pay patří v současné době k jedné z nejoblíbenějších možností, jak bezhotovostně nakládat s penězi. Službu můžete využít v tisících e-shopů a aplikací a přitom vůbec nemusíte zadávat platební údaje. Zaplatíte jednoduše pouhým klepnutím na tlačítko. To celé má jednu zásadní podmínku – bránu musí jako certifikovaný partner podporovat vaše banka a vydavatel karty. Momentálně Google Pay v Česku podporují tyto banky: Air Bank, Banka CREDITAS, Česká spořitelna, ČSOB, Edenred, Equa bank, Fio banka, Hello Bank, Home Credit, J&T, Komerční banka, mBank, MONETA, Reiffeisen Bank, Revolut, Twisto, UniCredit Bank.

Google pay Česká spořitelna

Podporu mobilních plateb do svého portfolia postupně přidávají všechny velké banky nejen na území České republiky. Mezi takové samozřejmě patří také Česká spořitelna. Od 2.7.2019 se Česká spořitelna přidala ke KB, Fio a dalším bankám, které umožňují svým klientům využití služby Google Pay.

Google pay ČSOB

Aplikace pro přímé platby chytrým mobilem či hodinkami mohou využívat i klienti ČSOB.

Google pay Raiffeisenbank bank

Raiffeisenbank bank spustila službu Google Pay. Nahrávat do ní lze karty Mastercard, které banka vydává v drtivé většině.

Obrázek

Kde můžete používat Google Pay

Pokud jste se rozhodli, že budete využívat aplikaci Google Pay, začněte s tím třeba při dalším nákupu. To, že můžete platit tímto způsobem poznáte tak, že se na pokladně nachází logo Google Pay nebo symbol bezkontaktní platby. Všude, kde uvidíte jednu z těchto nálepek, můžete zaplatit chytrým zařízením.

Obrázek

Jak začít používat aplikaci

Abyste mohli začít s Google Pay, musíte mít telefon nebo hodinky s NFC technologií a stáhnout si aplikaci Google Pay. Hodinky by měly podporovat Google Pay a také nezapomeňte na to, že vaše banky by měla tuto možnost platby podporovat. Začněte tím, že si stáhnete tuto aplikaci do telefonu a přidáte do ní platební kartu. Nemusíte se bát, tento krok není nijak složitý a lze udělat dvěma způsoby. 

  1. Otevřete si nově staženou aplikaci Google Pay, klepněte na symbol zeleného plus a zvolte typ karty (debetní / kreditní). Celý proces můžete urychlit tak, že kartu vyfotíte. Aplikace si poté sama načte veškerá čísla. Následně budete požádáni o ověření karty, kterou jste právě nahráli. 
  2. Jestliže nechcete do telefonu nic fotit, vypište všechna čísla ručně. 

Ověření probíhá skrze vaši banku. Tento krok je z toho důvodu, aby byla zajištěna bezpečnost vašeho účtu a potvrzení vaší identity. Vaše banka vám zašle bezpečnostní kód. Ověření probíhá podle toho, jaký máte nastaven způsob ověřování. Většinou vám banka zašle kód v SMS, emailu nebo do aplikace. Také lze zvolit způsob, kdy vám banka strhne malou částku, ale během několika málo hodin vám ji opět vrátí. Po ověření můžete začít ihned platit telefonem. 

Obrázek

Co dělat, když Google pay nefunguje

Pokud se vám nedaří placení pomocí Google Pay, zkontrolujte, zda jsou splněny tyto podmínky: Zkontrolujte, že telefon podporuje službu NFC a že je zapnutá. Zda je karta v aplikaci Google Pay aktivní a nastavena jako výchozí. Zkontrolujte datum platnosti karty. Jestli máte kartu v telefonu nahranou, ale placení vás stále zlobí, vyzkoušejte pár věcí, které mohou pomoci:

  • Některé telefony s Androidem je třeba před placením nejprve odemknout, nestačí je tedy pouze přiložit k terminálu.
  • U terminálu zkuste telefon přiložit na různých místech, NFC čtečka může být umístěná v jiné části telefonu.
  • V nastavení telefonu je potřeba nastavit Google Pay jako výchozí aplikaci pro bezkontaktní placení.
  • Signál NFC může rušit obal telefonu, zkuste jej z něj vytáhnout a zaplatit ještě jednou.
  • Když ani to nepomůže, kartu z telefonu odeberte a nahrajte znovu.
  • V případě, že Google Pay i nadále nepoběží, obraťte se přímo na jejich podporu.

Google pay bez NFC

Pokud váš mobilní telefon nemá připojení NFC, vynikající alternativou je získání nositelného zařízení. Existují jak náramky, tak chytré hodinky které tvoří tento. Mnoho z nich je kompatibilních Google Pay , zejména ty, které mají operační systém Wear OS, nebo Samsung které používají Samsung Pay.

Bezpečnost na prvním místě

Nemusíte se bát toho, že byste byli ohroženi, když byste začali používat telefon k placení. Číslo karty není uložené ve vašem mobilu, hodinkách a obchodník u kterého nakupujete, vaše číslo také nezjistí. Pokud byste telefon ztratili, můžete na dálku změnit přístupové heslo do telefonu nebo smazat Google Pay. Tato aplikace je zabezpečena jedním z nejpokročilejších bezpečnostních systémů na světě.

Obrázek

Výhody Google Pay

Mnoho lidí si tuto aplikaci pochvaluje, protože jsou spokojeni s tím, že nemusí nosit další karty. Mezi největší výhody patří do, že do aplikace lze nahrát více karet. Vždy musí být ověřeny. Před placením si poté jednoduše vyberete, kterou z nich chcete právě zaplatit. Aplikace si zapamatuje všechny transakce a je velmi bezpečná. Navíc nevyžaduje potvrzení, když je platba do 500 Kč.

Google pay hodinky

Vedle mobilů lze platit i chytrými hodinkami. V hodinkách stačí službu aktivovat, zadat údaje o kartách (pokud už Google Pay používáte na smartphonu, stačí karty jen verifikovat a nemusíte je znovu registrovat) a pak jen při každém placení na smartwatch spustit aplikaci Google Pay, vybrat kartu k placení a přiložit zápěstí k terminálu. Abyste nemuseli pokaždé při platbě hledat Google Pay v menu, můžete si zástupce této appky připevnit na ciferník, případně nakonfigurovat zkratku v podobě dvojitého stisknutí tlačítka na těle smartwatch. 

Google pay Samsung

Službu Google Pay podporují také chytré Samsung hodinky Galaxy Watch4 a Galaxy Watch4 Classic, takže stačí, když k platebnímu terminálu přiložíte zápěstí. V prvé řadě je potřeba mít nejen v mobilu, ale i v hodinkách, aplikaci Google Pay. Přidání nové karty je nutné vyvolat z hodinek, nicméně dokončení této operace se vždy provádí v telefonu. Podmínkou pro možnost placení přes Google pay Samsung hodinky je nastavení zámku displeje. Může mít podobu PINu, nebo gesta. Pokud máte nastaveno, můžete začít platit hodinkami.

Obrázek

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se