Cestovní pojištění - jak ho vybrat a kdy se nevyplatí?

Tipy k nákupuFinance  |  Cestovní pojištění 10. 11. 2021

Chystáte se na cestu a nevíte, jak a jestli se pojistit? Přečtěte si o cestovním pojištění, jeho výhodách, nevýhodách a možnostech. Dozvíte se o sjednání online pojištění, smlouvách, srovnání a o mnoho dalších.

O cestovním pojištění

Cestovní pojištění je neživotní pojištění uzavřené mezi klientem a jím vybranou pojišťovnou, obvykle sjednané před cestou do zahraničí. Účelem pojišťovny a jejího cestovního pojištění je úhrada případných škod a nákladů na léčení v průběhu pobytu v zahraničí. Cestovní pojištění nabízí několik základních rizik, které si můžete pojistit.

Pojistitelná rizika pro cestování

Hledáte-li nejlevnější cestovní pojištění pro vaše požadavky, vyplatí se vybrat některé z balíčků sjednatelné online, nebo si pojištění poskládat dle vlastních potřeb. Co všechno může cestovní pojištění zahrnovat (úrazové pojištění, pojištěni zavazadel a další..), jak srovnat jednotlivá cestovní pojištění nebo vybrat správné? Poradíme vám, jak zvolit to správné pojištění

  • Léčebné výlohy – základ cestovního pojištění. Nejdůležitější riziko z důvodu reakce těla na prostředí, do kterého cestujete (jako třeba astma, alergie, úžeh atd,..). Zajistí lékařské ošetření, doporučení lékaře, hospitalizaci či převoz zraněného.
  • Odpovědnost za škodu – vhodné v případě poškození majetku či ublížení na zdraví cizí osobě. Dále je toto pojištění vhodné při vzniku ušlého zisku.
  • Pojištění zavazadel – pro případ ztráty či odcizení zavazadel.
  • Úrazové pojištění – vhodné při jakékoliv cestě. Zahrnuje výplatu pojistného i v případě přechodného tělesného poškození, trvalému poškození či smrti.
  • Rizikové sporty – máte-li rádi adrenalin, toto pojištění je pro vás velmi důležité. Budete-li lyžovat, potápět se, skákat z letadla či podobné, ujistěte se, že jej máte sjednané.
  • Pojištění storna cesty – velmi vhodné sjednat v případě, jestliže platíte jakékoliv výlohy na cestu předem. Zvláště v případě velkého předstihu.
  • Asistenční služby – tlumočení, zajištění kontaktů a důležitých informací.

Cestovní pojištění

Kdy se cestovní pojištění vyplatí a kdy je zbytečné?

V případě cestování je bezesporu výhodné být vždy pojištěn, ovšem jsou i případy, kdy je pojištění proti určitým rizikům doslova k ničemu.

Kdy je cestovní pojištění výhodné a kdy ne?

Výhodné:

  • Při jakékoliv cestě do zahraničí, přestože vaše cesta bude mít kratšího trvání
  • Jestliže víte, že vás čeká rizikovější cesta nebo míříte do nebezpečnější destinace
  • Jedete-li za zážitkem, ať už adrenalinovým, jako skok z letadla, nebo klidným, jako jsou líbánky

Nevýhodné

  • Při sjednání cestovního pojištění, které nenabízí pokrytí rizik, kterým budete vystaveni
  • Při sjednání cestovního pojištění, které nabízí služby, které nevyužijete (např. na Slovensku nejsou asistenční služby zase tak důležité, jako úrazové pojištění nebo pojištění zavazadel)

Na co si dát pozor ve smlouvách?

Je dobré si ve smlouvě dát pozor na tzv. limit pojistného plnění. Ten totiž vyjadřuje nejvyšší hranici plnění pojišťovny při jedné konkrétní události. Tato částka je ujednána při uzavírání smlouvy o cestovním pojištění.

Jestliže náklady spojené s událostí překročí danou částku, bude klient nucen zbylou částku platit z vlastních zdrojů. Logicky zde platí: čím vyšší je limit, tím dražší je pojištění. Výše tohoto limitu ovšem záleží i na druhu pojištění a hlavně pojišťovně. U cestovního pojištění se daný limit pohybuje kolem milionu korun. Tento limit lze doplnit sublimity.

Obsahem smlouvy jsou též i výluky z pojistných událostí a rozsah služeb. Při sjednávání smlouvy je dobré dávat zřetel na výluky. Pokud tyto výluky (události) nastanou, pojišťovna není povinna hradit vzniklé škody. K těmto výlukám patří zejména zranění či situace vzniklé po požití alkoholu, drog či jiných omamných látek.

Cestovní pojištění

Cestovní pojištění online

Kromě možnosti uzavřít smlouvu na pobočce pojišťovny, lze uzavřít smlouvu online. K uzavření smlouvy online je zpravidla třeba osobních údajů, jako je rodné číslo. Dále se uvádí datum odjezdu a příjezdu, itinerář a cílová destinace cesty.

Při sjednání cestovního pojištění online je velkou výhodou množství slev. Ty se obvykle pohybují okolo 5 - 10 %. Slevy pro cestovní pojištění lze často sehnat na portálech, které nabízí srovnávač pojištění. Na těchto portálech si klient může lehce najít vše, co potřebuje, obvykle za nižší cenu než u samotné pojišťovny.

Cestovní pojištění je opravdu důležitá věc, na kterou by se nemělo zapomínat. Také je dobré vědět, jaká rizika vás v zahraničí mohou čekat, a v závislosti na tom zvolit vhodné cestovní pojištění. Vždy je výhodné být pojištěn, ovšem ještě důležitější je být pojištěn správně.

Doporučené články

Související obchody

Generali Česká pojišťovna, ČSOB Pojišťovna, pojisteni.cz, Allianz pojišťovna

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se