Do každé domácnosti se hodí hrnec, který se využívá primárně pro vaření. Pokud se zamyslíte nad tím, jaká věc se v kuchyni vyskytuje nejčastěji je mezi tímto seznamem i hrnec. V hrnci si můžete připravit různé pokrmy, díky kterým si obohatíte svůj jídelníček. Vyrábí se z různých materiálů, které mají své výhody a nevýhody. Lidé si mezi nimi poté mohou vybírat. Velký výběr hrnců naleznete například v obchodě Tescoma.

Vařit nebo dusit můžete v různých hrncích. Vždy je však potřeba tento produkt vybírat pečlivě. Jinak byste časem mohli zjistit, že vámi vybraný hrnec vůbec nepoužíváte. Raději si předem zjistěte, jaký typ hrnce se vám bude hodit. Existuje totiž velké množství materiálů a velikostí, které jsou základními parametry, podle kterých vybírat. 

Hrnec není těžké vybrat. Stačí si totiž zvolit, který materiál pro vás bude nejlepší. Každý z nich má své pro i proti, jež byste měli zvážit ještě před koupí. Zároveň se vždy podívejte na to, jaký typ sporáku máte. Také zvažte to, jestli budete chtít hrnec používat i do trouby na pečení. Existuje několik materiálů, ze kterých jsou hrnce vyráběny a mezi nimi si můžete vybírat. 

Materiál, ze kterého je hrnec vyroben

Každý jednotlivý materiál má své výhody a také nevýhody. Poté už závisí jen na vás, který pro vás bude tou nejlepší volbou. 

Nerez

Zaměřte se na dno, které by mělo mít více vrstev. Také se podívejte na číslo, které ukazuje poměr chromu a niklu. Ty kvalitní mají označení 18/8, 18/10 nebo 18/12. Horší kvalita je označována 8/0. Pokud by měl hrnec slabší dno, budou se na něm potraviny více připalovat, a navíc hrozí to, že bude dno nebo stěny po chvíli zdeformované. Tyto typy jsou odolné, lze je koupit za dobrou cenu a nezůstávají v nich pachy. Snesou i používání kovových nástrojů. Hrnec z tohoto materiálu je nejvíce používaný. 

Litina

Takové hrnce jsou masivní, odolné, dobře vedou teplo a budou vám sloužit mnoho let. Lze v něm připravovat jídlo na sporáku i v troubě, což je veliká výhoda. Na povrchu se vám nebude připékat jídlo a jedná se také o hrnec vhodný na indukci. Není vhodné jej dávat do myčky a pokud se rozhodnete pro jeho koupi, připravte si větší obnos peněz. Velké množství hrnců naleznete například v obchodě Tescoma

Smalt

Dlouhá životnost a odolnost vůči rychlým teplotním změnám je veliká výhoda smaltového hrnce. Je vhodný na všechny sporáky i indukční desky. Tělo takového hrnce tvoří hliník, litina nebo jiný tepelně vodivý kov. Pokud by se smalt odštípnul, hrnec dále nepoužívejte. Potraviny by totiž přišly do kontaktu s vnitřním materiálem. Pozor si dávejte právě na nárazy, kvůli kterým by se mohl smalt odloupnout. 

Keramika

Lze na nich vařit s minimem tuku, a přesto se jídlo nepřipálí. Díky tomu, že při přípravě jídla není používáno větší množství tuku, je údržba a čištění jednoduché. Některé hrnce z keramiky jsou vhodné i na indukční desku a všechny můžete nechat umýt v myčce. 

Titan

Takovéto hrnce jsou vyráběny z kombinace titanu s jinými materiály (například slitiny hliníku). Ocení je primárně lidé, kteří se snaží držet nízkotučnou dietu nebo preferují zdravou stravu. Lze na nich totiž připravovat jídlo zcela bez tuku. Hrnec z titanu vydrží až 260 °C a pokud vám spadne, nemělo by se mu nic stát. 

Měď

Hrnce z mědi umí velice dobře vodit teplo. Patří mezi nejlepší hrnce, ale velice rychle to poznáte i podle jejich cenovky. Velice rychle totiž rozvádí teplo, díky čemuž je vaření rychlejší a pohodlnější. Hrnec z mědi není vhodný do myčky ani na indukční desku. 

Základní typy hrnců

Na trhu se setkáte s jednotlivými typy hrnců, které jsou určené pro přípravu různých pokrmů. 

Klasický hrnec

Takový hrnec má větší výšku než průměr, používá se na běžné plotýnky a hodí se například k ohřevu vody. Nejčastěji mívá objem 2 až 6 litrů a lze v něm vařit polévky, těstoviny nebo přílohu. Pro pohodlnou manipulaci s ním naleznete po stranách 2 ucha.

Kastrol

Jeho průměr je větší než výška a vejde se do něj 1 až 4 litry. Je vhodný na vaření brambor, přílohy nebo zeleniny. 

Rendlík

Poznáte ho hlavně podle jedné dlouhé rukojeti. Nejčastěji se v kuchyni využívá na přípravu omáček, vajíček nebo jíšky. Objem bývá okolo 1 litru.

Hrnec na těstoviny 

Milovníci italských jídel nebo těstovin by se jistě měli podívat i na hrnec na těstoviny. Jeho součástí bývá cedící vložka, díky které slijete těstoviny rychle a snadno. 

Typ ohřevu

Jestliže vlastníte plynový nebo elektrický sporák, můžete používat všechny hrnce. U plynového si dejte pozor pouze na to, aby hrnec nebyl z hořlavého materiálu. Primárně se zaměřte na úchytky, protože občas bývají dřevěné. Hrnec na indukční desku musí mít feromagnetické dno. Jednoduše to zjistíte tak, že na něm bude držet magnet. Zároveň jsou takové dna značeny spirálkou. 

Některé lze používat i do trouby, ale musí být velice odolné vůči vysoké teplotě (i rukojeť). U některých můžete rukojeti sundat ještě před vložením do trouby. 

 

TOP obchody

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

+ navíc 300 Kč za registraci

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.