Grilování

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity, na výběr máte z několika typů grilů. Zvolit si můžete gril na dřevěné uhlí nebo plyn, Tyto dva typy se nejčastěji používají na zahradě. Pokud bydlíte v bytě a chtěli byste si udělat grilovací párty na balkóně, potom volte gril elektrický. Ten si můžete bez obav „rozpálit" i v kuchyni.

Ke grilování patří mnoho různého příslušenství a vychytávek. Bez čeho se neobejdete, to jsou rozhodně grilovací kleště, obracečka a také pořádné rukavice, které ochrání ruce i předloktí. Praktickou vychytávkou je grilovací podložka, kterou položíte na rošt, čímž zabráníte propadání jídla do útrob grilu. Další nezbytností jsou plechy na grilování, které opět zabrání padání jídla, a navíc všechna šťáva zůstane uvnitř plechu, takže ji pak můžete přidat k pokrmu. Dokoupit můžete i různé druhy grilovacích jehel, teploměr na maso či grilovací kámen.

Osvědčené značky nabízející výbavu na grilování jsou Weber, Tefal, Bradley nebo ETA.

Grily a grilovací příslušenství seženete na GrilyKrby.cz a Expert.cz.

Z jakých grilů můžete vybírat

Plánujete grilovat na zahradě nebo na balkóně? Na malý balkón se vám pohodlně vejde malý stolní elektrický nebo přenosný kulový gril. Na zahradu pořiďte velký gril na dřevěné uhlí nebo plyn.

Gril na dřevěné uhlí: nezaměnitelná chuť pokrmů

To je klasika, která nikdy nezklame. Ideální pro všechny, kteří si potrpíte na typickou chuť, která vzniká právě použitím dřevěného uhlí. Grilování na tomto stroji je náročnější než na plynu nebo elektřině. Nevýhodou je, že čištění a celková údržba grilu je náročnější a také déle trvá, než se gril rozhoří. Na výběr máte z malých kulových grilů nebo velkých grilovacích vozíků. Tento gril se rozhodně nehodí na balkón nebo do jiných menších prostor, kvůli odlétajícím částečkám hrozí riziko vzniku požáru.

Plynový gril: ideální i pro méně zdatné kuchaře

Benefitem plynového grilu je, že nekouří a je rychle připravený ke grilování. Teplota se dá pohodně nastavit, to u grilu na uhlí nejde. Práce s ním je jednodušší a zvládne to i kuchař, který nemá tolik zkušeností. Často se i tento typ grilu nachází na zahradách. Ke zprovoznění budete potřebovat propan butanovou láhev.

Elektrický gril: rozpalte to i na balkóně

Gril na elektřinu se hodí na balkón i do kuchyně. Jediné, co pro grilování potřebujete, je elektrická zásuvka. Grilování na elektrickém grilu je rychlé, snadné a bezpečné. Jde o ideální zařízení, pokud si chcete rychle ugrilovat večeři bez zbytečných komplikací a složitého úklidu.

Grilovací výbava, díky které bude grilování hračka

Abyste mohli pohodlně grilovat, budete potřebovat náčiní, které vám práci ulehčí. Co by ve vaší výbavě na grilování nemělo chybět? Rozhodně kleště a obracečka.

Grilovací kleště

Bez tohoto nástroje se při grilování neobejdete. Tedy, můžete se snažit jídlo obracet pomocí vidliček, ale pravděpodobně vám rychle dojde trpělivost. Grilovací kleště vám usnadní práci při otáčení masa, klobás a dalších pochutin.

Grilovací obracečka

Obracečka vám pomůže při obracení ryb, menších kousků masa nebo zeleniny. Pořídit si můžete i speciální obracečku na ryby.

Grilovací jehly na špíz

Máte rádi špízy a chtěli byste si je připravit i na grilu? Dřevěné špejle nejsou na gril vhodné, navíc se lámou a nedají se použít opakovaně. Proto je nahraďte grilovacími jehlami z oceli. Nejlepší jsou dvojité jehly, ze kterých potraviny nepadají. Chytrou vychytávkou jsou i posuvné destičky, pomocí kterých snadno potraviny sundáte na talíř.

Grilovací jehly na velké kusy masa

Chcete si ugrilovat pořádný kus masa? Není problém, stačí si pořídit jehlu na rožnění. Velkou flákotu masa nebo celé kuře napíchnete na jehlu a budete otáčet nad grilem. Pořídit si můžete i jehlu s motorkem, který se postará o rovnoměrné propečení za vás.

Rošty, plechy a podložky

Všechny možné rošty, plechy a podložky, které položíte na gril, slouží k tomu, aby byla příprava jídla snadnější a pohodlnější. Pokud se bojíte, že menší potraviny propadnout skrz rošt, tak na něj položte grilovací podložku. Teflonová podložka je skvělá na grilování vajíček, zeleniny nebo sýrů. Parádní je, že ji můžete využít i při pečení v troubě, místo pečícího papíru. Podložka se snadno čistí, snadno ji omyjete vodou.

Uzavíratelný rošt je praktickou vychytávkou. Nejčastěji se používá na ryby, klobásy, párky, zkrátka na potraviny, které by se mohly na klasickém roštu nebo plechu poškodit nebo skutálet do útrob grilu. Jídlo vložíte dovnitř roštu a zavřete ho, pomocí madla rošt otáčíte z jedné strany na druhou.

Grilovací plech vypadá jako klasický plech do trouby, akorát je možné ho používat na grilu. No, a protože vypadá jako klasický plech, je možné ho do trouby také skutečně dát. Výhodou grilování na plechu je, že všechna šťáva zůstane uvnitř, takže ji poté můžete použít.

Grilovací kámen

Kámen na gril zajišťuje zdravější variantu grilování. Jídlo totiž není v kontaktu s kouřem, plameny a jinými nezdravými zplodinami. Díky kameni se vyhnete nepříjemnému odkapávání tuku z jídla do rozpáleného ohně. Grilování na kameni je snadné a jednoduché. Kámen si udržuje stálou teplotu, takže na něm hravě připravíte maso, ryby i zeleninu. Kameny se vyrábějí ze žuly, mramoru nebo lávy.

Mašlovačka, rozprašovací láhev nebo dávkovací injekce na marinádu

Mašlovačku, nejčastěji silikonovou, využijete při běžném vaření i při grilování. Pokud máte příliš tekutou marinádu, rychlejším řešením je použít rozprašovač na marinádu. Rozprašovačem pohodlně aplikujete marinádu i během grilování. Dávkovací injekce na marinádu s dutou jehlou slouží k namarinování velkých kusů masa. Díky injekci se olej s kořením dostane dovnitř masa, nejen na povrch. Praktickým pomocníkem je také teploměr na maso pro kuchaře, kteří chtějí mít vaření pod kontrolou.

Pohrabáč na uhlí a grilovací rukavice

Pokud jste majitelem grilu na dřevěné uhlí, rozhodně vám nesmí chybět pohrabáč na uhlí. Když budete chtít uhlí prohrábnout, nepoužívejte nic, čím pak budete manipulovat s jídlem. Na jídle by ulpěl popel nebo dokonce kousky dřevěného uhlí. Co se týče rukavic, nepoužívejte kuchyňské chňapky. Pravděpodobně byste si je nenávratně zašpinili, chňapky také často bývají příliš krátké a nechrání předloktí. Dobrou volbou jsou grilovací rukavice z kevlaru, které vaše ruce spolehlivě ochrání.

Cena


Prodejci


Výrobci


TOP obchody

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

+ navíc 300 Kč za registraci

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.