Jak vybrat zubní kartáček? Elektrický nebo manuální?

Tipy k nákupuKrása a zdraví  |  Rodiče a děti  |  Návody 27. 4. 2022

Přečtěte si, na co byste se měli zaměřit při nákupu elektrického, manuálního, případně mezizubního kartáčku.

Na trhu najdete opravdu širokou škálu manuálníchelektrických i mezizubních kartáčků. Někdy může být náročné se v tak pestrém sortimentu zorientovat. Přečtěte si pár tipů, které vám pomohou s výběrem toho nejvhodnějšího kartáčku přesně pro vás i vaše děti.

Pokud jde o manuální kartáček, volte model s malou hlavicí a rovně střiženými vlákny. Malá hlavice se snadno dostane ke všem zubům a rovně střižené štětiny zajistí efektivní odstraňování zubního plaku. Štětiny by měly být měkké, kartáček s tvrdými vlákny může způsobovat podráždění dásní.

Elektrický zubní kartáček vybírejte podle citlivosti zubů a dásní. Máte-li zuby citlivé, pořiďte si sonický elektrický kartáček, který je šetrný. Oscilačně-rotační kartáček sice lépe čistí, ale rozhodně se nehodí pro osoby s odhalenými krčky, citlivými dásněmi a zuby.

Jak vybrat elektrický kartáček

Před koupí elektrického zubního kartáčku byste měli zvážit především stav vašeho chrupu. Pokud máte zdravé zuby a netrpíte žádnými problémy, můžete si pořídit jak sonický, tak oscilačně-rotační kartáček. Jestliže máte citlivé zuby nebo problémy s dásněmi, rozhodně volte sonický elektrický kartáček.

Výhodou elektrického zubního kartáčku je rovněž to, že všechnu práci odvede za vás. Při čištění s manuálním kartáčkem je nutné dokonale ovládat správnou techniku čištění, tedy kartáček držet pod úhlem 45° a jemně s ním vibrovat směrem nahoru a dolů. Rozhodně přední strany zubů nedrhněte směrem ze strany na stranu. To můžete dělat pouze u kousacích ploch stoliček. Díky elektrickému kartáčku se o techniku čištění nemusíte starat. Kartáček stačí přiložit na zuby a nechat ho pracovat. 

Elektrické kartáčky také nabízí různé funkce, jako například senzor tlaku nebo časovač. Díky těmto vychytávkám budete mít jistotu, že je váš chrup dokonale vyčištěný.

Vlastnosti elektrického kartáčku

  • Časovač – tuto funkci nabízí většina kartáčků. Časovač je nastavený na 2 minuty, po 30 sekundách kartáček zavibruje, čímž vám dává najevo, že je čas posunout se o pár zubů dál.
  • Senzor tlaku – poměrně důležitá funkce, která vás upozorní na to, že na kartáček příliš tlačíte. Tento problém má totiž mnoho lidí, velkým tlakem dochází k poškozování dásní i skloviny.
  • Propojení s mobilem – některé lepší modely umožňují propojení s chytrým telefonem pomocí aplikace. V aplikaci jsou údaje například o tom, jak dlouho si zuby čistíte.
  • Režimy čištění – kartáčky nabízejí různé režimy čištění. Jde například o bělení zubů, leštění, masáž dásní, jemné čištění pro citlivé zuby, čištění jazyka atd.
  • Nabíjení kartáčku – kartáčky se mohou nabíjet pomocí akumulátorové stanice, nebo jsou k dispozici kartáčky na klasické baterie. Ty jsou ideální především na cesty.
Obrázek

Jak rozdělujeme elektrické kartáčky

Elektrické zubní kartáčky se rozdělují na dva základní typy. Sonický elektrický kartáček pracuje na základě rychlých vibračních pohybů a oscilačně-rotační elektrický kartáček, jehož kulatá hlavice se otáčí.

Oscilačně-rotační kartáček

Tento kartáček je vhodný spíše pro osoby, které mají zuby naprosto zdravé a netrpí problémy s citlivostí zubů a dásní. Nejvýraznějším rozdílem oproti sonickému kartáčku je to, že hlavice je kulatá a otáčí se. U levnějších kartáčků se hlavice pouze otáčí, u dražších modelů i pulzuje. Jelikož je hlavice malá a kulatá, dokonale obklopí každý zub, čímž ho mnohem důkladněji vyčistí, a to včetně mezizubních prostor. Oscilačně-rotační kartáček je opravdu efektivní, ale je méně šetrný, zejména k dásním a obnažených krčkům. Pokud tedy trpíte těmito problémy, raději volte kartáček sonický. Tento kartáček si také mnohem lépe poradí se zabarvením zubů způsobeným především kávou nebo čajem.

Sonický zubní kartáček

Tento typ kartáčku je ideální pro osoby s citlivými zuby. Kartáček čistí pomocí vibračních pohybů. Sonický kartáček se pohybuje směrem nahoru a dolů, stačí ho tedy pouze přiložit k zubům a kartáček už sám odvede svoji práci. Sonický kartáček se pohybuje v podstatě stejným způsobem jako manuální, akorát mnohonásobně rychleji. Pomocí vibrací se pasta dostává i do těžko přístupných mezizubních prostor a efektivně odstraňuje plak. Tento způsob čištění je šetrnější než v případě oscilačních kartáčků. Hlavice sonického kartáčku má podlouhlý tvar.

Pokud máte opravdu citlivé zuby, dbejte na to, aby měl kartáček režim sensitive, nebo alespoň možnost nastavit si nižší intenzitu čištění. Ty nejlepší sonické kartáčky zvládnou za minutu udělat až 43 000 kmitů. Jen pro představu, člověk používající klasický manuální zubní kartáček, zvládne asi 600 kmitů za minutu.

Jak vybrat sonický kartáček pro děti

Sonické kartáčky pro děti jsou v podstatě stejné jako pro dospělé. Odlišují se pouze tím, že mají malou hlavici s jemnými štětinami. Sonické kartáčky jsou pro děti doporučovanější než oscilační, a to především kvůli tomu, že jsou k dětským zoubkům velmi šetrné. Mezi nejoblíbenější se řadí Philips Sonicare for Kids, který nabízí 2 režimy čištění podle věku dítěte. Režim s nižší intenzitou čištění je určený pro děti od 3 let. Větší děti přibližně od 7 let mohou používat režim s vyšší intenzitou čištění. Důležité je na děti při čištění dohlížet a kontrolovat, zda si zoubky čistí stanovou dobu a zda na kartáček příliš netlačí.

Obrázek

Jak vybrat zubní kartáček pro děti

S čištěním dětského chrupu by se mělo začít hned od prvního prořezaného zoubku. Prvním kartáčkem je tzv. „prsťáček“. Tento speciální návlek na prst je určený k čištění prvních dětských zoubků. Rodič si prsťáček navlékne na prst a jemně s ním vyčistí miminku zoubky. Prsťáček lze používat ještě předtím, než se zoubky začnou prořezávat. S čištěním zoubků je potřeba začít co nejdříve, aby si dítě vytvořilo správné návyky.

Jak vybrat klasický dětský kartáček

U prvního klasického dětského kartáčku je podstatná jeho velikost. Hlavice musí být malá s měkkými štětinami. Vlákna by měla být spíše kratší a rovně zastřižená. U malých dětí provádí zubní hygienu pochopitelně rodiče, takže rukojeť kartáčku musí být dostatečně dlouhá, zároveň však pohodlná. Klasický dětský kartáček se používá minimálně do 3 let věku, pak je možné přejít na elektrický model. Čištění klasickým kartáčkem je také dobré pro rozvoj motorických schopností potomka. Manuální kartáčky pro děti nabízí například Curaprox či Elmex.

Jak vybrat elektrický kartáček pro děti

Stejně jako pro dospělé, tak i pro děti existují sonické i rotační elektrické kartáčky. Dětské elektrické zubní kartáčky disponují malou a měkkou hlavicí, rukojeť je přizpůsobena tak, aby se dětem dobře držela. Některé elektrické kartáčky pro děti lze propojit s mobilem. V aplikaci mohou ratolesti sledovat, jak jim čištění zoubků jde. Kartáčky pro děti jsou obvykle veselé, barevné, často na nich najdete oblíbené filmové hrdiny. S takovým kartáčkem bude čištění zoubků zábava. Děti mohou elektrický zubní kartáček začít používat přibližně od 3 let. Do té doby je nejlepší dítěti s čištěním pomáhat a používat klasický kartáček.

Obrázek

Kartáčky dle problému

Pokud nosíte fixní rovnátka, případně máte zubní náhradu, můžete sáhnout po sonickém zubním kartáčku. Ten je šetrný k dásním, ale zároveň efektivně odstraňuje zubní plak. Jestliže vás trápí větší problémy se zuby, raději se zeptejte svého lékaře, zda je pro vás vhodný elektrický kartáček, nebo bude lepší zůstat u klasiky.

Jak vybrat kartáčky na rovnátka

Nositelé fixních rovnátek musí dbát na zvýšenou zubní hygienu. Na zubech jsou umístěny zámečky a drátky, které stěžují čištění chrupu. Existují klasické manuální kartáčky, které mají vyříznutou prostřední část štětin, díky tomu se zuby s rovnátky snadněji čistí. Takový kartáček je například Curaprox Ortho. Použít lze i obyčejný kartáček, ale doporučuje se vybrat si model s menší hlavicí.

Rovnátka lze čistit i s pomocí elektrického zubního kartáčku, doporučuje se zvolit sonický elektrický kartáček, ten je šetrnější, přitom dokáže odstranit mnohonásobně více plaku než manuální kartáček. Samozřejmostí by mělo být používání mezizubních kartáčků, vhodné jsou i jednosvazkové kartáčky, které dokonale vyčistí každý jeden zub.

Nejlepší kartáček na zuby

Mezi nejlépe hodnocené elektrické kartáčky patří ty od značky Philips, TrueLife, Oral-B a Sencor. Mezi manuálními kartáčky vyniká značka Curaprox, především proto, že hlavice je malá a vlákna jsou rovně zastřižená, čímž zajišťují dokonalou čistící schopnost. Pro citlivé dásně je ideální Curaprox Ultra Soft. Kartáčky Curaprox můžete zakoupit v balení po jednom nebo třech kusech. Curaprox patří k nejvyhledávanějším značkám i co se týče mezizubních kartáčků. V této kategorii je oblíbená ještě značka TePe.

Obrázek

Mezizubní kartáčky

Mezizubní prostory jsou zrádná místa, ve kterých se velmi často tvoří zubní kazy. Proto na čištění mezizubních prostor nezapomínejte a zařaďte ho do pravidelné zubní hygieny. Odstraňováním zubního plaku mezi zuby předejdete zubnímu kazu, ale také zánětu dásní, případně paradontóze.

Velikost mezizubních kartáčků

Než si koupíte váš první mezizubní kartáček, poraďte se svým zubařem, eventuálně navštivte dentální hygienu, kde vám rovněž dobře poradí. Zubař by vám měl přesně říci, jakou velikost do jakých mezizubních prostor budete potřebovat. Rozhodně si nevystačíte jen s jednou velikostí mezizubního kartáčku. Většinou se mezi předními zuby používají nejtenčí kartáčky, u zadních zubů poté ty větší velikost. Pokud vám váš zubař doporučí tři nebo čtyři různé velikosti, nelekejte se, není to nic neobvyklého. Jestliže jsou mezery mezi zuby tak malé, že neprojde ani ten nejmenší kartáček, sáhněte po zubní niti či pásce.

Typy mezizubních kartáčků

Kartáčky se dělí na válcovité a kuželovité. Válcovité jsou ve tvaru válce, takže mají stejný průměr po celé délce. Čistí lépe než kuželovité, ale může být problém s jejich zavedením do opravdu malých mezer. Druhým typem jsou kuželovité, jak napovídá název, mají tvar kuželu. U rukojeti jsou nejtlustší a postupně se zužují. Často se využívají při čištění stoliček.

Dalším parametrem je délka rukojeti. Mezi nejoblíbenější patří Curaprox kartáčky, které seženete v provedení s krátkou nebo dlouhou rukojetí. Častějším a oblíbenějším modelem jsou kartáčky s krátkou rukojetí. Tento druh je vhodný i pro majitele rovnátek. Delší rukojeť využijete při čištění zadních zubů. S těmito kartáčky se poměrně dobře manipuluje, ale nejsou tak běžné jako ty s krátkým držátkem. V obchodech najdete i na kartáčky se sundavací rukojetí. Na rukojeť si můžete jednoduše nacvaknout jakoukoli velikost kartáčku. Rukojeť vám tedy stále zůstává doma, stačí už jen dokupovat potřebné hlavice.

Jak často měnit mezizubní kartáček

Pokud budete mezizubní kartáčky používat skutečně poctivě každý den, vydrží vám asi tak tři týdny. Je ale klidně možné, že ho budete muset vyměnit už po kratší době. Jestliže se drátek u kartáčku ohne nebo jsou štětiny viditelně zničené, je čas pořídit nový.

Správná technika čištění s mezizubním kartáčkem

Správné používání mezizubních kartáčků chce trochu cviku, ale brzy si správnou techniku jistě osvojíte. Mezizubní kartáček se vkládá do prostoru šikmo. V tomto šikmém úhlu kartáček zasuňte, následně narovnejte, až poté čistěte. Kartáčkem jednoduše projeďte jednou tam a zpět. Kartáček se nepokoušejte nacpat do mezery mezi zuby silou. Pokud to nejde, zvolte menší velikost. Kartáčkem pouze pohybujte směrem sem a tam, neotáčejte s ním. Mezizubní kartáček stačí používat jednou denně. Je na vás, zda ho použijete před, nebo po čištění velkým kartáčkem.

Obrázek

Jak často měnit manuální a elektrický zubní kartáček

Manuální kartáček obvykle vydrží přibližně 3 měsíce. Tento časový úsek platí i pro hlavici elektrického zubního kartáčku. Po uplynutí této doby jsou už vlákna obvykle viditelně roztřepená. Takto opotřebovaný kartáček není tak účinný, neodstraňuje zubní plak tak dobře jako nový. Jestliže vám kartáček vydrží sotva pár týdnů, jde o důkaz toho, že na něj příliš tlačíte.

Na kartáčku také nachází značné množství bakterií, tento fakt byste neměli podceňovat, zejména pokud máte společnou koupelnu s toaletou. Při splachování toalety se do ovzduší uvolňuje mnoho bakterií, které ulpívají na všech věcech v místnosti, tedy i na kartáčku.

Související obchody

Nazuby.cz, Profimed.cz, Zubní-kartáček.cz, Toothy.cz, Brilliantcoco

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se