Zázračné bobule goji aneb Kustovnice čínská

Tipy k nákupuJídlo  |  BIO produkty  |  Krása a zdraví  |  Hobby a zábava  |  Rodiče a děti  |  Hubnutí  |  Recepty 21. 8. 2023

Drobné červené plody goji jsou v čínské medicíně známé už více než 2000 let díky svým léčebným účinkům. Pomáhá nás udržovat fyzicky i psychicky zdravé a dokonce může pomoci i při hubnutí. Je ale goji takovou zázračnou bobulí, jak se všude píše?

Název této bobule pochází z čínského gougizi, anglicky gougi. Podobá se sušeným rozinkám nebo šípkům, chuť by se dala přirovnat spíše k brusinkám.

Kustovnice čínská obsahuje minimálně dvakrát více antioxidantů než brusinky. V bobulích najdeme bílkoviny, vitamíny, především C, B1 a B2, a 21 důležitých minerálů, mezi kterými je i vzácné germanium. Goji obsahuje i stopové prvky, enzymy, koenzymy, mono a polysacharidy, karotenoidy, vlákninu, uhlohydráty, esenciální mastné kyseliny a 19 aminokyselin.

5 důvodů, proč jíst bobule goji každý den:

1. Snižuje krevní tlak

Čínské studie dokázaly, že podporuje tvorbu enzymů, které jsou důležité pro odbourávání nebezpečného tuku vyskytujícího se v krvi. Rozšiřují tepny a tím snižují riziko srdečního infarktu.

2. Podporuje imunitu a působí proti rakovině

Nedávný výzkum v Číně potvrdil, že zmírňuje projevy alergie a astma. Goji obsahují lyceum polysacharidy, které jsou imunologicky aktivní. Kustovnice čínská má destruktivní účinky vůči nádorových buňkám. Kustovnice může být vhodným ovocem při refluxu jícnu a dalších potížích. Reflux jícnu je nepříjemné onemocnění, při kterém se vrací obsah žaludku do jícnu.

3. Zajišťuje dlouhověkost

Jiný název pro tyto zázračné bobule je ovoce dlouhověkosti. Obsahuje totiž vysoké množství antioxidantů, které představují vynikající ochranu před volnými radikály. Ty jsou hlavní příčinou degenerace buněk a stárnutí.

4. Přírodní afrodiziakum a podpora mužské plodnosti

Bobulemi kustovnice se v Číně bojuje i proti mužské neplodnosti. Studie prokázaly, že se při jejich pojídání zlepšila kvalita a množství spermii a vzrostla i sexuální touha. Plody goji jsou přírodní afrodiziakum.

5. Pročišťuje organismus a podporuje hubnutí

Pokud to přeženeme s konzumací alkoholu, goji nám pomůže s nápravou škod. Podporuje detoxikaci našeho organismu, proto nebudete tolik unavení a budete se cítit mnohem lépe. Právě díky detoxikaci podporuje goji hubnutí.

☛ Zajímavost: Mnoho lidí ani netuší, že má víc vitamínu C než pomeranč. Občas jsou doporučovány i na podporu hubnutí. Bohaté jsou i na vápník a protein, proto jsou vhodným doplňkem pro lidi, kteří konzumují málo masa.

Goji recepty aneb Jak goji jednoduše zařadit do jídelníčku

Goji se dá použít do různých kaší, například jáhlové, jako součást snídaně nebo svačiny. Výborná je do čajů, kdy ji přidáme do vlažné vody, a necháme ji nabobtnat. Zkuste oblíbené smoothie recepty. Hodí se nejen jako svačinka, ale také jako rychlá snídaně.

Je ideální náhražkou sladkostí pro děti i dospělé i pro příznivce raw stravy. Zkuste ji přidat do koláčů, jogurtů nebo salátů. Podívejte se, zda není v Albert letáku goji v akční nabídce. Můžete ho koupit také jako lahodnou biošťávu Himalyo, kterou seženete v obchodě lékarna.cz.

☛ Doporučujeme: Zkuste bobule goji přidat do zeleninových vývarů a polévek. Na 1 litr vody se doporučuje 1 hrst plodů goji.

Bábovka s Goji a kokosem

Koláč s goji

Máte rádi sladké, ale dochází vám nápady, co péct? Máme pro vás zajímavý recept s goji.

Ingredience:

  • 250 g špaldové hladké mouky
  • 250 g strouhaného kokosu/kokosové mouky
  • 125 g másla
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku kokosového mléka
  • 125 g třtinového cukru
  • 125 g plodů Goji
  • lžíce kokosového oleje

Postup:

Aby byly plody Goji měkké, namočte je před pečením na třicet minut do teplé vody. Mezitím si připravte strouhaný kokos: rozmixujte ho až na kokosovou mouku nebo použijte rovnou kokosovou mouku. Ve větší míse smíchejte kokosovou mouku společně se špaldovou moukou a kypřícím práškem. V druhé míse si vyšlehejte vejce s cukrem a přidejte rozpuštěné máslo, kokosové mléko a plody goji. Nakonec do směsi přisypte mouky s práškem do pečiva. Všechny suroviny důkladně promíchejte. Hotové těsto přelijte do olejem vymazané a kokosem vysypané formy na bábovku. Bábovku pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 40 až 45 minut.

Dávkování goji

Doporučené denní dávkování pro dospělé osoby jsou asi dvě hrstky bobulí denně (kolem 30 kusů bobulí goji). Menší děti by rozhodně neměly konzumovat více, než poloviční dávku. Účinky kustovnice čínské můžete pozorovat již po několika týdnech užívání.

Kde koupit Goji?

Tuto úžasnou potravinu seženete například v lékárně Dr. Max nebo v lékárně Pilulka. Kromě lékáren se dá tato zázračná bobule sehnat i v bio obchodech nebo v obchodech se zdravou výživou. Nejlevněji ji můžete zakoupit v internetovém obchodě prozdravi.cz.

Koupit goji na prozdravi.cz

Související obchody

Pilulka.cz, Prozdravi.cz, Lékárna.cz, Růžový slon, Mall.cz

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se