Zamiř a hoď! Umíte hrát šipky?

Tipy k nákupuHobby a zábava 10. 11. 2021

Šipky můžou být skvělá zábava na párty s kamarády, ale i sportovní událost plná nervů. Není totiž tak lehké trefit střed terče. Chce to přesně provedený pohyb a soustředění. Poradíme vám, jak vybrat terč a správnou techniku.

Šipky jsou zábava, ale i sport, který vám zvedne náladu. Můžou ho hrát jak dospělí, tak i děti. Stačí terč na šipky kamkoli zavěsit - třeba na dveře, na stěnu nebo venku na zahradě. Soustředit se na hod a strefit šipku do bodové výseče nebo nejlépe rovnou do středu teče.

Organizace UŠO

Organizace UŠO, která v České republice pozvedla úroveň hraní šipek, vytvořila z házení šipek fenomén. Ten má teď díky tomu šanci se u nás prosadit i mezi dalšími známějšími sportovními disciplínami. Organizace má největší aktivní členskou základnu v Evropě. V šipkách mezi sebou mohou závodit jednotlivci, ale celá družstva. Pokud vás hraní šipek baví, chcete zažít jedinečnou atmosféru a dokázat posunout své sportovní úspěchy, tak se můžete k této organizaci přidat a zasoutěžit si pod jejich vedením.

Čestná hra - šipky pravidla

V každé hře se počet hráčů mezi sebou střídá v tzv. kolech. V každém kole hráč hází třemi šipkami a počítá si hozené body. Tak to pokračuje stále dokola, dokud jeden z hráčů nesníží z počátečních 501 bodů na 0 a nezavře celou hru. Každé hře se říká leg. Počet zápasů je přesně určen na začátku prvního hodu. Cílem šipkaře je tedy v nejkratším čase zavřít. Musí neustále propočítávat a dopředu kalkulovat s tím, jaký hod pro něj bude nejlepší pro rychlé ukončení hry. Každé políčko na terči má svou hodnotu, která od shora dolů udává náročnost. Nejširší část má stabilní bodové hodnocení, ale v užších polích se hodnoty mohou dvojnásobit až trojnásobit.

Elektronické šipky

Pro domácí hraní postačí základní elektronický terč na šipky, který se dá pořídit za méně než tisíc korun. Hraje obvykle 4-8 hráčů. Na LED displeji můžete pozorovat skóre hry. Užijete si 18 verzí her se 150 různými variantami. Balení obsahuje většinou až šest šipek.

Podobné terče můžete koupit v eshopu inSportline. Terč je vyroben z tvrzeného plastu s vysokou odolností proti poškození . Díky nabíjení bateriemi ho můžete vzít kamkoli ven, kde nemáte přívod elektrického proudu. Levnější variantou jsou šipky terč z obchodu Decathlon. Terč je méně odolný pro šipky s plastovým hrotem. Zahrajete si na něm 20 různých her a LED displej vám bude ukazovat body dvou hráčů najednou. Budete tak vždy vědět, o kolik musíte kamaráda překonat.

Insportline
Kasa

Velký terč až pro 16 hráčů koupíte na Kasa.cz. Příjemně zpestříte narozeninovou oslavu a užijete si plno zábavy. Vyzkoušejte až 243 kombinací her, u kterých se s přáteli nasmějete a neúmyslně pocvičíte obratnost a soustředění. Při tak velkém počtu hráčů se vyplatí dokoupit samostatnou sadu šipek. Hroty se při hře mohou poničit a tak budete mít popřípadě další v záloze. Šipky s plastovým i kovovým hrotem zakoupíte například v odchodě Decathlon. Vybírejte vhodný tvar šipek a podívejte se, kde se nachází jejich těžiště.

Jak uchopit šipku?

Technika držení šipky je na vás. Je to naprosto individuální. Základní držení je takové, že si položíte šipku do dlaně, vyvážíte ji a najdete těžiště. Uchopíte šipku tolika prsty, kolik vám to vyhovuje a palec umístíte lehce za těžiště. Pak jen namíříte rukou a hodíte.

Pozor na detaily

Švih by měl vycházet z prstů, které nesmíte svírat moc křečovitě, jinak vás bude po pár kolech bolet ruka. Hrotem šipky vždy miřte trochu výš. Ale dejte si pozor i na postoj! Váhu přeneste vždy na dominantní nohu, která bude v nákroku. Ramena by měly svírat s terčem 90°. Ale to je pro většinu hráčů velmi nepohodlné a při hře se toleruje odchylka v natočení.

Kde koupíte šipky, terč a další doplňky?

  • inSportline – kvalitní elektronické terče pro domácí zábavu
  • Decathlon – samostatné sady šipek a sportovních doplňků
  • Kasa – speciální terče pro více hráčů
  • Sportisimo – menší papírové závěsné terče

Související obchody

Sportega, Kasa.cz, inSPORTline, Mall.cz, Sportinator

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se