Substrát, který si květiny zamilují

Tipy k nákupuZahrada 10. 11. 2021

Péče o rostliny není taková věda, jak by se na první pohled mohlo zdát. Chce to pouze trochu znalostí a inspirace. Přinášíme jednoduché rady, jak se o rostlinky postarat. Se správnými zahradnickými pomůckami to bude hračka.

Při pěstování byste měli určitě zvýšenou pozornost věnovat výběru substrátu, který rostlinám poskytne všechny potřebné živiny, a je tedy jednou z těch úplně nejdůležitějších zahradnických potřeb.

Jak nejlépe vybrat zahradnický substrát?

Vybrat správný zahradnický substrát může být mnohdy pořádky oříšek. Na trhu jsou jich stovky. Vybírat můžete nejen podle druhu rostlin (pro některé z nich jsou k dispozici speciální substráty), ale také podle zamýšleného způsobu pěstování.

Pokud se rozhodnete pro tradiční pěstování v květináči, nejlepší volbou budou půdní substráty, které obsahují výživné látky. Jednotlivé substráty se mohou lišit svou zásobou těchto látek – některé z nich vydrží rostliny plně vyživovat sedm dní, jiné dokonce šest týdnů. Správný půdní substrát by měl být lehký a vzdušný, díky čemuž poskytne ideální podmínky pro růst kořenů.

zahradnický substrát

Chcete-li vyzkoušet něco trochu jiného, můžete dát přednost dnes velmi oblíbené hydroponii. Vzhledem k tomu, že je pro výživu hydroponicky pěstovaných rostlin využíván tzv. živný roztok, je nutné zvolit zase úplně jiný druh substrátu. Ten zde funguje spíše jako opora kořenů a také jako prostředník, který k nim přivádí živiny z roztoku. Je tak nutné použít inertní materiál, který neuvolňuje žádné nežádoucí látky. Hojně je za těmito účely využíván například keramzit, perlit nebo kokosový substrát.

S výběrem správného substrátu získají květiny tu nejlepší možnou péči. Poté už jen stačí vybrat správné místo, které bude přesně vyhovovat jejich potřebám, a máte vyhráno.

Zahradnické potřeby i cenné rady na jednom místě

Ať už chcete koupit zvolený substrát, květináče či jakékoli jiné zahradnické pomůcky, nebo jen potřebujete rady ohledně vašich rostlin, neváhejte se obrátit na SpeciálníZahradnictví.cz. Na jejich eshopu pořídíte vše, co je pro péči o rostliny potřeba, v magazínu zase najdete požadované informace. Kromě toho jsou zde k dispozici i e-booky plné rad a tipů, které vám při domácím zahradničení pomohou. Zdarma si můžete stáhnout například e-booky Revoluční hydroponie nebo Extra účinná hnojiva.

Související obchody

Bioma.cz, Zelený obchod, Zelená země, BIO-DETOX

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se