Stavební spoření - vybrat to nejvýhodnější pomůže kalkulačka

Tipy k nákupuStavební spoření 10. 11. 2021

Hledáte nejvýhodnější stavební spoření a nevíte, jaké vybrat? Nebo dumáte nad tím, jak stavební spoření funguje a kdy se vyplatí? Představíme také kalkulačku stavebního spoření i stavební spoření pro děti. Ukážeme také, na co si dát při sjednání spoření pozor.

Co je stavební spoření?

Jedná se o specifický druh spoření, umožňující naspořit určitou částku na výstavbu, rekonstrukci či jiné stavební úpravy nemovitosti. Stavební spoření ovšem nemusí být nutně k financování úprav nemovitosti. Může být použito i jako financování bydlení.

Během tohoto spoření získává klient kromě pravidelného úroku i podporu od státu. Po splnění určitých podmínek má klient nárok na získání výhodného úvěru ze stavebního spoření. Průměrné celkové zhodnocení v České republice dosahuje přibližně 3,5 %. Přesný úrok se liší dle konktrétních spořitelen.

Stavební spoření státní podpora

Přestože v průběhu několika let státní příspěvek klesal, neovlivnilo to popularitu stavebního spoření. Jak ovšem příspěvek od státu funguje? Státní podpora činí 10 % z uložené částky, maximálně však 2 000 Kč ročně. Maximální efek má spořit alespoň 20 000 Kč ročně. U této částky můžete dosáhnout až 4% výnosnosti, což je více, než získáte na jakémkoliv spořícím účtu.

Stavební spoření online

Při uzavírání smlouvy o stavebním spoření se platí poplatek, a ten obvykle bývá jedno procento z cílové částky. Ovšem některé stavební spořitelny a banky tento poplatek odpouštějí při uzavření smlouvy přes internet. Důležité vědět je to, že sice spořitelny nabízí uzavření smlouvy online, ale zákon vyžaduje ověření klienta. Nekoná se tedy o uzavření smlouby přes internet, ale pouze o předvyplnění smlouvy na počítači. Po vyplnění je nutné sjednat si schůzku na pobočce nebo s obchodním zprostředkovatelem.

Některé pojišťovny zákazníkovi nabízejí výhody při sjednání smlouvy online. Například Raiffeisen bank uzavírá smlouvu online zadarmo. Dále Era nabízí vysoké zhodnocení a zafixovaný úrok. Výhody má každá spořitelna jiné, důležité je vybrat si ty vyhovující.

Stavební spoření

Stavební spoření kalkulačka

Některé online portály nabízejí kalkulačky stavebního spoření. Stejně tak je nabízejí i jednotlivé spořitelny. Pokud tedy víte, u jaké spořitelny smlouvu uzavřete, na stránkách spořitelny naleznete kalkulačku pro produkty dané spořitelny. Kalkulačka pomáhá vypočítat úročení, poplatky, státní podporu, čistou úrokovou sazbu, a jako hlavní výsledek odevzdá předpokládanou naspořenou částku.

V odstavci výše byly zmíněny online portály. Ty obvykle kromě kalkulaček poskytují i sekci s názvem stavební spoření srovnání. Obzvláště užitečná věc, jestliže ještě nevíte, u které spořitelny smlouvu uzavřete.

Na co si dát pozor u stavebního spoření?

O smlouvu pro stavební spoření si může zažádat jak fyzická osoba, tak i právnická osoba. Ta ale nemá nárok na státní podporu.

Podmínky pro uzavření smlouvy o stavebním spoření

Uzavřít smlouvu a získat nárok na státní podporu může:

  • občan České republiky
  • občan Evropské unie, který má povolení k pobytu na území ČR a bylo mu přiděleno rodné číslo
  • fyzická osoba s trvalým pobytem na území ČR a rodným číslem vydaným příslušným státním orgánem

Při uzavření smlouvy je klient povinen stanovit výši cílové částky. Jedná se o částku, které má odpovídat určitému budoucímu řešení bytových či stavebních potřeb. Tato částka je dle zákona rovna součtu vkladů, státní podpory, úvěru ze stavebního spoření a úroků z vkladů, po odečtení daně z příjmu těchto úroků. Naspořené peníze nesmí překročit cílovou částku, jinak klient bude nucen zaplatit poplatek, který se vypočte z výše rozdílu mezi zůstatkem a cílovou částkou. Nemusíte se ovšem bát, cílovou částku lze změnit ještě před jejím překročením.

Minimální doba stavebního spoření je 6 let. Stavební spoření lze vypovědět dříve, ovšem klient tím ztrácí nárok na státní podporu a platí se poplatky za předčasné zrušení smlouvy.

Související obchody

mBank, JENA nábytek, HezkýNábytek.cz, ČSOB Pojišťovna, Allianz pojišťovna

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se