Srovnání povinného ručení: Jaké je nejlevnější?

Tipy k nákupuFinance  |  Povinné ručení 10. 11. 2021

Povinné ručení je třeba sjednat ihned při koupi vozu, jelikož je to zákonná povinnost. Finální cenu povinného ručení ovlivňuje několik faktorů – bydliště, vůz, věk a počet měsíců, které jste již s autem odjezdili.

Pokud jste si právě pořídili auto nebo se k tomuto kroku chystáte, jistě víte, že bez povinného ručení se neobejdete. K čemu vlastně slouží? Například k tomu, že v případě dopravní nehody, kterou zaviníte vy jako řidič, půjde téměř veškeré plnění za tuto škodu právě z vaší pojistky. Jak se ale vyznat ve všech těch „proměnných“, které se k tomuto finančnímu produktu vážou?

Nejprve je třeba si uvědomit, jakou vlastně máte praxi jako řidič. Věk je jedním z hlavních kritérií, které mají vliv na cenu. Pokud je vám 25 let a teprve s řízením začínáte a jste navíc z Prahy, tak se připravte, že zaplatíte vyšší finance než třeba řidič z Plzně, kterému je 40 let a má letitou praxi.

Bydliště totiž hraje také podstatou roli v kalkulaci pojistného, jelikož jsou města, kde je vyšší nehodovost jako je třeba Praha nebo Brno. Naopak někdo na vesnici, kde projede pár aut za den, bude mít vždy nižší cenu.

V rámci řidičské historie tedy vstupuje do hry malus a bonus. Malus zvýší cenu, jelikož se jedná o navýšení pojistného z důvodu častějších nehod, a naopak bonus je za bezeškodní průběh, tedy za jízdy bez nehod. Pokud odjezdíte 60 měsíců za sebou bez nehod, máte u většiny pojišťoven nárok na bonus, který může vycházet až na 30% slevu z ceny povinného ručení. Cenu povinného ručení ovlivňuje i kategorie, zdvihový objem a výkon vozu.

Srovnání povinného ručení

Čím větší, tím více za něj ročně zaplatíte. Přesné hodnoty vozidla vyčtete z technického průkazu. Pro příklad uvedeme, že Fabie s motorem 1,4 v benzínu bude mít nižší povinné ručení než třeba Volvo v naftě s motorem 2,0.

Limity u povinného ručení

U pojišťoven se setkáte s různými limity krytí, které začínají od 35 milionů na škody na zdraví pro každého zraněného nebo usmrceného a 35 milionů pro všechny škody na majetku až po limity do výše 200 milionů korun. Pro příklad uvedeme, když srazíte dítě a zůstanou mu trvalé následky, které ovlivní jeho další budoucí život, mohou se celkové náklady vyšplhat klidně i na 50 milionů korun.

Podobná situace nastane, když srazíte například vrcholového manažera, který vydělává 200 tisíc korun měsíčně a po autonehodě již nebude schopen vykonávat své zaměstnání. Vy budete povinni mu dorovnat ušlý výdělek plus veškeré výlohy za ošetřovné a léčbu.

Nejlevnější povinné ručení proto vždy nemusí být tou nejlepší volbou. Zvolte si tedy takový limit, který vás skutečně ochrání v případě pojistné události. Zároveň si zvažte, jak často a kam cestujete. V každém případě však mějte na paměti, že nehoda se může stát i na krátké cestě.

Zobrazit další finanční služby »

Asistenční služby k povinnému ručení

Určitě si dejte pozor na to, jaký rozsah asistenčních služeb máte ve smlouvě uveden. Neplatí to totiž jen na situace, kdy dojde palivo nebo píchnete gumu a budete někde stát a čekat na odtah, ale třeba i na náhradní ubytování. Veškeré výdaje spojené s touto nepříjemnou událostí pak mohou jít na náklady asistenčních služeb a z vaší kapsy tak nezaplatíte ani korunu.

Asistenční služby se tedy vyplatí nejen při defektu kola, ale také při záměně paliva nebo pokud palivo na cestě úplně dojde. V případě poruchy vozu či nehody pak dorazí technik, který vůz opraví, případně zajistí odtah do servisu. Také se může stát, že si zabouchnete klíčky uvnitř auta – i na toto se pak vztahují asistenční služby.

Situace, ve kterých pojišťovna nic nezaplatí

Pokud zaviníte autonehodu například při ranním návratu z rodinné oslavy, která se protáhne do noci a poškozený na vás zavolá policii, která pak zjistí, že máte přítomnost alkoholu v krvi, nepočítejte s proplacením škody od pojišťovny. Ve výlukách totiž jasně stojí, že nehoda způsobená pod vlivem alkoholu, jde mimo pojistné limity.

Možná vám to přijde logické, ale divili byste se, kolik lidí na to spoléhá. Stal se totiž podobný případ, kdy po nahlášené škodě sice pojišťovna nejprve vše proplatila, ale následně viníka nehody vyzvala k úhradě celé škody

Zkrátka mít zaplacené povinné ručení a spoléhat se, že pojišťovna vše uhradí, je velký omyl. Existuje mnoho výluk, proto je třeba si pořádně pročíst pojistné podmínky. Mezi další výluky patří třeba omamné nebo psychotropní látky. Všechny tyto situace navíc specifikuje zákon a není se jim proto možné vyhnout výběrem jiné pojišťovny.

TIP: Nejste spokojeni se svou stávající smlouvou? Poradíme, jak ukončit povinné ručení.

Srovnání povinného ručení u vybraných pojišťoven

Vhodný způsob ke sjednání povinného ručení je přes internet. Můžete k tomu využít například srovnávač pojištění. Najdete zde i kalkulačku, kde si sami můžete spočítat modelovou kalkulaci. Dostanete pak nabídky od všech pojišťoven do mailu a můžete si tak vybrat, která pro vás bude nejlepší. Většinou se pak ozve i jejich operátor a pokud si takto sjednáte pojištění, můžete získat lepší cenu než na pobočce dané pojišťovny. Rozhodně si však vezměte čas na rozmyšlenou a neuzavírejte hned podle nejnižší ceny.

Vybrali jsme pro přehled pár pojišťoven, které jsou na trhu známé, a hlavně u nich přes Tipli.cz máte nárok na cashback. Ušetříte tak mnohem více peněz! Přinášíme přehled výhod, které k povinnému ručení získáte u jednotlivých pojišťoven. Vzhledem k tomu, že hlavně záleží na tom, jak staré auto máte, jaký model a také k čemu ho využíváte, nelze paušalizovat jednotně vhodnou pojišťovnu pro všechny řidiče.

Allianz povinné ručení

Pokud jste mladý řidič a z Prahy a obecně najedete do 7 500 km za rok, určitě bude vhodnou volbou právě Allianz. Cenově vychází opravdu rozumně, v zásadě je o 5-8 tisíc levnější oproti konkurenci. Navíc po prvním roce jízd bez nehod získáte automaticky slevu 20 % na pojistné. Zajímavé jsou i jejich asistenční služby. Kromě odtáhnutí vozu jsou schopni vám i zapůjčit po dobu opravy nový vůz, a to i v situaci, kdy se stane nepříjemnost při cestě na dovolenou.

ČSOB povinné ručení

Srovnání povinného ručení ČSOB

ČSOB nabízí jako bonus ke sjednání povinného ručení navíc úrazové pojištění pro řidiče až do výše 300 000 Kč. Také můžete získat pojištění škod na vlastním vozidle až do výše 10 000 Kč. Určitě stojí za zmínku i vysoké limity krytí až do výše 200 mil. korun. Na druhou stranu ČSOB nepatří mezi nejlevnější pojišťovny.

Sjednat povinné ručení u ČSOB »

Povinné ručení u České pojišťovny

Pokud se rozhodnete využít společnost Česká pojišťovna, získáte tak 20 % slevu za online sjednání a zároveň Česká pojišťovna nabízí velmi štědrý bonus na jízdu bez nehod a to až 55 %. Rovněž je zajímavá možnost fixní ceny povinného ručení, kdy i v případě nehody, máte po dobu 3 let stejné pojistné.

Generali povinné ručení

Srovnání povinného ručení Generali

Společnost Generali nabízí v podstatě úplně stejné možnosti jako má Česká pojišťovna. Je to způsobeno tím, že jsou ve stejné finanční skupině. Cenově se pohybují okolo středu – na trhu jsou určitě levnější pojišťovny, na druhou stranu to stále není nějak závratná částka. Balíček asistenčních služeb je také nabitý.

Sjednat povinné ručení u Generali »

Další možnost srovnání povinného ručení

Kromě srovnávače pojištění můžete využít portál pojisteni.cz, kde se vám dostane v přehledné podobě srovnání od vybraných pojišťoven a zároveň máte možnost si rovnou on-line sjednat pojistku. Díky Tipli.cz máte nárok na cashback ve výši až 25 % a to už rozhodně stojí za úvahu!

Kromě pojištění auta si zde můžete porovnat další majetková pojištění nebo třeba i cestovní pojištění. Portál pojisteni.cz zkrátka šetří čas i peníze, jelikož nemusíte složitě obíhat jednotlivé pobočky pojišťoven a vše vyřídíte z pohodlí domova! A pamatujte – při sjednání pojistky v online rozhraní máte vždy výhodnější cenu než osobně na pobočce.

Se srovnávačem se v nabídkách neztratíte

Chcete na povinném ručení ušetřit, ale nemáte čas trávit hodiny porovnáváním různých pojištění? Využijte Tipli srovnávač a sjednejte si povinné ručení online během 5 minut. Kromě času ušetříte až 70 % na pojistném.

Srovnat povinné ručení »

Související obchody

Generali Česká pojišťovna, ČSOB Pojišťovna, pojisteni.cz, Allianz pojišťovna

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se