Rozdíl mezi havarijním pojištěním a povinným ručením

Tipy k nákupuFinance  |  Havarijní pojištění 10. 11. 2021

Pojištění motorových vozidel lze rozdělit na 2 základní typy: Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla a Havarijní pojištění. S prvním z nich, známým více jako povinné ručení, musí počítat každý řidič a řidička, protože ho vyžaduje zákon. Druhé, kompletně dobrovolné, je ale mnohými zanedbáváno. Zjistěte, čím se liší, a proč se vyplatí mít obojí.

Hlavním rozdílem je tedy to, že povinné ručení musí být sjednáno ke každému motorovému vozidlu. Oproti tomu je havarijní pojištění je zcela dobrovolné; Záleží pouze na vás, jak moc chcete být v bezpečí.

Povinné vs. Havarijní

Pojištění automobilů je důležité v případech, kdy dojde ke způsobení škody – na majetku či na zdraví. Povinné ručení chrání zejména ostatní. V případě, že svým autem způsobíte někomu škodu (na majetku/zdraví), je tato škoda pokryta povinným ručením. Škodu zaplatí pojišťovna, takže poškození mají jistotu finanční náhrady (výhoda pro ně) a vy nemusíte škody platit z vlastní kapsy (výhoda pro vás). Vy sami ale z povinného ručení nedostanete ani korunu. K tomu potřebujete havarijní pojištění.

Havarijní pojištění chrání vás. Funguje v momentech, kdy si škodu způsobíte sami, pachatel je neznámý (vandalismus), nebo je na vině "vyšší moc". Třeba při autonehodě, za kterou nikdo nemohl, živelných katastrofách (požár, povodeň, krupobití) nebo při srážce se zvěří). Pokud je za újmu na majetku či zdraví zodpovědná jiná řidička nebo jiný řidič, čerpá se finanční náhrada z jejich povinného ručení (jde o převrácenou situaci z předchozího odstavce).

Havarijní pojištění

K povinnému ručení si lze sjednat některé připojištění, která ale bývají spíše výhodou havarijního pojištění. Například se může jednat o úrazové pojištění posádky vozidla. Kompletní ochranu tedy naleznete v havarijním pojištění.

All risk pojištění

V případě že chcete mít kompletní ochranu, zvolíte variantu All-risk. Toto anglické pojmenování se používá pro pojištění, která chrání proti všem rizikům: haváriím, odcizení vozidla, vandalismu nebo živelným katastrofám. Pojedete-li do zahraničí, kombinujte all-risk pojištění s cestovním pojištěním. Ochráníte tím sebe a své blízké ještě lépe.

Pojištění GAP

Výhodou havarijního pojištění je, že si k němu můžete sjednat i tzv. pojištění GAP (Guaranteed Asset Protection). To se vyplatí především majitelům a majitelkám úplně nových vozů, jelikož toto pojištění zahrnuje možnost pojistit vozidlo proti ztrátě jeho hodnoty. Pojišťovna garantuje pojistné krytí do výše původní ceny vozidla. A tato cena neklesne po dobu dalších tří let od sjednání pojištění. Mějte na paměti, že při tomto pojištění se jedná pouze o případy totální škody nebo odcizení. Na druhou stranu ale není vyžadována spoluúčast.

Jak funguje spoluúčast?

Výše spoluúčasti je, vedle značky, typu a stáří vozidla, jedním z faktorů, které ovlivňují cenu havarijního pojištění.

Případ spoluúčasti znamená, že část škody budete muset zaplatit z vlastních úspor. Nejčastěji se sjednává výše spoluúčasti 5 %, ale můžete se dohodnout až na 20 %. Čím vyšší spoluúčast, tím je nižší pojistné.

Kombinace povinného ručení a havarijního pojištění

Většina pojišťoven nabízí možnost sjednat povinné ručení a havarijní pojištění zároveň, jako jeden balíček služeb se zvýhodněnými podmínkami. Přednostmi je zejména nižší cena, než kdybyste každou službu pořizovali zvlášť. Kromě slevy získáte většinou i nadstandardní asistenční služby a další výhody.

Havarijní pojištění

Prvním krokem k této kombinaci pojištění je navštívit internetová stránky společnosti. Tam hledejte variantu kombinovaného autopojištění. Pokud nenajdete, nevadí. Často stačí začít sjednávat povinné ručení online. V průběhu procesu pak máte možnost zakliknot, že k povinnému ručení chcete také přidat havarijní pojištění. Slevy a výhody navíc se pak uplatní automaticky.

Samozřejmě můžete také zajít na pobočku. Počítejte pak ale s tím, že za pojištění zaplatíte více. Většina společností totiž nabízí slevu za sjednání online.

Kombinujte a ušetřete!

Ušetřit peníze není těžké, když víte, jak na to. U pojištění platí, že za více platíte méně. Spojte povinné ručení s havarijním pojištěním, a získejte slevu za kombinaci objednávek.

Porovnat nabídky pojištění »

Související obchody

Generali Česká pojišťovna, ČSOB Pojišťovna, pojisteni.cz, Allianz pojišťovna

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se