Přehled a základy investování do akcií – jak začít investovat?

Tipy k nákupuFinance 2. 1. 2023

Jak začít s investováním do akcií? Jaké možnosti mají začátečníci na akciovém trhu a proč se vůbec vyplatí do akcií investovat? A kolik a do jakých akcií investovat? Komplexní odpověď na tyto a další otázky najdete v našem komplexním článku.

Investování do akcií jako takové je jednoduché, jelikož velké množství společností zjednodušilo postup a umožnilo začátečníkům otevřít si účet prostřednictvím webové stránky nebo mobilní aplikace. Začít obchodovat akcie je tedy otázkou pár minut.

Běžné akcie umožňují akcionářům také hlasovat o záležitostech společnosti, kdy akcionáři většinou dostávají jeden hlas na akcii. Několik společností také vyplácí dividendy akcionářům - tyto výplaty se obvykle mění na základě ziskovosti společnosti.

Přidání akcií do vašeho investičního portfolia znamená, že vlastníte malé procento společnosti, která by měla zvýšit její růst a hodnotu. Začínající investoři by si měli uvědomit, že existují dva způsoby, jak vydělat peníze z akcií: výplata dividend a prodej akcií, když cena akcií stoupá.

Kde ale začít? Pojďme se společně podívat na to, jak začít investovat do akcií.

Jak investovat do akcií?

Investování do akcií lze provést mnoha způsoby. Pokud byste si chtěli vytvořit strategii a spravovat své vlastní investice, můžete si otevřít účet makléře (brokera). Mezi velice známé a respektované brokery patří například společnost XTB.

Pokud si však nejste jisti, kde začít, zvažte otevření účtu u poradce nebo správce akciového portfolia, který pracuje za určitou odměnu, většinou určenou v procentech z vložených prostředků. Pro ty, kteří chtějí více informací pro své investiční plány, může být dobrým řešením obrátit se na finanční poradce.

Pro začátečníky, kteří se nechtějí věnovat práci na správě svého portfolio, nebo kteří jsou v investování začátečníky, by mohl být poradce skvělým prvním krokem. Portfolio spravované poradci obvykle sestává z fondů obchodovaných na burze, které jsou sladěny s cílem investora, tolerancí rizika a časovým horizontem. Tyto fondy také poskytují vhodnou diverzifikaci portfolia. Mladí a nezkušení investoři, kteří právě začínají, by měli hledat jednoduchá řešení, což jsou právě finanční poradci. Ve chvíli, kdy investoři přecházejí na složitější finanční produkty, mohou taktéž využít služeb, které finanční poradci nabízejí.

Investování do akcií prostřednictvím brokera

Počet společností nabízejících brokerské účty se zvýšil, včetně samotných bank. Některé makléřské společnosti poskytují zjednodušenou verzi, kde investoři mohou zdarma nakupovat a prodávat akcie, komodity, ETF, opce a kryptoměny (co jsou kryptoměny?) z mobilní aplikace. Investování již rozhodně není pouze o akciích.

Co je ETF? ETF je fond obchodovaný na burze jako investiční fond, podobně jako akcie. ETF drží aktiva, jako jsou akcie, komodity nebo dluhopisy, a obecně pracuje s arbitrážním mechanismem, jehož cílem je udržet obchodování v blízkosti čisté hodnoty aktiv, i když se občas mohou vyskytnout odchylky.

Konkurence podnítila mnoho brokerů ke snížení poplatků za provize, které se mohou rychle sčítat, pokud často nakupujete a prodáváte akcie, podílové fondy nebo ETF. Některé společnosti dokonce přestaly poplatky účtovat. Například velmi známá společnost Interactive Brokers poskytuje neomezený počet obchodů bez provizí na burzách cenných papírů obchodovaných spolu s minimálními náklady na účet nebo s poplatky za nečinnost.

Investování obecně se tak stalo mnohem jednodušší. Větší část vašich těžce vydělaných peněz půjde přímo do vašeho portfolia a ne do plateb poplatků, což je nesmírně užitečné pro začínající investory i ostatní, kteří rádi šetří peníze.

základy investování do akcií

Kolik peněz byste měli investovat na akciovém trhu?

Protože mnoho makléřů nevyžaduje k otevření obchodního účtu minimální částku, můžete začít investovat dokonce s 1000 Kč.

Diskontní makléři jsou výhodou pro začátečníky s malými penězi, kteří chtějí získat expozici na akciovém trhu s menšími portfolii. Diskontní makléři však obvykle neposkytují užitečné rady ani analýzy trhu. Mnoho z těchto brokerů nevyžaduje minimální částku pro založení účtu, zatímco někteří větší brokeři mají počáteční hranici pro vklad třeba 1000 dolarů.

To, kolik se ale rozhodnete investovat, je čistě na vás a na vašich očekáváních.

Nikdy však nesázejte vše na jednu kartu. Budování diverzifikovaného portfolia je prioritou pro začátečníky, kteří by měli zvážit přidání indexových fondů, které by zachytily širší trh. Podílové fondy a ETF jsou nejjednodušší řešení, protože vlastní stovky až tisíce akcií a jsou méně volatilní než jednotlivé akcie. ETF mají tendenci mít nízká minima, což investorům umožňuje získat přístup do různých oblastí na trhu.

Kombinace ETF, podílových fondů a jednotlivých akcií může zajistit ještě širší diverzifikaci investičních nástrojů. Sečteno a podtrženo: Pokud jste právě začínající investoři, investujte co nejjednodušeji a s rozumem.

Dobré akcie, do kterých investovat jako začátečník

Výběr správných akcií může být dosti složitý, ale investice do vysoce kvalitního portfolia, jako jsou blue chip akcie (akcie největších a nejziskovějších společností, které jsou obchodovány na burze) a dividendy, jsou velmi často dobrými strategiemi.

Jedním z důvodů, proč se investoři rozhodnou pro blue chip akcie, je kvůli potenciálu růstu a stability a protože produkují dividendy - mezi ně patří společnosti jako Microsoft, Coca-Cola Co. a Procter & Gamble Co. Například Coca-Cola generuje dividendu 2,9% a akcie jsou méně volatilní. Dividendy mohou investorům přinést tolik potřebný příjem, zejména ty s vyššími dividendami. Které další akcie sledovat si můžete přečíst v tomto článku.

Automatické investice

Automatické pravidelné investování může pomoci odstranit potřebu rozhodovat o tom, kdy a kolik investovat, čímž vytvoří konzistentní investiční návyky.

Automatické investování využívá průměrování nákladů, které často snižuje volatilitu portfolia v průběhu několika desetiletí. Namísto toho, aby se jednorázová částka investovala najednou, jsou investice prováděny postupně se stejnou částkou v pravidelných intervalech v pevném a automatickém plánu.

Investování do akcií je samozřejmě komplexní věc a jak jistě chápete, není možné rozebrat vše pouze v tomto článku. Zaujaly vás akcie? Pokud ano, zde se o investování do nich dozvíte vše podstatné.

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se