Pracovní místa budoucnosti: jak se změní trh?

Tipy k nákupuFinance  |  Komerční sdělení 10. 11. 2021

60 % profesí vykonávajících generací Z zatím neexistuje. Do několika let zanikne dle vědců z Oxfordu až 53 % pracovních míst. Pracovní trh se díky digitalizaci, robotizaci a celkově automatizaci změní k nepoznání. Kdo se bude těšit z vysokého platu a koho naopak čeká výpověď?

popis obrázku

Představme si generaci Z

Myslíte si, že vás v dnešní době už nic nepřekvapí? A určitě ne na trhu práce? Musíme vás vyvést z omylu! 60 % profesí, které čekají v budoucnu na nastupující generaci Z, tedy na mladé narozené od poloviny 90. let 20. století do současnosti, zatím neexistuje. Digitalizace, robotizace a celkově automatizace hýbe světem. Nejen generaci Z, ale také ostatní ročníky, čekají velké změny.

Za pár let už u některých pozic dohodu o provedení práce nepodepíšete. Proč? Dle vědců z Oxfordské univerzity totiž do 40 let zanikne až 53 % pracovních míst. Měli byste se o své místo začít bát? Pokud je vaše náplň práce spíše rutinního charakteru, měli byste začít uvažovat nad rekvalifikací. Roboti vás totiž dokáží nahradit a jejich práce bude nejen efektivnější, ale i méně nákladná.

Budoucí úspěch digitálních profesí

Britští vědci z Oxfordu se ve své studií snaží varovat zaměstnance, že za 10 let budou roboti dominovat v 10 % profesí, za 20 let ve více než 20 % profesí a za čtyři desítky let uvidíme roboty jako běžnou součást poloviny povolání.

Digitální transformace zapříčinila, že osnovy vzdělávání a kariérní poradenství pro studenty neodpovídá současným potřebám. Evropská komise se dokonce nechala slyšet, že v roce 2020 bude v Evropské unii existovat zhruba půl milionu volných pracovních míst. A to se bavíme pouze o digitálních profesích. Vysokého platu a respektu se v budoucnu dočkají především programátoři a vývojáři generace Z.

Koho potká úspěch a koho naopak výpověď?

Vědci C. B. Frey a M. A. Osborne se ve své studii The Future of employment: How susceptible are jobs to computerisation? jasně vyjádřili k tomu, koho čeká úspěch a kdo naopak nejspíš bude muset podepsat výpověď.

Nejohroženějšími druhy profesí jsou:

  • Pracovníci telemarketingu
  • Likvidátoři pojistných událostí
  • Modelky a modelové
  • Hostesky a uvaděči
  • Realitní makléři
  • Pokladní
  • Recepční, číšníci a číšnice
  • Taxikáři

Nejjistějšími profesemi jsou naopak:

  • Programátoři a vývojáři
  • Pracovníci sociálních služeb
  • Požární inspektoři, výživový poradci, lékaři, psychologové, hasiči a policisté
  • Personalisté
  • Sportovní trenéři
  • Chůvy, učitelky či učitelé
  • Archeologové a antropologové

Doba se mění

Změnu společnosti a zánik některých profesí můžeme ale sledovat od nepaměti. Kolik znáte v dnešní době techniků opravujících faxy? Stejný nebo velmi podobný osud čeká pravděpodobně dle britských analytiků i novináře tištěných médií, sekretářky, účetní a pracovníky u pásu či přepážky.

Dobu změní nejen digitalizace a robotizace, ale také trend obnovitelných a ekologičtějších zdrojů.

Řešením mohou být školení a rekvalifikace

Řešením bude pro mnoho zaměstnanců rekvalifikace v jejich oboru. Lidé si budou muset zvyknout na důsledky robotizace, digitalizace a obecně automatizace. Nejen psaní všemi deseti bude v budoucnu dovednost, kterou byste rozhodně měli ovládat. Případná změna oboru by měla být něčím, čeho by se zaměstnanci neměli obávat.

Množství absolventů stále neví, jakou cestou by se mělo vydat. Pracují mimo svůj obor a doposud nenašli ideálního zaměstnavatele. Co se ale bude muset změnit je nejen společnost a školní osnovy, ale také přístup zaměstnavatelů. Lepší připravenost dospělých na digitální dobu se bude vzhledem k rychle a výrazně měnícímu se pracovnímu trhu hodit.

Související obchody

VímVíc

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se