Povinné ručení - jak na nejlevnější pojištění auta?

Tipy k nákupuFinance 8. 1. 2023

Hledáte nejlevnější povinné ručení, které zároveň bude dostačující pro vaše vozidlo? Přečtěte si, jak si sjednat povinné ručení online a jaký je rozdíl mezi povinným ručením a havarijním pojištění.

Co je povinné ručení?

Jedná se o povinné smluvní pojištění odpovědnosti. Ze zákona musí mít povinné ručení každé vozidlo provozované na pozemní komunikaci (včetně motocyklů). Povinné ručení chrání proti škodám, které způsobíte provozem vozidla třetím stranám.

Povinné ručení ovšem nekryje vámi způsobené škody na vlastním vozidle. K tomu potřebujete havarijní pojištění. To je právě často nepochopený rozdíl mezi povinným ručením a havarijním pojištěním. Zatímco to první kryje škody na cizím majetku, druhé jmenované chrání majetek váš.

Dálniční známka 2019 zdarma

Přečtěte si všechny důležité informace o dálniční známce pro rok 2019, jako jsou její cena, platnost a neplacené úseky a kde je dálniční známka 2019 k sehnání zdarma.

Zjistit více o dálniční známce »

Povinné ručení online

Sjednání povinného ručení online je velice snadné. Vše co k tomu potřebujete, je zadat několik základních informací o vás a vozidle do jednoduchého formuláře.

Důležitou informací, která není lehce zapamatovatelná a nebudete ji z hlavy pravděpodobně vědět, je výkon a objem motoru vozidla. Odpověď najdete v technickém průkazu. Dokladem o povinném ručení je zelená karta se standardní platností jeden rok.

Povinné ručení online se sjednává v souladu s občanským zákoníkem formou na dálku. Jedná se o smlouvu, která se nemusí podepisovat. Její akceptace probíhá zaplacením částky za povinné ručení. Ovšem musí být zaplacena ve splatnosti. Důležitým krokem při sjednání povinného ručení online je vypovězení staré pojistky. Způsoby vypovězení se řídí zákonem.

Mnoho společností, jako například Generali nebo ČSOB Pojišťovna, slibují sjednání povinného ručení online do 5 minut. Nezabere to tedy zbytečně mnoho drahocenného času.

TIP: Nevyhovuje vám stávající smlouva? Poradíme, jak ukončit povinné ručení.

povinné ručení

Povinné ručení cena – orientační tabulka

Jak se počítá cena povinného ručení? Ovlivňuje ji několik důležitých faktorů. Jedním z nich je například objem, doplněný eventuálně o výkon vozidla.

Některé pojišťovny ovšem začaly sbírat data a cenu určují podle konkrétního typu auta. Díky tomu se často vyplatí méně obvyklý vůz, jelikož výjimečnost vozu může cenu za povinné ručení srazit dolů. Novinkou u některých pojišťoven je kritérium ujetých kilometrů.

Důležité jsou i bonusy. Ty se odvozují od toho, jak dlouho pojistník nezpůsobil nehodu. Rozhodné jsou násobky 12ti – např. 12 - 23 měsíců se rovnají 10 % slevě.

Objem v cm3

do 1000 cm3

1001 - 1250 cm3

1251 - 1350 cm3

1351 - 1650 cm3

1651 - 1850 cm3

1851 - 2000 cm3

2001 - 2500 cm3

2501 a více cm3

Obvyklá cena

3 690 Kč

3 920 Kč

4 660 Kč

5 580 Kč

7 050 Kč

7 610 Kč

9 170 Kč

13 340 Kč

Cena s bonusem

1 265 Kč

1 574 Kč

1 574 Kč

1 740 Kč

1 740 Kč

2 250 Kč

2 250 Kč

2 250 Kč

Povinné ručení kalkulačka

Na stránkách různých pojišťoven v nabídce jejich produktů naleznete i kalkulačky povinného ručení, obvykle v sekci povinné ručení kalkulačka nebo povinné ručení srovnání. Ty vám dle zadaných parametrů vozidla a požadavků vypočítají nejlevnější povinné ručení, kterého můžete dosáhnout. Kalkulačky počítají i s bonusy a slevami, takže se nemusíte bát kroku do neznáma.

Povinné ručení je zákonem povinné smluvní pojištění zodpovědnosti. Je důležité jej mít sjednané pro každé vozidlo, které je provozováno na pozemní komunikaci, a jeho účelem je pojistná ochrana zdraví a majetku třetích osob, kterým byla způsobena škoda zapříčiněná provozem vozidla.

Související obchody

Alianz Direct, Generali Česká pojišťovna, ČSOB Pojišťovna, pojisteni.cz

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se