Pojištění domácnosti a nemovitosti ochrání vaše bydlení

Tipy k nákupuFinance 10. 11. 2021

Pokud chcete mít jistotu, že v případě požáru nebo loupežného přepadení bude váš majetek dobře chráněn, doporučujeme zvolit majetkové pojištění. V případě, že máte byt nebo dům v osobním vlastnictví, je dobré zvolit pojištění nemovitosti. Na veškeré vybavení se pak vztahuje pojištění domácnosti. To se vyplatí i v situaci, kdy jste v pronájmu.

Pojistit si můžete rodinný dům, byt v osobním vlastnictví, družstevní byt, ale třeba i chatu nebo chalupu. Dále se sem řadí i pojištění garáže, plotu, a dokonce i stavby ve výstavbě. Pojištění domácnosti je vhodné jak pro lidi, co žijí ve vlastním, tak pro nájemce.

TIP: Myslete na to, že pokud je veškeré zařízení bytu ve vlastnictví pronajímatele, měl by pojistku zaplatit on.

Pojištění domácnosti

V rámci pojištění domácnosti se řeší skutečnost, zda se jedná o domácnost obývanou trvale (více než 9 měsíců v roce), nebo rekreačně (méně než 6 měsíců v roce). Minimální pojistná částka bývá obecně u trvale obývaných domácností 200 000 Kč, u rekreačních 100 000 Kč.

Co vše zahrnuje pojištění domácnosti?

Pojištění domácnosti obsahuje veškeré vnitřní vybavení a osobní věci. Patří sem hlavně nábytek, elektronika, spotřebiče, elektrická zařízení, oblečení, sportovní vybavení, ale i cennosti a peníze. Zahrnout sem můžeme i některé vnitřní stavební součásti, jako jsou kuchyňská linka, vestavěné spotřebiče, malby a podlahy.

  • Do základního krytí pojištění domácnosti spadají nebezpečí jako živelná rizika (požár, oheň, úder blesku, pád stromu, krupobití), pád letadla nebo výbuch.
  • Dalšími riziky, která lze připojistit, jsou například krádež vloupáním, vandalismus, poškození fasády ptáky nebo hlodavci, rozbití skel, zkrat, úniky vody a další. Pojistná částka, kterou si zvolíte, by měla reálně odpovídat hodnotě celé domácnosti.

Pojišťovna vždy sjednává pojištění na novou cenu. V praxi to znamená, že pokud si v roce 2016 koupíte televizi za 22 000 Kč, v roce 2019 dostanete kvůli krádeži pojistné plnění za tuto televizi pouze ve výši 18 000 Kč (skutečná cena, za kterou současně televizi pořídíte).

Pojistit domácnost online »

Pojištění nemovitosti

Toto pojištění se váže k domu nebo bytu. Jedná se o stavbu samotnou nebo její stavební součásti a věci pevně spojené se zdmi nebo střechou. Dále je možné připojistit také vedlejší stavby na stejné adrese. Sem řadíme například garáž, kůlnu, bazén nebo studnu.

TIP: Nemovitost, kterou chcete pojistit, musí být v řádném technickém stavu, nepoškozená a udržovaná.

Pojištění domácnosti

Pojistná částka se stanoví stejně jako u domácnosti na cenu novou, tedy aktuální tržní hodnotu. Určitě je dobré třeba po 2 - 3 letech udělat revizi takové smlouvy a případný limit navýšit dle aktuální hodnoty domu nebo bytu. Průměrná pojistná částka u bytů bývá okolo 2 000 000 - 3 000 000 Kč a u rodinných domů se pohybuje od 3 000 000 do 5 000 000 Kč.

Jak sjednat pojištění výhodně?

Pokud chcete ušetřit čas a také peníze, doporučujeme online sjednání přes Pojisteni.cz. Jde o šikovný portál, kde najdete veškeré podrobné informace a po zadání údajů máte k dispozici srovnání téměř od všech pojišťoven, které jsou na našem trhu.

Zároveň si k pojištění domácnosti nebo pojištění nemovitosti můžete přidat i pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě. Jedná se o možnost úhrady nákladů spojených třeba s držením psa. Také se může stát, že omylem v muzeu rozbijete drahou vázu – i toto se pak hradí z pojištění odpovědnosti.

Je dobré ještě zdůraznit, že pro stanovení ceny není rozhodující zda pojišťujete byt nebo dům, protože vždy záleží spíše na lokalitě a hodnotě dané nemovitosti. V praxi se občas stane, že lidé za pojištění bytu v Praze platí mnohem více než lidé za rodinný dům někde v okolí Liberce.

TIP: Obdobně snadné je také pojištění auta. Sjednejte si povinné ručení online a šetřete čas i peníze!

Ušetřete za pojištění až 25 %!

Zaregistrujte se zcela zdarma na Tipli.cz, proklikněte se na stránky pojištění.cz a šetřete. Díky online srovnávači najdete pohodlně z domova nejvhodnější pojistný produkt a cashback portál vám navíc vrátí až 25 % z ceny zpět na účet!

Šetřit s cashbackem »

Související obchody

Generali Česká pojišťovna, ČSOB Pojišťovna, Zonky, pojisteni.cz, Allianz pojišťovna

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se