Podívejte se na strašidelná zákoutí Halloweenského svátku

Tipy k nákupu 5. 11. 2021

Poradíme, jak si užít Halloween. Ať už se chystáte na Halloweenskou kostýmovou párty, hledáte zábavu pro celou rodinu, nebo si jen chcete hezky vyzdobit svůj domov a dopřát si nefalšovanou dýňovou polévku. Prozradíme vám užitečné tipy, které potěší i vaši peněženku.

Co je Halloween a odkud se vzal? Původ Halloweenu je poměrně nejasný, nejpravděpodobněji se však jedná o keltský svátek. Na konci října se Keltové loučili s létem a slavili příchod nového roku. Tato noc nesla název Samhain podle keltského pána všech mrtvých Samhaina. 

Tuto noc probíhaly bujaré oslavy, jejichž součástí byly i kostýmy nebo obrovské ohně. Keltové přistupovali ke smrti pozitivně - brali ji jako normální součást života a věřili, že duchové zemřelých mohou v tuto magickou noc pomoc svým přátelům nebo uškodit nepřátelům. Jak se tento svátek slaví dnes?

halloween aliexpress

Kdy je Halloween a jak se slaví?

U nás tento svátek stále není tak zažitý, a tak se velmi často ptáme: kdy se slaví Halloween? Jeho oslavy začínají vždy v předvečer svátku všech svatých, tedy 31. října. Většinou se slaví pouze v úzkém kruhu přátel, rodiny nebo různé komunity. Pro tento svátek jsou velmi typické halloweenské kostýmy a masky, sladkosti a dýně. Jak je tento svátek populární ve světe nebo u nás?

Halloween v zahraničí

Ač se původně jedná o keltský zvyk, Halloween se v dnešní době slaví převážně v anglicky mluvících zemích. Pravý předvečer dne všech svatých tak zažijete především v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii nebo Novém Zélandu. Pomalu se tento svátek dostává i do dalších evropských států, avšak ne v takové míře.

Do Ameriky se tento svátek dostal s masovou imigrací Irů a Skotů v 19. století. Mezi základní symboly patří vydlabané dýně a svíčky, které usnadňují koledníkům orientaci ve večerních hodinách. Říká se, že čím strašidelnější obličej na dýni je, tím úspěšněji zažene zlé duchy

Halloween je především zábavný večer, kdy se děti obléknou do různých kostýmů a chodí dům od domu koledovat cukrovinky. Děti u vymýšlení kostýmů mohou rozvinout svou fantazii naplno. Vidina vykoledovaného cukroví je žene kupředu, aby jejich kostým byl opravu originální.

S koledou je spojený pojem "Trick or Treat", za čímž se skrývá podmínka: dejte mi koledu, nebo vám něco provedu. Pokud tedy děti narazí na někoho, kdo jim odmítá otevřít dveře, provedou jim nějakou malou lumpárnu. Nejedná se o žádné záškodnictví.

halloween výzdba

Halloween u nás

Co se týče vzpomínky na mrtvé, v Česku se stále více přikláníme ke křesťanským tradicím. U nás uctíváme vzpomínku na mrtvé 2. listopadu na Dušičky. Halloween moc neprožíváme, když už, tak spíše po té dekorační stránce. To znamená, rádi si s dětmi vydlabeme dýně nebo si nakoupíme hotové halloweenské dekorace, které nám oživí podzimní výzdobu.

Koledování se u nás téměř vůbec nepraktikuje. Avšak ti, které baví různé masky a kostýmy si mohou přijít na své. Na přelomu října a listopadu narazíte na spoustu halloweenských akcí jak pro děti, tak dospělé.

TIP: Kdy je Halloween 2019? Letos tento svátek připadá na čtvrtek 31. října 2019.

druhy dýní

Druhy dýní

Pozor! Není dýně jako dýně. Druhů je opravdu nespočet, ukážeme vám ty nejzákladnější, které seženete v obchodech a poradíme, které dýně jsou vhodné na vaření, a které jen na dekorování.

Dýně na vyřezávání

Sehnat se dají čistě okrasné dýně, ze kterých se třeba vyřezávají lucerny, nebo se tykve suší a používají se jako klasické dekorace na stůl nebo na okno. Tyto dýně neseženete mezi potravinami, spíše v obchodech se zahradními potřebami. Dýně na vyřezávání většinou nesou název "Dýně Halloween" a jsou opravdu velké.

Jak vyřezat dýni na Halloween

K vlastní halloweenské lucerně budete potřebovat jen tři věci: Halloween dýně, fix, úzký nůž. Na vrchu dýně vyříznete otvor, abyste ji mohli pohodlně vydlabat. Když bude trošku větší, vůbec nevadí. Poklop se snažte vyříznou bez poničení a nevyhazujte ho. Po té dýni pořádně vydlabejte.

Fixou si nakreslete obličej. Dle nákresu vyřízněte požadovaný tvar a máte hotovo. Nakonec stačí přiklopit vršek, který byl odříznut hned na začátku a halloweenská lucerna můžete jít dělat parádu na zahradu.

dýně halloween

TIP: Nejdéle vám vydlabaná dýně halloween vydrží v chladném prostředí, doma by vám zplesnivěla.

Dýně na vaření

Mezi jedlé dýně patří například nejznámější dýně Hokkaido. Ta může být zelená nebo červená. Na tuto dýni narazíte v každém obchodu s potravinami. Má výbornou chuť a dobře se s ní pracuje. Další velmi populárním typem je máslová dýně. Má hruškovitý tvar a spoustu dužiny. Z obou si můžete uvařit třeba výbornou dýňovou polévku.

Dýňová polévka - recept

  • dýně Hokkaido nebo máslová dýně
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • cibule
  • česnek
  • mrkev
  • koření: kari, zázvor, chilli
  • zeleninový vývar
  • smetana ke šlehání
dýňová polévka

Dýni omyjte, rozkrájejte na měsíčky a položte na plech s pečicím papírem. Zakapejte olivovým olejem a osolte a opepřete. Plech vložte do vyhřáté trouby na 180 °C přibližně na půl hodiny. Jakmile dýně změkne, vyndejte plech ven a nechte vychladnout. V hrnci osmahněte cibuli, česnek a koření. Přidejte kusy dýně (bez slupky) a mrkev. Zalijte vývarem, nechte 20 min povařit a rozmixujte. Dochuťte solí a pepřem, a nakonec zjemněte smetanou dle chuti.

Využijte aktuální slevy na dýně!

Která verze dýní je vám bližší? Ta na vaření nebo dekorování? Ať už tak, nebo tak, dýně můžete nakoupit výhodně díky aktuálním letákům. Letáky si můžete prohlédnout i online. U nás najdete všechny letáky na jednom místě, takže vám už žádná výhodná akce jen tak neuteče.

Ukázat aktuální letáky »
dekorace halloween

Halloween dekorace

Co spolehlivě zútulní každý domov? Krásné dekorace! Na podzim budou vaší domácnosti nejvíce slušet odstíny červené, oranžové a žluté. Takové sebou nesou i halloweenské dekorace. Levné dekorace a široký výběr na vás čeká na zahraničním obchodě AliExpress, kde navíc můžete ušetřit dalších 5 % díky Tipli cashbacku.

Lucerna Jack O Lanterns
Cena
Cena s Tipli
Cena399 Kč
Cena s Tipli383 Kč

Halloween lucerna Jack O Lanterns »

Hledáte krásnou, originální a bezpečnou dekoraci na terasu? Zkuste třeba tuto LED lucernu s halloweenským motivem. Součástí jsou čtyři vyvýšené nožičky.

dekorace podzimní listí
Cena
Cena s Tipli
Cena188 Kč
Cena s Tipli180 Kč

LED Dekorace Halloween svítící listí »

Na AliExpressu seženete jednoduše vše, na co si jen vzpomenete. Třeba i toto umělé listí s LED osvětlením. Skvěle se bude vyjímat třeba na zábradlí, krbové římse či poličce.

Potahy na polštář Halloween
Cena
Cena s Tipli
Cena56 Kč
Cena s Tipli54 Kč

Dekorativní potahy na polštáře Halloween »

Dekorativní polštáře jsou nejen pro naše pohodlí. Zároveň dokáží v každé domácnosti probudit dojem útulnosti. Na podzim byste mohli změnit potahy na tyto Halloweenské.

TIP: Nákup na AliExpress se opravdu vyplatí. Kromě skvělých cen a cashbacku ušetříte i na poštovném. Poštovné zdarma zde nabízí hodně obchodníků.

Halloween masky a kostýmy

Kostýmy a masky na Halloween k tomuto svátku jednoznačně patří. Spoustu krásných a levných halloweenských kostýmů najdete na zahraničním portálu AliExpress. Kromě kostýmů pro děti tu najdete i kostýmy a masky pro dospělé. Ušetřete nákupem přes Tipli díky cashbacku dalších 5 %!

halloween kostýmy pro holky
Cena
Cena s Tipli
Cena420 Kč
Cena s Tipli403 Kč

Holčičí kostýmy na Halloween »

AliExpress přináší široký výběr nejen halloweenského oblečení pro děti za skvělé ceny. Nechtěla by se vaše malá princezna stát na jeden den mocnou čarodějnicí?

halloween kostým pro kluky
Cena
Cena s Tipli
Cena468 Kč
Cena s Tipli449 Kč

Chlapecké kostýmy na Halloween »

Halloween se velmi často slaví i ve školkách a školách. Sháníte kostým pro svého chlapce? Co třeba jeden z těchto pirátských?

Halloween kostým pro ženy
Cena
Cena s Tipli
Cena329 Kč
Cena s Tipli315 Kč

Růžový Halloweenský kostým »

Na AliExpressu narazíte samozřejmě i na Halloweenové masky a kostýmy pro dospělé. Tento komplet vás přijde jen na pár korun a budete hvězdou.

TIP: Chcete vytvořit opravdu stylový Halloween makeup? Základem jsou kvalitní barvy na obličej, které seženete v párty obchodech, jako je třeba Moje Party. Inspiraci pak můžete hledat na youtube.com, kde uvidíte celý postup.

Výhodné nákupy ze zahraničí ještě výhodněji s cashbackem!

Užijte si výhodné nákupy se zahraničními obchody, kde seženete vše, na co si jen vzpomenete. Čeká tu na vás široký výběr, skvělé ceny i poštovné zdarma. Ještě více ušetříte, když nakoupíte s cashbackem. Které obchody ho podporují?

Další zahraniční obchody »

Související obchody

AliExpress, GearBest, Banggood, Lightinthebox.com, eBay.com

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se