Nenadálé výdaje – jak na půjčku, aby nebolela?

Tipy k nákupuFinance  |  Půjčky 23. 5. 2023

Peníze je sice lepší šetřit, ale někdy jsou holt potřeba hned. Řešením je půjčka. Jenže vyznat se v moři marketingových nabídek a reklamních akcí není snadné. Špatným výběrem půjčky můžete prodělat i desetitisíce korun. Stačí přitom znát základní pravidla, a výběr půjčky je nejen jednodušší, ale i bezpečnější.

Jak vybrat půjčku? je otázka, kterou řeší dnes kde kdo. A není se čemu divit, protože nabídka úvěrů na trhu je opravdu obrovská. Hlavní je ale vědět, podle čeho půjčku vybírat a jaké jsou obecné možnosti. Pak už je to jen otázka srovnání toho, co potřebujete, s tím, co jednotlivé finanční produkty nabízejí.

Rychlá půjčka v nouzi nejvyšší

Základem zdravých financí je rozumné hospodaření s příjmy. O tom, jak vyjít s výplatou a přitom ušetřit, jsme psali v článku o efektivním spoření, se kterým vám pomůže Banka Creditas. Creditas přišla se skvělým úročením vkladu. Jenže někdy na spoření nezbývá čas a nečekané výdaje musíte financovat půjčkou. Vždy je ale dostatek času na výběr té správné. Rychlá půjčka online vám totiž dokáže zajistit peníze doslova během minut. 

Rychlá půjčka by ale vždy měla být až poslední možnost. Nabízejí je především nebankovní společnosti, a i když se produkty v mnohém liší, jedno mají společné: Jsou drahé. Leckdy dokonce extrémně. Vždy je proto lepší vzít si půjčku „pomalou“, se kterou získáte lepší úrokovou sazbu a většinou i další výhody.

RPSN vs. úroková sazba

Kolik bude půjčka stát, je to hlavní, co nás zajímá. Informují o tom různé ukazatele. Tím nejdůležitějším je ale RPSN, roční procentuální sazba nákladů. Říká, kolik procent z půjčené částky zaplatíte za jeden rok. Započítány jsou v něm nejen úroky, ale také poplatky. RPSN je tedy mnohem důležitější než úroková sazba

Půjčka s nízkým úrokem, ale vysokými poplatky může být ve výsledku dražší než úvěr bez poplatků, který má úroky vyšší.

Pozor! U velmi krátkodobých půjček je RPSN trochu matoucí. Je to právě pro to, že vztahuje náklady k jednomu roku, ale některé půjčky splatíte třeba hned po týdnu. Proto se může stát, že RPSN udává stovky nebo i tisíce procent. I přesto, že zde dochází k mírnému zkreslení, je potřeba dát v takovém případě pozor. Udělat si přehled v tom, kolik která půjčka stojí, pomůže srovnávač půjček. Rozdíly v úrocích a RPSN uvidíte na první pohled.

RPSN vs. úroková sazba

Splátky a splácení půjčky

Hlavní je vejít se do měsíčního rozpočtu. S rezervou! To, jak velké budou splátky, závisí na tom, kolik si půjčíte a jak dlouho budete splácet. A v tom je právě kouzlo půjček - velkou částku rozdrobíte na malé, stravitelné kousky. S krátkou dobou splatnosti (a velkými splátkami) tuto výhodu částečně ztratíte. 

Před půjčkou si udělejte přehled v měsíčním rozpočtu, abyste viděli, kolik můžete "obětovat" na splátky. Nikdy však nepoužívejte všechny peníze „navíc“. I se splátkami musíte mít rezervu. Raději proto splácejte trochu déle, ale menší splátky a odolejte potřebě mít vše rychle z krku. 

TIP: Pokud se vám při splácení půjčky podaří něco našetřit bokem, můžete tyto finance použít k předčasnému splacení půjčky.

Bankovní nebo nebankovní půjčka?

Půjčky poskytované bankami (bankovní půjčky) patří mezi nejlevnější na trhu. Banky nabízejí nízké úrokové sazby a naučily se už i eliminovat zbytečné poplatky. Další výhodou je stabilita bank a jistota zavedené instituce. Za to vše ale „zaplatíte“ obtížnějším získáním. Banky půjčují žadatelům a žadatelkám s dobrou bonitou. Nevyhnete se prověřování příjmů, dluhů a dalších finančních závazků.

Poměrně méně náročné je získat půjčku od nebankovní instituce. Ty nemají často tak přísná pravidla, proto na úvěr dosáhnete, i když máte nějaký ten vroubek. Cenou za dostupnost je ale vyšší úrok i poplatky. Existuje ale zářná výjimkapůjčka Zonky. Její úrok od 2,99 % je nižší než v bankách a RPSN od 7,04 % také jen tak nepotkáte!

Půjčka od Zonky: My platíme vám!

Nízkou úrokovou sazbou výhody Zonky půjčky nekončí. Věděli jste například, že s Tipli můžete při sjednání půjčky od Zonky získat až 3 000 Kč zpět? Více informací pro vás máme v článku o tom, jak funguje Zonky půjčka od lidí. Recenze Zonky jsou navíc velmi příznivé.

Cashback 3 000 Kč zní fajn! »

Nejsnazší bankovní půjčka?

Přísná pravidla chrání ale nejen banky, nýbrž i vás. Abyste se například příliš nezadlužili. Zvažte proto, zda není lepší nejprve odstranit důvod, proč vám banka nepůjčí než riskovat drahou nebankovní půjčku.

Nejjednodušší je získat půjčku u banky, u které máte vedený svůj běžný účet. Banka má totiž přehled o vaší platební morálce, příjmech a výdajích, takže není potřeba tyto údaje speciálně dokládat. Někdy je dokonce možné obdržet i neveřejnou nabídku, hlavní je nebát se ptát. Můžete také „pohrozit“ tím, že si půjčíte u konkurence.

Půjčka na cokoliv nebo účelový úvěr?

Neúčelový úvěr má nespornou přednost: peníze můžete utratit za cokoliv. Nákup pračky, střešní krytina… ale taky klidně dovolená nebo mobil. Možné je opravdu vše (a na vás je rozumné rozhodnutí). Tuhle volnost ovšem kompenzuje cena. Neúčelové půjčky budou vždy trochu dražší. Stále jsou ale velmi dostupné, třeba u již zmíněné půjčky od Zonky.

Zonky půjčka na cokoliv

Jestliže ovšem víte, na co chcete peníze použít, určitě žádejte o účelovou půjčku. Na auto, na bydlení… Účelové úvěry nabízí zejména banky a jsou levnější než ty neúčelové, protože představují pro banku menší riziko. Někdy dokonce peníze neputují na váš účet, ale banka na základně doložených faktur rovnou zaplatí částku třetí straně (stavební firmě, prodejci vozu…).

Půjčky s bonusy a výhodami

Odpuštění splátek při řádném splácení? To zní prima, ale není úvěr v základu předražený a celý bonus jen chytrý marketingový tah? Některé půjčky nabízí ale i praktické výhody: možnost předčasného splacení zdarma (splatit předčasně můžete ze zákona vždy, někdy ovšem za poplatek), bezplatné odložení splátky, mimořádné splátky zdarma… To vše je užitečné a může rozhodnout o výběru mezi konkurenčními nabídkami.

Půjčku jen důvěryhodnou

Protože jde především o vaše peníze, určitě vybírejte úvěrovou společnost pečlivě. Jak poznáte důvěryhodného poskytovatele půjček? Snadno dohledáte smluvní podmínky, všechny dokumenty vám dovolí si důkladně předem prostudovat a nebrání se odpovídat na jakékoliv otázky. 

Samozřejmostí je přehledný web, na kterém najdete adresu společnosti a také telefonní kontakt pro zákazníky a zákaznice. Pokud máte problém dohledat např. informace o poplatcích, RPSN nebo vám společnost není ochotná odpovědět jasně a konkrétně na dotazy, je na místě hledat jinou firmu.

Cashback u bank? Proč ne!

Výhodný cashback, kdy se vám část hodnoty z nákupu vrátí zpět na účet, lze využít nejen u pořizování běžných produktů, ale i u bank. Které cashback podporují a kolik můžete získat?

Související obchody

Zonky, pojisteni.cz, UniCredit Bank, Moneta, Banka CREDITAS

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se