Na co si dát pozor při cestování letadlem?

Tipy k nákupuDovolená a cestování 21. 6. 2022

Ač se hodně lidí bojí létání, cestování letadlem patří statisticky mezi nejbezpečnější druhy přepravy. Tak nechte svá auta odpočívat doma a zkuste začít objevovat svět letecky! My vám poradíme, kde sehnat nejvýhodnější letenky, co si vzít s sebou do příručního zavazadla a na co si dát pozor.

Hledáte-li pohodlnou, rychlou a bezpečnou formu přepravy, jednoznačně vám můžeme doporučit leteckou dopravu. Ať už se chystáte na druhou stranu polokoule nebo jen po blízkých krásách Evropy, létaní se rozhodně vyplatí jak časově, tak i cenově. Zpáteční letenky po Evropě seženete i pod 1000 Kč! Ušetřit můžete i tím, že si s sebou vezmete pouze příruční zavazadlo. Co do něj patří a co ne?

příruční zavazadlo do letadla

Příruční zavazadlo do letadla - jaké jsou podmínky?

Před tím, než vyrazíte na letiště, je důležité vědět, se kterými věcmi vás do letadla pustí a které vám naopak zabaví. Pro snazší plánování vaší dovolené či pracovní cesty jsme pro vás připravili seznam věcí, se kterými můžete cestovat bez problémů a bez příplatků.

Co patří do příručního zavazadla?

  • Jídlo
  • Tekutiny pouze do 100 ml.
  • Léky - nezbytně nutné léky je možné převážet i ve větším objemu než 100 ml (nutné potvrzení lékaře).
  • Pití pro děti je bez omezení.
  • Elektronika - veškeré elektro i nabíječky si vždy berte s sebou na palubu.
  • Skládací deštník.

Co nepatří do příručního zavazadla?

  • Cokoliv ostrého - nůžky, pinzeta, konzervy, žiletky apod.
  • Nic, co by se dalo považovat za zbraň.
  • Hračky připomínající zbraně.
  • Zapalovače.
  • Trekingové hole se špičkou.
  • Velký deštník.
  • Veškeré tekutiny nad 100 ml.

TIP: Při cestování do zahraničí se může stát cokoliv, od ztraceného zavazadla až po úraz. Proto nenechávejte nic na náhodě a sjednejte si cestovní pojištění. Jistota je jistota.

Celkové množství všech tekutin, které si budete brát na palubu letadla, nesmí přesáhnout objem 1 litr. Dále je třeba je všechny zabalit do průhledného sáčku se zipem, který seženete jak přímo na samotném letišti, tak v drogérii nebo papírnictví. Při cestování si balte pouze nezbytně nutné věci. Většinu věcí si můžete případně dokoupit na místě.

Konkrétní podmínky palubních zavazadel, jako jsou rozměry, hmotnost a počet, se dozvíte vždy při nákupu letenek. Zde jsme pro vás připravili obecný přehled, který platí u většiny nízkonákladových leteckých společností.

Maximální rozměry příručního zavazadla
Maximální hmotnost příručního zavazadla
Maximální počet příručních zavazadel
Maximální rozměry příručního zavazadla55 x 40 x 20 cm
Maximální hmotnost příručního zavazadla8 kg
Maximální počet příručních zavazadel1 ks

Levné letenky? Využijte cashback!

Cestování s některými společnostmi, především těmi nízkonákladovými, může vyjít jen na pár stovek. Proč ale neušetřit ještě víc, když to jde. Zkuste třeba výhodný cashback. Odměnu za nákup ve formě vrácených peněz můžete získat například u těchto společností:

TIP: Chcete si užít luxusní let, kde o vás budou pečovat po celou dobu i v ekonomické třídě? Zkuste letenky Emirates a užijte si vlastní obrazovku, sluchátka, deku i delikátní kuchyni na palubě letadla.

Když se letadlo zpozdí

Jeden z nepříjemných problémů, který může v případě letecké dopravy nastat, je zpoždění. To se může stát z různých důvodů. Nejčastější příčinou je špatné počasí nebo technické problémy. Je proto dobré vědět, že když čekáte na letadlo moc dlouho, máte jako cestující nárok na několik věcí.

  • Nárok na občerstvení máte již při zpoždění 2 hodiny a více. V tomto případě nezáleží na příčině opoždění. Většinou obdržíte voucher, za který si budete moci na letišti pořídit menší svačinku. O kompenzaci se dozvíte prostřednictvím letištního rozhlasu.
  • Nárok na ubytování vzniká při opoždění, které trvá do druhého dne. Součástí musí být i bezplatný odvoz na hotel i zpět na letiště.
  • Nárok na finanční kompenzaci má každý cestující, jehož zpoždění je 3 hodiny a více. Výjimkou jsou pouze mimořádné okolnosti. Výše náhrady se pohybuje od 250 do 600 eur a vždy záleží na délce letu.
zpoždění letadla

Související obchody

Kiwi.com, Vueling, Emirates, Qatar airways, LOT

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se