Lesk jako blesk! Našli jsme vychytávky pro čistou kuchyň

Tipy k nákupuDomácnost a zahrada  |  Hobby a zábava 27. 4. 2022

V kuchyni se vaří každý den a proto je jasné, že se jí také musí věnovat speciální péče z hlediska úklidu. Jaké prostředky vám v boji s nečistotami pomohou a co radí naše babičky?

Čištění interiéru je práce na plný úvazek. Kuchyň, obývák, pokoje, koupelna – je toho zkrátka dost, co vyžaduje neustálou pozornost.

Dnes se proto zaměříme na úklid kuchyně – protože zářivě bílá kuchyň je přeci snem každé hospodyňky.

Pročistěte odpady

Když odpad přestane odtékat, to končí veškerá legrace. Nezapomínejte na něj jen proto, že není vidět. Vše, co vám špiní dřez a co spláchnete, se vám totiž může usadit někde dál.

Čistící prostředky na odpady

Biologický čistič odpadů (375 Kč, Mall.cz), Bio-Enzym Bio-P2 (55 Kč, VMD drogerie), Hydroxid sodný mikrogranule (45 Kč, VMD drogerie)

Babičky radí: Nasypte do odpadu půl hrnku jedlé sody a zalijte půl hrnkem octa. Po čtvrt hodině do odpadu nalijte horkou vodu. Nezapomeňte pořádně vyvětrat.

Špinavá trouba

Připečenou špína v troubě nebo zaschlou mastnotu je třeba vzít útokem – nevynechávejte troubu jen proto, že není na očích. Nejlépe se uklízí, dokud je ještě pořád teplá po pečení – ale zase ne moc, abyste se nespálili.

trouba

Babičky radí: Nastříkejte do trouby roztok vody a mýdla v poměru 1:1 a zapněte jí na 100 °C na čtvrt hodiny. Potom už ji jen setřete navlhčeným hadříkem.

Sporák zase jako nový

Při smažení se vám sporák zaprská jako nic. Co teprve, když vám přeteče hrnec a omáčka se připeče k povrchu? Noční můra každého vaření. Poraďte si se špínou hravě a váš sporák bude zase jako nový.

Čistící prostředky na sporák

Univerzální tekutý čistič se čpavkem (61 Kč, VMD drogerie), Čistící písek (113 Kč, Mall.cz), Čistič s rozprašovačem (62 Kč, VMD drogerie)

Babičky radí: O zázračný úklid v kuchyni se vám postará jedlá soda. Udělejte z vody a jedlé sody kašičku - ta vám hravě vyčistí zažloutlé skvrny na sporáku. Naneste kašičku na sporák a nechejte asi 15 minut působit. Pak ji jen setřete hadříkem. Stejný trik můžete použít i na pracovní desku kuchyně.

Mastné zdi po smažení?

Jakmile vám olej vyprskne na stěnu, jen tak něčím ho neumyjete, aniž byste spolu s ním nesundali i barvu – a to potom můžete vesele zase malovat. Zkuste tomu předejít se speciálními omyvatelnými barvami! Je pozdě a už se stalo? Nejrychleji skvrnu vyřešíte, když přes ni přelepíte dekorativní samolepku!

Babičky radí: Nadrťte bílou křídu a naneste ji na mastné fleky. Nechte působit do druhého dne a pak křídu oprašte.

Do boje proti molům

Molové v kuchyni jsou boj na dlouhou trať. Jakmile si je odněkud přinesete, těžko se jich zbavuje, protože se dají do všeho, co máte ve spíži – od mouky po těstoviny. Vsaďte na levanduli a moly nemají šanci!

Obrana proti molům

Kuličky proti molům (36 Kč, VMD drogerie), Dárkový sed levandulový pytlíček (172 Kč, Mall.cz), Raid proti potravinovým molům (99 Kč, VMD drogerie)

Babičky radí: V první řadě vyházejte všechno jídlo, v němž najdete stopu po molech. Pak nastražte na moly mističku s jablečným octem a počkejte, až se vám do něj nachytají. Nebo se vyzbrojte kořením – moly odpuzuje bobkový list, kuličky pepře, skořice, hřebíček, levandule, chmel a listí ořešáku.

Související obchody

VMD Drogerie, Mall.cz

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se