Krátkodobé havarijní pojištění

Tipy k nákupuFinance  |  Havarijní pojištění 10. 11. 2021

Ne všichni chtějí mít pojištěné motorové vozidlo po celý rok. Ti, kteří si tím jsou stoprocentně jistí, volí krátkodobé havarijní pojištění. Na českém trhu ho nabízí několik pojišťoven. Které to jsou? Poradíme, u koho krátkodobé havarijní pojištění sehnat, čím se liší od sezónního, a jaké jsou jeho výhody.

Ne každý chce nebo si může dovolit platit plné dlouhodobé havarijní pojištění. Patříte-li do této skupiny, nabízí se vám výběr mezi dvěma možnostmi:

  • Krátkodobé havarijní pojištění
  • Sezónní havarijní pojištění

Krátkodobé havarijní pojištění využívají především majitelé a majitelky automobilů. Nejčastěji si krátkodobou pojistku zařizují v létě, v době dovolených. Například celodenní cesta do zahraničí je vyčerpávající a s klesající pozorností roste riziko autonehody. Jedete-li přes noc, může vám před auto vběhnout třeba laň. V některých turisticky oblíbených státech panují v silničním provozu jiné zvyklosti, které mohou vést k autonehodě. Je proto dobré se chránit předem – krátkodobým pojištěním.

Krátkodobé havarijní pojištění na dovolenou

Sezónní havarijní pojištění je určené zejména motorkářkám a motorkářům. Řada z nich jezdí jen v létě a přes zimu své „stroje“ nechávají v garáži. Nemělo by proto smysl, aby platili pojištění i za období kdy nejezdí. Pro automobilu se většinou sezónní pojistka nenabízí.

Pojišťovny, které nabízejí krátkodobou pojistku:

V České republice nabízí krátkodobou havarijní pojistku několik pojišťoven. Zda-li je jejich služba vhodná pro vás, určuje především minimální doba pojištění.

  • Allianz – Minimální doba pojištění 3 měsíce. Varianta ideální na letní prázdniny. Budou auto řídit různí lidé? Vy na chalupu, syn v červenci na „road trip“ do zahraničí a v září jedete všichni k moři? 3 měsíce jsou optimální.
  • Česká pojišťovna – Nejkratší interval 14 dní se přesně shoduje s trváním průměrné dovolené. Pojistěte se, než vyrazíte do jižní Evropy a minimalizujte rizika spojená s nehodami či zvýšenou kriminalitou.
  • Česká podnikatelská pojišťovna – Krátkodobou havarijní pojistku dostanete jen v případe, máte-li u společnosti sjednané povinné ručení. Je-li tomu tak, poskytuje ČPP pojistky zpravidla na 1-2 měsíce.
  • Direct - Pojištění minimálně na 1 měsíc využijete nejčastěji na delší dovolenou. Vyplatí se ale také u dlouhých pracovních cest do zahraničí, na kterých sami řídíte. Nebo se bojíte jezdit na sněhu? Krátkodobá pojistka poslouží i v zimě.
  • UNIQA – Minimálně 1 měsíc pojištění využijete třeba, i když chcete auto někomu půjčit. Sjednejte si krátkodobé pojištění a dodejte klid sobě a třeba i dětem, které vyráží s kamarády na dovolenou.

Sezónní havarijní pojištění

Jak už jsme řekli, sezónní havarijní pojištění je především pro ty, kdo vlastní motorku a od krátkodobého pojištění se výrazně liší. Sezónní havarijní pojistka se uzavírá na celý rok, v různou dobu ale pokrývá různá rizika. Během motorkářské sezóny, tedy v létě, vás kryje pojištění proti haváriím, nehodám a rizikům spojeným s řízením a poškození vandaly, přírodou či krádeže. Mimo sezónu se pak vztahuje „pouze“ na škody v důsledky vandalismu, krádeže či živelného poškození.

Sezónní havarijní pojištění pro motorkáře

Sezónní havarijní pojištění nabízí například pojišťovna Kooperativa. Známý a oblíbený specialista na řidičská pojištění má ve svém portfoliu produkty také pro cestující na motorkách. Motorkářská sezóna je u Kooperativy od 1. dubna do 31. října. Pořídit ale můžete i celoroční variantu.

Kde sjednat výhodné havarijní pojištění?

Kratší pojištění, nižší pojistné - cena je hlavní důvod, proč řada lidí upřednostňuje krátkodobé pojistky. Vyznat se v nabídce pojišťoven ale není vůbec jednoduché. Porovnejte jejich nabídky na jednom místě a vyberte si tu pravou.

Srovnat havarijní pojištění »

Související obchody

Generali Česká pojišťovna, pojisteni.cz, Allianz pojišťovna

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se