Jak změnit pojišťovnu?

Tipy k nákupuFinance  |  Návody  |  Pojištění 10. 11. 2021

Důvodů, proč změnit pojišťovnu je hodně. Často hraje roli cena, když stejný produkt nabízí jiná společnost levněji a vy tak chcete změnit poskytovatele pojištění. Jindy zase přestane být pojistka potřeba. Představujeme 8 způsobů, jak můžete smlouvu o havarijním pojištění vypovědět.

Ukončit havarijní pojištění není jenom tak. Může se to zdát nesmyslné (- není), ale nemůžete to udělat kdykoliv. Pojistnou smlouvu totiž uzavíráte na určité období, takže není možné, abyste si v jejím průběhu je tak řekli, že končíte. Právo na její ukončení ale pochopitelně máte. Dali jsme proto dohromady možnosti, jak to udělat.

Smlouvu vypovídejte vždy písemně. Písemnou výpověď můžete doporučeně poslat na adresu pojišťovny, nebo ji můžete donést na pobočku. Udělejte si v takovém případě raději rovnou dvě kopie, jednu pro sebe, a nechte si potvrdit, že jste jedu z nich pojišťovně předali. Datum předání je totiž rozhodující pro výpovědní lhůty.

1. Výpověď dohodou

Jednoduchý způsob, který ale málo kdy vyjde. Aby byla dohoda platná, musí ji přijmout obě dvě strany. Jenže pojišťovny většinou nemají důvod, aby s ukončením smlouvy souhlasili. Největší šanci na úspěch máte, pokud jako důvod výpovědi uvedete nespokojenost se službou či uvedení v omyl při sjednání. Smlouva je ukončena ke dni dohody.

ukončení havarijního pojištění

2. Výpověď před koncem pojistného období.

Častý a běžný způsob, který nemá důvod nevyjít. Jde o ukončení pojistné smlouvy s koncem pojistného období. Přání (tedy výpověď) aby se tak stalo musíte ale doručit minimálně 6 týdnů před koncem tohoto období. Kdy přesně vaše pojištění končí zjistíte z pojistné smlouvy. Na datum doručení si dejte zvlášť pozor. Pokud lhůtu prošvihnete, počítejte s koncem a po dalším pojistném období.

TIP: Napište si datum do kalendáře (klidně v mobilu). A přidejte upozornění na 2 měsíce předem, ať můžete ukončení včas zvážit.

3. Výpověď během 2 měsíců od uzavření smlouvy

Rozmyslíte-li si havarijní pojištění během 2 měsíců od jeho uzavření, máte v této době možnost smlouvu vypovědět. Pojišťovna vám v takovém případě vrátí i část nevyužitého pojistného (většinou na účet, nebo složenkou). Myslete na to, že pojištění končí až po 8 denní výpovědní lhůtě, která začíná běžet dnem doručení výpovědi.

4. Výpověď do 3 měsíců od pojistné události

Dojde-li k pojistné události (zjednodušeně řečeno k nehodě, ke které voláte pojišťovnu), můžete tuto skutečnost využít k vypovězení smlouvy. Rozhodující je moment oznámení vzniku pojistné události (nikoliv například datum, kdy dojte k pojistnému plnění). Předáním výpovědi začíná běžet 1 měsíční výpovědní lhůta, na jejímž konci smlouva zaniká. A stejně jako v předchozím případě máte nárok na vrácení nevyužité části pojistného.

5. Výpověď do 1 měsíce od změny výše pojistného

ukončení havarijního pojištění

Pokud pojišťovna oznámí, že vám mění výši pojistného, může to být důvod k vypovězení smlouvy. Nemusí přitom jít jen o zvýšení ceny. Obhájitelná je i situace, když byste měli platit méně. Výpověď podejte nejpozději 1 měsíc po oznámené změně pojistného. Na změnu ceny pojištění v novém období vás poskytovatel musí upozornit minimálně 3 měsíce před tímto obdobím.

6. Zánik pojištění při změně vlastníka

Když se změní vlastník vozidla, pojištění zaniká. V praxi k tomu nejčastěji dojde, když vozidlo prodáte. Rozhodující je přitom nahlášení změny vlastníka, nikoliv datum prodeje automobilu. Uděláte-li to moc pozdě, budete muset zaplatit pojištění i za dobu mezi prodejem a ohlášením změny vlastníka. Některé pojišťovny požadují jako důkaz kopii kupní smlouvy nebo velkého technického průkazu. Zákon to sice nevyžaduje, takže přímo právo na to nemají, ale nechcete-li zbytečné starosti, počítejte s tím předem.

Věděli jste, že stejně jednoduché je ukončit smlouvu o povinném ručení? Není proto problém vypovědět obě pojištění najednou a přejít kompletně k nové společnosti.

7. Odstoupení od smlouvy do 14 dní – sjednání na dálku

Jedině v případě, že jste pojištění uzavřeli na dálku (nejčastěji po internetu), máte možnost od smlouvy odstoupit do 14 dní. Funguje to stejně jako když při nákupu po internetu vracíte zboží do 14 dní.

8. Nezaplacení pojistného

Princip je velice jednoduchý, ale tuto metodu rozhodně nedoporučujeme. Postavená je na tom, že když nebudete pojištění platit, nakonec pojišťovna vypoví smlouvu vám. Problém je ale v tom, že nejprve musíte obdržet patřičná upozornění a výzvy k zaplacení, ty promlčet a až potom může dojít k výpovědi. Během tohoto období ale pořád pojištění trvá a vy jste povinni ho uhradit. Výsledkem je tedy dluh vůči pojišťovně, navíc zvětšený o pokuty za prodlení. Takže tohle způsob je, ale ne dobrý.

Vyberte si novou pojišťovnu!

Volba nového pojištění je nesmírně důležitá. Na Tipli to víme, proto nabízíme možnost srovnat si jednotlivé nabídky přehledně na jednom místě. Vše vyřídíte během 5 minut a při online sjednání výrazně ušetříte!

Srovnat havarijní pojištění »

Související obchody

Generali Česká pojišťovna, ČSOB Pojišťovna, pojisteni.cz, Allianz pojišťovna

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se