Jak snadno zhodnotit své peníze? Investujte do konkrétních příběhů!

Tipy k nákupu 10. 11. 2021

Také už jste narazili na slogan „Lidé půjčují lidem. Levněji a s klidem“? Přečtěte si o tom, jak to funguje.

Principu, kdy lidé půjčují lidem, se říká peer-to- peer půjčování. To v jednoduchosti funguje tak, že sdružuje dva typy lidí – ty, kteří si chtějí výhodně půjčit, a ty, kteří chtějí své peníze zhodnotit. K tomu, aby se vzájemně setkali, slouží tzv. peer-to- peer platformy. Jednou z nich je i české Zonky.

Lidé půjčují lidem. Levněji a s klidem

Daný model půjčování je výhodný pro obě strany - ti, co si půjčují, dostanou výhodnější úrok, než na který by dosáhli v bance a ti druzí pak získají vyšší výnos, než by jim přineslo třeba investování peněz do státních dluhopisů, které bylo výhodným investičním nástrojem v minulosti.

Jen pro srovnání se dnes výnosy u desetiletého dluhopisu (vaše peníze zde tedy musíte uvázat na deset let) pohybují kolem jednoho procenta. A jak je na tom s výnosností Zonky? "Průměrný roční výnos investorů u nás činí mezi 5 - 7 %," říká ředitel Zonky, Pavel Novák. "To procento se ale samozřejmě může ještě pohybovat jak směrem dolů, tak i nahoru. Konkrétní zúročení závisí na tom, jakým jste typem investora, a jaké příběhy se rozhodnete zafinancovat," dodává Novák.

Investování není pouze pro finančníky

Investování na Zonky totiž funguje tak, že po rychlé registraci a vložení peněz se investor přesune na tzv. Tržiště. Tam lidé, kteří si chtějí půjčit, zveřejňují svoje příběhy, mezi kterými si investoři vybírají. U každého vidí investor krátký popis, na co si lidé chtějí půjčit.

Spolu s tím, je vám také hned jasná i míra rizika, kterou s sebou daná půjčka nese. Zonky experti na risk přiřadí každému příběhu rating A – D, podle kterého také poznáte, kolik přesně si ročně můžete vydělat. Pak už je jen na vás, který příběh si zvolíte..

Pomáhejte se Zonky.cz

A právě v investování do konkrétních příběhů spočívá pro mnoho investorů to pravé kouzlo Zonky. Nejde tu jen o vydělávání peněz (i když i to je dobrou motivací), ale také o podpoření konkrétního člověka a jeho příběhu.

Takovým člověkem může být klidně někdo z vašeho okolí. Někdy se jedná o začínající podnikatele, kteří potřebují peníze na rozjezd podnikání, jindy o mladou rodinu, která potřebuje rekonstruovat byt, nebo třeba jen pořídit nové pneumatiky na zimu.

Pokud vám tedy někdo tvrdil, že investování je dobré jen pro finančníky a burzovní hráče, pravděpodobně ještě neslyšel o Zonky. Pro začátek vám tu stačí 200 Kč a pak už můžete jen pozorovat, jak vaše peníze vydělávají za vás.

Související obchody

Zonky

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se