Drahé kabelky a luxusní dovolené mohou končit exekucí. Život na dluh se nevyplácí

Tipy k nákupuFinance 23. 5. 2023

Obchodníci nás každý měsíc lákají na nejrůznější výprodeje. Odolat nákupům je čím dál tím těžší, o to víc, když žijeme ve spotřební bublině, kde je pro některé zcela nemožné vyhnout se utrácení. Především pak mladé ženy často využívají nákupu na splátky, spotřebitelských úvěrů a drobných půjček. Kam ale mnohdy až nezřízené nakupování může vést?

To, co má jedna kolegyně, musí mít i ta druhá. Mnoho mladých žen se chce vyrovnat okolí, některým ale ani to nestačí a chtějí dát okázale najevo, že ony na luxus mají, proto se nezdráhají nakupovat v buticích, jezdit na exotické dovolené a pravidelně si dopřávat jídlo, drinky a kávu v drahých podnicích. Důležité je se předvést. To, že je všechno na dluh, už nikomu nevypráví.

Nakupovat na splátky, spotřebitelské úvěry a malé půjčky ale nelze donekonečna. Velmi často tak luxusní život mladých žen končí dluhovou spirálou a exekutorem za dveřmi.

Život v luxusu je drahý špás, na který je nutné mít

Žít dokonalý život něco stojí, avšak člověk si musí uvědomit, že nelze dlouhodobě existovat na dluh. Pokud se tak chcete vyrovnat kamarádce, známé blogerce nebo nenáviděné kolegyni, zkuste se nad svým jednáním zamyslet a raději najít pro vás levnější variantu života.

Samozřejmě tím nejlepším, co je možné udělat, je přestat se porovnávat s ostatními a žít si na své finanční poměry. Jestliže ale nejste spokojeni se svým životem, je zapotřebí se poohlédnout po lépe placené práci a zvýšit si tak měsíční příjmy. V opačném případě vám nezbude nic jiného než minimalizovat výdaje, a to například nakupováním oblečení z druhé ruky. Nejen na internetu najdete za poloviční ceny celou řadu luxusních kousků.

Neřešte jen drahé kabelky, začněte řešit i své dluhy

Máte-li několik půjček, které nezvládáte splácet, pak už se v žádném případě dále nezadlužujte a nesjednávejte si další nebankovní půjčky. Spolkněte své ego a začněte dluhy rázně řešit. Nečekejte, až u vás doma zazvoní exekutor, ozvěte se sami věřitelům a domluvte se s nimi na novém splátkovém kalendáři.

Drahý úvěr refinancujte, více úvěrů konsolidujte. Konsolidací sloučíte všechny dluhy do jednoho a získáte dokonalý přehled a nové podmínky pro splácení. Konsolidace vám přinese nižší úrok i nižší měsíční splátku, díky tomu budete mít více peněz na vytváření finanční rezervy.

Proč mít finanční rezervu?

Myslíte si, že finanční rezerva je zbytečná, když žijete přítomností a nemáte závazky v podobě dětí? Jste na omylu, finanční rezerva se hodí v každém věku a na všechny nenadále a důležité výdaje. Zatímco se doporučuje odkládat 10 % z příjmů, u mladých lidí bez závazků by měla být tvořena rezerva odkládáním 30 až 50 % z příjmů.

Související obchody

AliExpress, Booking, Tchibo, Bonprix, Mall.cz

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se