Dovolená v ČR: Máchovo jezero láká nejen romantické duše

Tipy k nákupuDovolená a cestování  |  Zážitky 10. 11. 2021

Venku panují vysoké letní teploty, sluníčko svítí do oken a vy s úctou vzhlížíte k větráku. Že už vás to vedro nebaví? Zchlaďte se ve vodách Máchova jezera, užijte si legraci na šlapadlech nebo skútrech, objevujte krásy jezera z parníku nebo vyražte do chladného okolního lesa na houby!

Kontrast tajuplných a ponurých skalních útvarů a prosluněných otevřených luk, dávná historie hradů a moderní služby pro turisty – to všechno tvoří z Máchova kraje atraktivní a jedinečný region. Navštivte Máchovo jezero a poznejte jeho krásy i vy!

Kam na výlet po ČR? Máchovo jezero je jasnou volbou!

Léto je tu a vysoké letní teploty přímo vybízí ke koupání. Dovolená u moře je příliš drahá nebo jste ji nestihli včas zarezervovat? Máchovo jezero je ideálním kompromisem! Na písčitých plážích si budete připadat jako u moře.

Koupání v jezeře je sice povolené, ale jen na vlastní nebezpečí. Pro bezpečné koupání zde mají také bazény.

TIP: Dieta zklamala a nestihli jste zhubnout do plavek? Různé nedokonalosti schovají plavky pro plnoštíhlé. Nechte svou krásu vyniknout!

skůtr mácháč

Romantika u Máchova jezera

Kromě pohody u vody si můžete půjčit šlapadla, skůtry nebo objevovat krásy jezera z okružní jízdy parníkem. Máchův kraj jako by přímo vybízel k výletům a houbaření v přilehlých lesích.

Okolí je bohaté na přírodní zajímavosti, jeskyně, skalní města a útvary, rozhledny a vyhlídky, ale i na hrady a zámky, muzea nebo galerie. Na své si tedy přijde skutečně každý, stačí jen dobře hledat.

parník máchovo jezero

Mácháč a výlety po okolí

Dominantou Máchova kraje je rozhodně zřícenina hradu Bezděz, stojící v dáli nad jezerem jako tichá připomínka básníkova slavného díla.

V okolí najdete spoustu dalších hradů a zámků: malebný hrad Kokořín, strašidelný hrad Houska, kde se můžete podívat třeba i přímo do pekla. Na zámcích Lobeč a Nový Bernštejn se můžete ubytovat i přes noc, což je dozajista zajímavý a nevšední zážitek!

TIP: Kdo by neznal legendární komiks Čtyřlístek? V Doksech najdete Muzeum Čtyřlístek, které vypráví o vývoji téhle známé pohádky.

máchovo jezero hrad

Naučné stezky a cyklotrasy kolem Máchova jezera

Kraj kolem jezera vybízí k pěší turistice i k cyklistice. Blíží se vaše dovolená s dětmi? Terén je tu perfektní i pro rodiny s dětmi a turisty všeho věku. Cyklostezky disponují řadou restaurací a hospůdek, takže si při své cestě můžete udělat přestávku k občerstvení a celý výlet se tak stane ještě příjemnějším.

TIP: Pokud vám Čtyřlístek nepřijde dostatečný napínavý, co takhle stezka Peklo vedoucí Pekelským údolím? Vyberte si správnou obuv na eObuv.cz a vyražte na túru!

máchovo jezero ubytování

Máchovo jezero a ubytování

Romantická krajina v okolí Máchova jezera láká návštěvníky všech věkových skupin. Bývalé lázeňské městečko Doksy nabízí mnoho možností ubytování od luxusních hotelů po kempy a nenáročné priváty.

V blízkosti Máchova jezera nabízí ubytování v kempu i zámecké ubytování na zámku Nový Bernštějn nebo Lobeč. Nejčastějším typem ubytování je tu penzion, ubytování v soukromí nebo pronájem chaty či chalupy. Můžete si také sehnat ubytování na Mácháči v chatách nebo bungalowech různých typů a vybavení.

TIP: Česko je vám malé a přeci jen byste rádi do zahraničí? Co třeba dovolená v Řecku?

Sháníte ubytování?

Dovolená klepe na dveře a vy nemáte ubytování? Pomůže vám Booking.com! V nabídce mají různé typy ubytování, na všech možných místech v České republice i ve světě, od luxusních hotelů po chaty k pronájmu.

Ušetřete díky Tipli! Při nákupu přes Tipli se vám vrátí část peněz z nákupu zpět formou cashbacku a ještě můžete využít slevových kupónů.

Zarezervovat ubytování

Máchovo jezero - co o něm možná nevíte?

Máchovo jezero je největším rybníkem v Čechách, které založil král Karel IV. už v roce 1366. Jeho název vznikl na počest proslulého básníka a spistovatele Karla Hynka Máchy, který situoval své nejznámější dílo Máj právě do krajiny kolem jezera a hradu Bezděz.

Okouzlily ho divoké tajuplné rokle a bizarní skalní útvary v Kokořínském dole a také zříceniny hradů. Na severním břehu jezera byste našli Jarmilinu skálu, kde hrdinka básně ukončila svůj život skokem do vody.

máchovo jezero ubytování

Mácháč a jeho pověsti

Uprostřed jezera jsou ostrůvky Myší zámek neboli Myšlín a Kachní ostrov. Na Myšlíně leží pozůstatky tvrze ze 14. století a vztahuje se k němu pověst o ďáblovi, jenž tudy kdysi přenášel balvany z Jestřebí na Bezděz.

Oba ostrůvky údajně vznikly jeho přičiněním, když upustil obrovité balvany do rybníka. Myšlín i Kachní ostrov jsou nepřístupné, protože se na nich rozkládají ornitologické rezervace.

Potřebujete si odpočinout?

Vemte si volno a odpočiňte si od všedních starostí a pracovních úkolů na dovolené! S Tipli seženete dovolenou levněji. Využijte našich slev a vyberte si zájezd podle svého gusta!

Související obchody

Booking, České kormidlo, Hotels.com, Bonprix, FlixBus

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se