Dovolená u moře: 5 nejlepších destinací

Tipy k nákupuDovolená a cestování  |  Tipy na výlety 27. 10. 2023

Chcete si po náročném roce odpočinout na dovolené u moře? Nechcete ale, aby to stálo majlant? V tom případě jste na správném místě. Poradíme, na jaká krásná a ne zcela známá místa se vydat, co tam dělat a jak na tom ušetřit.

V naší nabídce naleznete pět zemí a pět různých letovisek v Egyptě, Bulharsku, Španělsku, Itálii a Řecku. Některá jsou více turistická než jiná, některá nabízejí více kultury, jiná více noční zábavy. Každému podle jeho gusta. Všechna letoviska ale spojuje to, že nabízejí nádherné moře s písečnými plážemi!

Hurghada – fantastické potápění i slavný Luxor

Hurghada

Zájem o dovolenou v Egyptě v posledních letech poklesl. Panují totiž jisté obavy z bezpečnosti této severoafrické země. V letovisku Hurghada však buďte bez obav!

Bezpečnostní situace je zde zcela stabilní. Největší rizika jsou spojena se zdravím, nechte se proto očkovat proti žloutence typu A a B. Dávejte si také na slunce a vysoké teploty. Jistou nepříjemností také mohou být pouliční prodejci různých předmětů, které je třeba rázně (ale slušně) odmítnout už na začátku. Nejlepším obdobím, kdy se do Hurghady můžete vydat je září až květen, v letních měsících jsou teploty příliš vysoké.

Ceny jsou zde ale naopak nízké, turistů sem nejezdí tolik jako dřív a pobřeží je naprosto fantastické. Co tu ale kromě povalování na pláži můžete dělat? Zkuste třeba vodní sporty – potápění, kitesurfing nebo windsurfing. Potápěním je oblast obzvláště vyhlášená – v Rudém moři jsou totiž nádherné korály a pestrobarevné tropické ryby, takže je rozhodně co pozorovat.

Samozřejmě můžete navštívit i věhlasné egyptské památky. Například v Luxoru najdete legendární Údolí králů nebo několik obrovských chrámových komplexů. Ale ani Káhira se svými obrovskými pyramidami v Gíze není až tak daleko. Více informací najdete v našem průvodci po Egyptě.

Dovolenou v Egyptě si můžete zařídit třeba u společnosti Firo Tour, která nabízí výhodné last minute zájezdy. Navíc od Tipli získáte cashback 1,5 %. Zájezd vyjde pro dospělou osobu zhruba na 11 000 Kč za týden.

Prohlédnout si zájezdy »

Myslete na své bezpečí

Jedete na dovolenou? Pak nezapomeňte na cestovní pojištění. Na Tipli ho sjednáte už od 7 kč za den a jde jednoznačně o dobře investované peníze, protože vám může ušetřit v různých případech obrovské částky. Stačí dvě minutky a máte hotovo.

Chci výhodné cestovní pojištění »

Primorsko – noční život i prastaré památky

Černé moře

Trochu ukryté letovisko v jižním Bulharsku, které má ale rozhodně co nabídnout. Najdete tu především krásné písčité pláže. A také velmi bohatý noční život, díky kterému se sem sjíždějí lidé z celé Evropy. Rodinám s dětmi by se mohl líbit aquapark Akva Planet, ve kterém se nachází několik prudkých tobogánů.

Zkrátka nepřijdou ani milovníci kultury. Nedaleko města se nachází stará kamenná svatyně Beglik Taš a taktéž půvabná rybářská vesnička Sozopol, která je postavena částečně na útesu. Jestli se chcete především koupat, navštivte Primorsko v létě, ovšem můžete přijet i v jiném ročním období a užít si trochu jinou dovolenou bez turistů. Pokud se chcete dozvědět více zajímavých tipů, koukněte se do našeho průvodce po Bulharsku!

Rozhodnete-li se sem vydat se zájezdem, opět lze doporučit společnost Firo Tour, u které získáte cashback 1,5 %. Jednu dospělou osobu bude týdenní zájezd stát přibližně 11 000 Kč.

Prohlédnout si zájezdy »

TIP: Nechcete platit vysoké poplatky za výběr peněz v zahraničí? Pořiďte si kartu Revolut a výběry máte do 4 500 Kč měsíčně zdarma po celém světě!

Malaga – kouzelný mix kultur

Malaga

Místa jako Mallorca, Madrid nebo Barcelona zná každý, ovšem Malaga už tak všeobecně známá není. Přitom pláže jsou tu skutečně výstavní, poblíž centra města najdete například známou pláž La Malagueta.

Ale to není zdaleka všechno. V okolí najdete nádherné hory i historické památky. Za návštěvu stojí zejména pohoří Sierra Nevada, které je chráněno organizací UNESCO. Samotná Malaga je velmi atmosferické místo, v místní architektuře se tu střetává hned několik civilizací - ta současná, ta římská i ta maurská. Více najdete v našem průvodci Španělskem.

Nejlépe se sem dostanete letecky, například s ČSA nebo španělskou aerolinkou Iberia. V prvním případě můžete díky Tipli získat zpět až 48 korun, ve druhém 0,8 % z ceny letenky. V jižním Španělsku se určitě vyplatí půjčit si auto. Nejvýhodněji vás to vyjde s portálem Rentalcars.com, na který od nás získáte slevu až 5 %.

Co se týče ubytování, příjemně můžete ušetřit například na Booking.com. Stačí využít cashback až 4 %. Ceny pro dva na týden se v Malaze pohybují od 7 000 Kč výše.

Prohlédnout ubytování »

Tip: Cestování letadlem není nic pro vás? Po Evropě můžete snadno a levně cestovat i autobusem. Zkuste například oblíbený Flixbus, který vás překvapí příjemným komfortem.

Jak ušetřit na cestování s Tipli

Díky Tipli můžete získat cashback na celou řadu produktů spojených s cestováním. Když se to sečte dohromady můžete ušetřit až tisíce korun! Zkuste například:

  • Letenky – sleva u ČSA (až 48 korun), Iberia (0,8 %), Lufthansa (0,8 %) nebo u vyhledávače Expedia (6 %)
  • Jízdenky na autobus – u zeleného Flixbusu získáte slevu 3 %
  • Ubytování – Booking až 4 %, Hotels.com nebo Agoda 3 %
  • Zájezdy – Firo Tour 1,5 % zpět,
  • Půjčení auta - zkuste portál Rentalcars se slevou až 5%
  • Cestovní pojištění – využijte náš srovnávač, díky kterému můžete vybrat to nejvýhodnější pojištění.

Palermo – skvělá kuchyně i krásná příroda

Sicílie

Hlavní město Sicílie je sice možná známé jako sídlo mocné mafie, ale mimoto je to také ne zcela objevený turistický ráj.

Pro dovolenou u moře je to ideální destinace. Místní písčité pláže, například ta ve městě Cefalu nebo San Vito Lo Capo, jsou jedny z nejhezčích v Itálii. A k tomu si připočtěte možnosti pěší turistiky (zkuste třeba slavnou Etnu), zajímavé památky a skvělou kuchyni.

Z kuchyně stojí za vyzkoušení třeba těstoviny Pasta con le sarde nebo dezert Arancini. Nejvhodnější doba k přímořské dovolené je červen až září. Chcete-li se dozvědět více o Sicílii a celém Apeninském poloostrově, přečtěte si našeho podrobného průvodce po Itálii.

Nejpohodlnějším způsobem dopravy je určitě letadlo. Pro pohodlnější nákup letenek můžete vyzkoušet vyhledávač Expedia, na který máte slevu až 6 %. Ubytovat se můžete opět klidně s Bookingem a to už od 6 000 Kč na týden pro dva.

Prohlédnout ubytování »

TIP: Ať už letíte na Sicílii nebo jinam, raději si přečtěte náš článek s praktickými radami, na co si dát pozor při cestování letadlem.

Mýtický ostrov Kréta

Kréta

Kréta je ostrov s bohatou historií a nádhernou přírodou. Legendární je zejména Laguna Balos, kde najdete pláže s růžovobílým pískem a nebo „písčitý most“ Elafonisi.

Chcete-li poznat bydliště mýtického Minotaura, vydejte se do tajemného paláce Knossos. Jestli jste už unaveni památkami a plážemi můžete se vydat na výlet do přírody - třeba do velkého palmového lesa Preveli nebo na některou z krétských hor. Pro pobyt u moře je nejvhodnější navštívit Krétu mezi květnem a zářím. Pro více informací nahlédněte do našeho průvodce po řeckých ostrovech.

Využijte cahsback až 4 % u Booking.com. Ubytování na Krétě pořídíte už za 5 000 Kč pro dva na týden.

Prohlédnout ubytování »

Dovolená v Chorvatsku?

Jestli hledáte něco bližšího nebo prostě máte radši klasiku, zkuste zajet do Chorvatska. Předtím než se tam vydáte, si však rozhodně přečtěte našeho průvodce po této krásné balkánské zemi. Získáte tipy na nejhezčí místa a dozvíte se také, jak na místě ušetřit.

Přečíst průvodce po Chorvatsku »

Související obchody

Booking, Lufthansa, Iberia, ČSA

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se