Dovolená Itálie: krásné pláže i pohádková města

Tipy k nákupuDovolená a cestování 10. 11. 2021

Kdo by nechtěl navštívit slunnou Itálii, zemi, které nechybí vůbec nic. Najdete tu nádherné pláže, fascinující hory i půvabná města. V našem průvodci se o některých těchto úžasných místech dočtete více. A také získáte několik tipů, jak na dovolené v Itálii ušetřit nebo jakým dopravním prostředkem se tam vypravit.

Itálii najdete na Apeninském poloostrově v jižní Evropě. Je nezaměnitelná pro svůj neobvyklý tvar pevniny, který připomíná botu. Zamilovat si ji můžete díky místním dějinám, kuchyni, přírodním památkám či architektuře. Na své si zkrátka přijde každý cestovatel.

Neapol

Jak ušetřit na dovolené v Itálii

Pro milovníky úsporného cestování jsme připravili pár chytrých tipů, jak nezruinovat své konto. Část z nich uplatníte už před cestou, část až na místě. Itálie nepatří ve všech ohledech k úplně nejlevnějším destinacím, takže každá úspora přijde vhod.

Před cestou

Ušetřit můžete už při výběru ubytování, které je většinou lepší zarezervovat dříve. Zkuste využít například server Booking.com, na které získáte u Tipli až 4% cashback. Konkrétní nabídky ubytování v jednotlivých městech najdete níže, vždy ve verzi pro rodinu a pro pár.

Významně uspořit také můžete vhodným výběrem období, kdy budete vycestovat. V Itálii je hlavní sezona o prázdninách, takže je lepší vyrazit v jiné části roku. Nejenže bude méně lidí, ale zároveň se ceny za ubytování i další služby podstatně sníží. Nemluvě o tom, že v některých částech Itálie je v létě až příliš velké horko.

Pláž

Jestli chcete ušetřit, vydejte se na méně známá místa. Pokud už se rozhodnete, že Benátky nebo Řím nemůžete minout (čemuž se nelze úplně divit), tak se snažte ubytovat a stravovat mimo centra těchto měst. Klidně si zajistěte ubytování na předměstí a jezděte do centra hromadnou dopravou, vyplatí se to.

Zájezdy last minute Itálie nejsou žádnou výjimkou. Stačí se podívat třeba na stránky cestovky Firo Tour, kde získáte cashback až 1,5 %.

Vyplatí se také místo směnáren používat platební kartu a bankomaty. Vhodnou pro cestování je obzvláště karta Revolut, která má velmi výhodné převodní kurzy a možnost vybrat bez poplatku z jakéhokoliv bankomatu na světě do limitu 4500 korun měsíčně.

Základní tipy, jak v Itálii ušetřit

  • Cashback u Booking.com přes Tipli
  • Dovolená mimo letní sezonu
  • Zájezd Last minute
  • Získejte výhodný převodní kurz
  • Stravujte se v bistrech nebo si udělejte piknik
  • Zajděte na Aperitivo
  • Využívejte volných dnů v muzeích a galeriích
  • Kupujte včas letenky či jízdenky na vlak
  • Místo taxi jezděte hromadnou dopravou

Jak ušetřit přímo v Itálii?

Co se týče stravování, také existuje několik cest, jak snížit náklady. Místo dražších restaurací zvolte cenově dostupnější rychlé občerstvení. V době oběda má mnoho podniků polední menu, na kterém také můžete ušetřit.

Nebo vůbec nemusíte do restaurace chodit. Kupte si jídlo v pekárně, na trhu nebo v supermarketu a udělejte si piknik v parku - pokud to nevyzpytatelné počasí Itálie dovolí.

Pizza

Italským specifikem je „Aperitivo“, což je tradiční typ večerního stolování, kdy v některých podnicích máte zdarma občerstvení k zakoupenému pití.

Koloseum

Dalším tipem je kupovat včas lístky na vnitrostátní dopravu. U vlakových lístků můžete včasným zakoupením jízdenky ušetřit až desítky procent.

Pro vstupy do památek a muzeí se také vyplatí koupit lístky předem na internetu. Sice neušetříte peníze, ale alespoň nebudete muset stát ve frontě. Čas je přeci jen to nejcennější, co máme.

Ušetřit ale můžete, když si vychytáte některé z volných dnů v muzeích nebo galeriích. U konkrétního muzea vždy zkontrolujte webové stránky.

Některá italská města také začínají zavádět hromadné vstupenky, která platí hned na několik atrakcí. Ty se však většinou vyplatí jen těm, kteří chtějí chozením po památkách a muzeích strávit hodně času.

Doprava do Itálie - autobusem, letadlem nebo vlastním vozem?

Jak ušetřit na místě už víme, jak ale vybrat správný způsob dopravy? Jednou z variant je letadlo. Do Itálie létá z Česka třeba Ryanair, a to například na trasách Praha-Boloňa nebo Brno-Milán.

Obzvláště mimo sezonu se dají často koupit letenky za pár eur. Pro konkrétní nabídky se zkuste podívat na vyhledávač Kiwi, na který získáte až 1,5% cashback přes Tipli.

Itálie je však za rohem, takže můžete klidně jet i autobusem. Zkuste například německou společnost Flixbus, u které může využít až 3% cashback.

Cesta

Variantou je i cesta vlastním vozem. To má tu výhodu, že ho budete moci používat i jako dopravní prostředek přímo v Itálii. Zároveň však budete muset počítat s placením mýtného na některých dálnicích a v tunelech.

Průměrná cena mýtného je 8 euro na 100 km. Platit můžete hotově, platební kartou nebo předplacenou kartou Viacard, kterou lze koupit například na benzínových pumpách. Cena benzínu v Itálii se pohybuje kolem 1,5 eura za litr.

Myslete na své bezpečí

Jedete na dovolenou? Pak nezapomeňte na cestovní pojištění. Na Tipli ho sjednáte už od 7 kč za den a jde jednoznačně o dobře investované peníze, protože vám může ušetřit v různých případech obrovské částky. Stačí dvě minutky a máte hotovo.

Chci výhodné cestovní pojištění »

Dovolená Itálie – nejhezčí místa

Milán – město módy i fotbalu

Milán je významné centrum italského severu. A taky místo, kam každoročně míří statisíce turistů! Ti si mohou vybrat z pestré nabídky zábavy a místních zajímavostí - od fotbalu, přes historické památky až po nakupování oblečení.

Milán

Co dělat a navštívit v Miláně?

  • Poslední večeře – jedno z nejslavnějších děl Leonarda Da Vinci, lístky objednávejte předem.
  • La Scala – nejslavnější opera v Itálii, ovšem pozor, vstupenky kupujte s velkým předstihem, jinak už nezbude!
  • Móda – Milán je město módy, takže zde najdete celou řadu obchodů v různých cenových kategoriích.
  • Fotbal – dva kluby Inter a AC Milán, jeden slavnější než druhý, můžete si vybrat.
  • Jídlo – Milán je znám svým jedinečným sladkým chlebem Panettone a obzvláště silná je tu i tradice Aperitivo, o které jsme už psali v předchozí části.

Ubytování pro rodinu

Komfortní ubytování pro celou rodinu nabízí luxusně vybavený apartmán Morimondo House: fashion & design. Poskytuje dostatečné soukromí, má balkón s krásným výhledem a hlavně je velmi prostorný. Jelikož se jedná o apartmán, výbava je opravdu velmi bohatá: žehlička, lednička, na co si vzpomenete.

Cena Booking
Cena s Tipli
Cena Booking12 825 Kč
Cena s Tipli12 364 Kč
Prohlédnout ubytování »
Ubytování milán
Ubytování Milán

Ubytování pro pár

Hotel America nabízí dvoulůžkové pokoje za velmi solidní cenu. Součástí výbavy je televize a balkón. Wi-fi je dnes už samozřejmostí a nejinak je tomu i v tomto hotelu. Možná jeho největší výhodou je blízkost centru - je to pouze 2,5 km, takže jste tam cobydup!

Cena Booking
Cena s Tipli
Cena Booking13 033 Kč
Cena s Tipli12 512 Kč
Prohlédnout ubytování »

Řím – hlavní město prastaré říše (a taky espressa)

Hlavní město Itálie prostě nemůžete minout. Takovou koncetraci barokních a antických památek byste těžko někde jinde hledali. Ale Řím nabízí mnohem víc, třeba skvělé galerie a muzea nebo nejmenší stát na světě, Vatikán.

Řím

Co navštívit a dělat v Římě?

  • Antické památky – Řím byl centrem obrovské starověké říše, stopy po něm můžete najít po celém městě, navštivte například Koloseum, Forum Romanum nebo Cirkus Maximus.
  • Vatikán – nejmenší stát na světě a středobod katolické církve, také místo s velkým počtem úžasných památek.
  • Muzea a galerie – můžete si vybrat z nepřeberného množství. Mezi nejznámější patří Galleria Borghese nebo Muzeum moderního umění MAXXI.
  • Dejte si espresso - pro Římany neexistuje typičtější nápoj.
Ubytování Řím

Ubytování pro rodinu

Pohodlný apartmán Fabiola House si zamilujete. Je čistý, upravený, má všechno co rodina potřebuje. Včetně televize, kuchyňky nebo pračky. A navíc do centra je to jenom 3,5 kilometrů. A to vše za velmi přívětivou cenu.

Cena Booking
Cena s Tipli
Cena Booking12 270 Kč
Cena s Tipli11 780 Kč
Prohlédnout ubytování »

Ubytování pro pár

Ubytování Bed and Breakfast Dar Macrobiotico je sice trochu dál od centra (7 km), ale věřte, že je to jediná nevýhoda. Šetrnější páry ocení velmi nízkou cenu okolo sedmi tisíc na týden. Opravdu každý musí navíc ocenit snídani zdarma, která je podle hodnocení zákazníků vynikající! Součástí výbavy je i Wi-fi a koupelna.

Cena Booking
Cena s Tipli
Cena Booking7 142 Kč
Cena s Tipli6 857 Kč
Prohlédnout ubytování »
Ubytování Řím

Neapol – Pompeje, Vesuv a pizza

Jihoitalská metropole nabízí rozmanité společenské i turistické vyžití. Hned vedle majestátních Pompejí, které se od dob antiky zachovaly ve skvělém stavu, se nachází pohledná sopka Vesuv, kterou můžete zdolat. No a po náročném dni můžete do historického centra vyrazit na slavnou neapolskou pizzu.

Neapol

Co dělat a navštívit v Neapoli

  • Pompeje – antické město, které pro budoucí generace zakonzervoval výbuch Vesuvu. Vydejte se do minulosti!
  • Vesuv – sopka, ze které je nádherný výhled na město a zátoku.
  • Neapolská pizza – místní varianta italské klasiky je obzvláště výborná.
  • Amalfi – kousek za městem se nachází fascinující malé městečko, jež z větší části leží na kamenném útesu.

Ubytování pro rodinu

Pouhé dva kilometry od centra Neapole se nachází apartmán "Elisa's apartment". Výbava je jako v plnohodnotném bytu, k dispozici je dokonce i kávovar. Bonusem je velmi pěkný nábytek v historickém stylu. Do bytu jsou zváni i domácí mazlíčci.

Cena Booking
Cena s Tipli
Cena Booking9 395 Kč
Cena s Tipli9 004 Kč
Prohlédnout ubytování »
Ubytování Neapol
Ubytování Neapol

Ubytování pro pár

Kombinaci nízké ceny a fantastického umístění nabízí ubytování "Montesanto Private Rooms". Pokoje se nachází takřka úplně v centru, součástí výbavy je wi-fi, sprcha a řada dalších vymožeností. Zákazníky také určitě potěší, že většina nábytku a vybavení je zánovní.

Cena Booking
Cena s Tipli
Cena Booking5 247 Kč
Cena s Tipli5 038 Kč
Prohlédnout ubytování »

Palermo – nejen mafie

Palermo je hlavní město Sicílie, které se proslavilo hlavně svojí mafií. Někdy se ale zapomíná, že tento ostrov má hodně co nabídnout i turistům. Najdete tu překrásné pláže i hory, prastaré památky i svébytnou kuchyni.

Dovolená v Itálii - Sicílie

Co navštívit a dělat v Palermu?

  • Působivé památky - v samotném Palermu se nachází celá řada pozoruhodných budov, například katedrála nebo kaple Capella Palatina.
  • Pěší turistika - nedaleko od hlavního města Sicílie se nalézá řada krásných míst pro pěší turistiku. Populární je například oblast Madonie Park. Pokud patříte ke zdatným horolezcům, můžete zkusit vylézt na ikonickou sopku Stromboli nebo na neméně známou Etnu.
  • Pláže - Sicílie je ostrov s nádhernými plážemi, ty nejznámější jsou v okolí Palerma – například ve městě Cefalu nebo San Vito Lo Capo.
  • Sicilská kuchyně - například Pasta con le sarde, což jsou typické těstoviny se sardinkami a ančovičkami, nebo Arancini, což jsou smažené rýžové kuličky. Jako dezert si můžete dát cassata siciliana, což je místní dort.
Ubytování Palermo

Ubytování pro rodinu

Moderně vybavený apartmán "Yudina B&B" se nachází přímo v centru Palerma. Kromě skvělé polohy je hlavní výhodou skutečně luxusní vybavení a estetické ladění vnitřních prostor. Pro rodiny s dětmi, které chtějí soukromí je tato volba naprosto ideální.

Cena Booking
Cena s Tipli
Cena Booking7 215 Kč
Cena s Tipli6 927 Kč
Prohlédnout ubytování »

Ubytování pro pár

Ubytování Bed and Restaurant Marrakech se navzdory svému názvu nenachází v Maroku, ale 1,5 km od centra Palerma. Kromě orientálního názvu může cestovatele zaujmout pěkný výhled na město z balkónu i poměrně příznivá cena.

Cena Booking
Cena s Tipli
Cena Booking4 655Kč
Cena s Tipli4 470 Kč
Prohlédnout ubytování »
Ubytování Palermo

Dovolená v Egyptě?

Jestli jste už Evropou unavení a chcete zažít trochu exotiky, vyrazte do Egypta! Ceny jsou mírné, pláže nadherné, památky neuvěřitelné. V poslední době také do oblasti nejezdí tolik turistů, takže se nebudete muset mačkat se stovkami dalších lidí. Co v Egyptě dělat, kam se podívat a jak co nejvíce ušetřit, zjistíte v našem průvodci.

Prohlédnout průvodce »

Související obchody

Booking, HOTELY.cz, Hotels.com, Agoda

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se