Dietní šílenství: Dukanova dieta a další populární diety

Tipy k nákupuJídlo  |  BIO produkty  |  Krása a zdraví  |  Hobby a zábava  |  Rodiče a děti  |  Hubnutí 18. 5. 2023

Máte po zimě nějaká kila navíc a už přemýšlíte, jakou dietu vyberete tentokrát? Hned toho nechte. Všechny zaručené návody rovnou vyhoďte. Dieta sama o sobě není tou správnou cestou. V první řadě musíte změnit své myšlení.

Jak hubnout správně? Změnou životního stylu!

Drželi jste někdy dietu? Pokud ano, dáte nám za pravdu, že krátkodobé drastické diety nemají význam. Člověk si chvíli dokáže odříkat vše, co má rád, ale z dlouhodobého hlediska to není udržitelné. Navíc jo-jo efekt nikdy nespí!

Pokud chcete trvale zhubnout, používejte selský rozum a nepřejídejte se. Cesta za zdravým životním stylem je dlouhá. Vyzkoušejte různé styly zdravé výživy a najděte si ten svůj. Každý jsme originál, každému vyhovuje něco jiného. Jednomu může vyhovovat (a pomoci) slinivka dieta, jinému naopak dieta na játra nebo strava vhodná pro potíže se žlučníkem. Jaké jsou nejpopulárnější dietní směry? Zjistěte o nich více v našem článku.

Dukanova dieta

Je to oblíbená dieta celebrit (například Kate Middleton a Jennifer Lopez) a žen, které se nechtějí příliš trápit v posilovně a netrápit se hlady. Heslem této diety je zhubnout a váhu si udržet. Má 4 fáze: Útočnou, kdy jíte především bílkoviny, minimum tuků a sacharidů (především bílkovinová dieta). Upevňující fázi, kdy už smíte i trochu ovoce, a stabilizační fázi, která už je celoživotní. Při té smíte vše, ale jeden den v týdnu musíte dodržovat čistě bílkovinovou dietu.

Krabičková dieta

Jedná se o profesionály vytvořenou a pečlivě vyváženou dietu. Heslem této diety je snadno, bez stresu a bez hladovění! KetoFit ketodieta je speciálně vyvinutá českými odborníky pro potřeby ženského těla. Obsahuje vitamíny a prvky, které ženské tělo potřebuje. Žádné komplikované vaření, ani kalorické tabulky. A to vše zdravě a bez chemie!

Zeleninová mísa

Zdravá zelenina

Mačingová dieta

Rychlá a účinná. Tak bychom popsali Mačingovu dietu. Není ani tak o hubnutí jako o důkladné detoxikaci. Díky detoxikaci tělo dokáže lépe vstřebávat a využívat všechny živiny. Hubnutí je pozitivním vedlejším účinkem.

TIP: Pokud chcete vyzkoušet Mačingovu dietu, pořiďte si knihu Zhubněte jednou pro vždy od Antónie Mačingové, kterou zakoupíte například v knihkupectví Knihy Dobrovský.

Bezlepková dieta

Při této dietě se nesmí jíst potraviny obsahující lepek (pšenici, žito, ječmen a oves), takže veškeré výrobky z mouky, pečivo, těstoviny, vločky ani rostlinné maso. Je vhodné zaměřit se na potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové – rýže, brambory, luštěniny, sója, pohanka a další. Mrkněte, zda nenajdete v Tesco letáku vhodné potraviny k bezlepkové dietě za akční ceny.

Sacharidové vlny

Zhubněte bez ztráty svalů! První den nepřijímáte prakticky žádné sacharidy, druhý den byste měli zařadit do jídelníčku 50 g sacharidů a poté každý další den vždy o 50 g sacharidů více. Poslední sedmý den se dostanete na 300 g sacharidů a osmý den spadnete opět na téměř nulové množství. Tento systém opakujete dokola. Tělo při nižších dávkách sacharidů nestihne včas zareagovat, takže nemá možnost vytvářet si tukové zásoby. Sacharidové vlny nastartují metabolismus.

Chcete se cítit dobře a být zdraví?

Je důležité především to, jak přemýšlíte. Dieta ovlivňuje naši mysl, ať chceme, nebo ne. Téměř každá dieta funguje a těch pár zimních kil s nimi shodíte. Jenže! Fungují pouze dočasně. Dieta pomalu vybledne a kila se začnou vracet bez ohledu na to, jak moc se snažíte. Pohltí vás pocit viny a začnete na novo shánět jinou dietu. A celé se to opakuje pořád dokola.

Tělo posílí ty funkce, které se ukázaly jako nedostatečné.

  1. Pokud budete zvedat těžké věci, tělo posílí vaše svaly. Předpokládá, že je budete zase potřebovat.
  2. Pokud budete rychle běžet, tělo "vylepší" vaši motoriku a pohybový aparát. Příště budete běžet rychleji.
  3. Pokud budete číst těžkou knihu, vytvářejí se vám v mozku nové synapsy. Příště to téma zvládnete snadněji.
  4. Pokud budete hladovět, tělo se připraví na to, abyste budoucí hladovku lépe zvládli. Udělá si tukové zásoby hned, jak to bude trochu možné.

Jak změnit své myšlení?

Musíme si uvědomit, že naše tělo existuje jen díky jídlu. Máme tedy jedinou možnost a to jíst, ale vybírat si správné potraviny a ve správnou dobu. Zdravá strava je součástí slinivky diety, nezalekněte se, že je vhodná jen pro osoby s potíži se slinivkou. Další krok je zaměstnat mozek, aby na jídlo nemyslel jindy, než by měl. Velkou váhu samozřejmě má i pravidelný pohyb. Klíčem úspěchu tedy je zdravý životní styl.

Hubnutí a fitness

Tipy, jak vyzrát na svůj mozek:

1. Zaveďte řád – Zjistěte, kdy máte největší chuť mlsat. Než se tato doba přiblíží, pusťte se do něčeho, co vás opravdu baví. Film, kniha, procházka – nezáleží co, důležitější je cokoliv než bezdůvodně jíst.

3. Stres – Možná se utěšujete u tabulky čokolády anebo práskáním dveřmi. Lepší ale je od stresu utéct – a to doslova. Nebo alespoň rychle odejít.

2. Spánek – Když jsme unavení, samozřejmě více jíme. Tělo tak doplňuje chybějící energii. Proto choďte včas spát a dodržujte pravidelný režim.

4. Mějte svou židli – Je problém, pokud jste zvyklí jíst na mnoha místech. Slibte si, že budete jíst pouze na jednom místě a dodržujte to aspoň v prvních týdnech hubnutí.

Najděte motivaci a jezte zdravě!

  • Bioma.cz – nabízí široký sortiment certifikovaných bio potravin v České republice a také bezlepkové produkty.
  • Bio-detox – pro všechny, kterým není zdraví lhostejné.
  • Iswari – Prémiová zdravá výživa pro každého.

Související obchody

Prozdravi.cz, Bioma.cz, Country Life, Zelený obchod, BIO-DETOX

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se