Jak nakoupit dálniční známku na internetu

Tipy k nákupuDovolená a cestování 29. 3. 2022

Už od roku 2021 si řidiči v Česku nekupují papírové dálniční známky, ale můžeme si dálniční známku koupit jen v elektronické podobě. V roce 2022 se toho u známek moc nemění – zůstává nadále stejný formát, způsob nákupu a také cena.

Obrázek

Kdo si musí dálniční známku pořídít?

Dálníční známku si musí pořídit motorová vozidla nejméně se čtyřmi koly, jejichž nejvyšší povolená hmotnost činí nejvýše 3,5 tuny (nevztahuje se na přípojná vozidla a motocykly).

Kde koupit dálniční známku?

Pokud si chcete pořídit českou dálniční známku na rok 2022, máte na výběr ze 3 možností.

Elektronický obchod

Dálniční známky je možné zakoupit v e-shopu eDalnice. V jednoduchém formuláři stačí vyplnit SPZ, požadovaný počátek platnosti a e-mail. Zaplatíte online platební kartou nebo bankovním převodem a do e-mailu dostanete potvrzení včetně platnosti známky.

Obrázek

Pobočky České pošty a EuroOil

Pokud máte raději fyzický kontakt, můžete nadále koupit dálniční známku na jakékoli pobočce České pošty nebo na čerpacích stanicích značky EuroOil. Tam budete muset obsluze nadiktovat potřebné údaje - druh dálniční známky, SPZ, začátek platnosti a případný nárok na eko cenu. Zaplatíte a dostanete potvrzení se všemi detaily.

Samoobslužný kiosek

Elektronické dálniční známky budou rovněž přístupné v samoobslužných kioscíc. Ty najdete v Praze, Brně, Ostravě, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Rozvadově, Ústí nad Labem a Frýdku-Místku. Vyberete si druh dálniční známky a vyplníte SPZ a zemi registrace vozidla. V dalším kroku vyberete datum počátku platnosti dálniční známky. Platit můžete pouze platební kartou.

Kolik stojí dálniční známka?

Druhy dálničních známek a jejich ceny zůstávají stejné jako v předchozím roce. Stejné zůstává i zvýhodnění pro auta jezdící na zemní plyn nebo biometan. Konkrétně jsou k dispozici tři typy známek:

  • 10denní za 310,- Kč 
  • 30denní za 440,- Kč
  • roční za 1500,- Kč

Kde musíte mít dálniční známku?

Dálniční známka platí vždy jen pro jedno vozidlo a její převod na jinou SPZ není možný. Na dálniční známky a další poplatky nezapomínejte ani při cestách do zahraničí. V sousedních zemích vás v některých případech čeká zvýšení cen dálničních známek:

Rakousko

V Rakousku lze známku koupit v elektronické i papírové podobě. K dispozici jsou známky desetidenní za 9,60 €, dvouměsíční 28,20 €, celoroční pak za 93,80 €.

Německo

V Německu je využívání dálnic zdarma. 

Polsko

V Polsku se vybírá mýtné, které se vybírá jen na vybraných úsecích dálnic.

Slovensko

Na Slovensku lze koupit dálniční známku pouze online. Desetidenní dálniční známka stojí 10 €, měsíční 14 € a roční dálniční známka vyjde na 50 €.

Jak odstranit starou dálniční známku?

Když jedete do zahraničí,tak je doporučeno, abyste známku na sklo nepřilepovali na doraz. Pak vám půjde mnohem lépe sloupnout. Chcete-li sundat dálniční známku pomocí nehtu, je nutné odlepit nejprve růžek a pak pomalu kousek po kousku odlepovat celou dálniční známku. Další často využívanou metodou je použití karty - nejlépe ale takové, kterou nepotřebujete. Mimo nehty a karty se používá ještě žiletka nebo škrabka na led. Nicméně hrozí, že nějaké zbytky zůstanou stále na skle. Pak je vhodné použít nějaký odstraňovač - v tomto případě nejlépe například technický benzín. Jestliže nechcete používat domácí věci a chcete ochránit sklo, pak můžete sáhnout po speciálních škrabkách, které se prodávají i na čerpacích stanicích.

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se