Dálniční známka 2020 a Elektronická dálniční známka

Tipy k nákupu 25. 3. 2021

Nedokážete si představit život bez auta? Ať už jím denně jezdíte do práce, o víkendech na chalupy nebo na výlety, bude se vám nejspíše hodit dálniční známka 2020. Prozradíme vám, kolik bude letos stát, jaká je její platnost a kde ji sehnat. Nakonec se podíváme i na sousední země.

Abyste se mohli legálně projet po našich dálnicích, nebo dokonce některých rychlostních komunikacích, je třeba, aby vaše osobní vozidlo bylo opatřeno dálniční známkou. Vybrat si můžete ze tří různých délek. Nejvýhodněji rozhodně vyjde dálniční známka roční, ale to jenom za předpokladu, že ji opravdu využijete. Pro nárazové cestování se bude hodit spíše desetidenní nebo měsíční dálniční známka.

TIP: Ještě žádné vozidlo nevlastníte, ale využili byste ho? Poradíme vám jak na půjčku na auto.

poplatek za dálnici

Dálniční známka ČR - kolik stojí a kde ji sehnat?

Dálniční známka je určena pouze pro vozidla do 3,5 tuny. Poplatky pro vozidla s vyšší hmotností jsou vybírány pomocí elektronického mýtného. Dálniční známky se pak vůbec netýkají motocyklistů nebo osob s průkazem ZTP II. stupně.

Již od roku 2021 se můžeme těšit na moderní elektronické dálniční známky. Tento rok nás však ještě čekají ty klasické ve formě nalepovacích kupónů. Dálniční kupón se skládá ze dvou dílů a na oba je třeba čitelně zapsat RZ vozidla. Horní díl se pak lepí na čelní sklo. Na každé dálniční známce jsou vyobrazena povolená místa pro umístění. Spodní díl nevyhazujte! Slouží jako kontrolní štítek pro policejní kontrolu.

TIP: Provoz vozidla je poměrně finančně náročný. Poradíme vám, jak sjednat to nejlevnější povinné ručení pro vašeho čtyřkolového mazlíka.

Kde zakoupit dálniční známku 2020?

Novou dálniční známku si můžete pořídit už od 1. prosince 2019. Od tohoto dne bude známka i platná. Zakoupíte ji na těchto místech:

  • pobočky České pošty,
  • benzínové pumpy,
  • pobočky Cash Point,
  • ÚAMK - Žlutý Anděl,
  • některé supermarkety a
  • další nálepkou označená místa.
dálniční známka

TIP: Vaše staré pojištění auta je nevýhodné? Poradíme vám, jak ukončit smlouvu o povinném ručení.

Dálniční známka 2020 - cena

Velmi se spekulovalo o tom, že se letos dálniční známka podraží. Naštěstí se tak nestalo, a tak nás poplatek za průjezd dálnicemi a některými rychlostními silnicemi vyjde i letos stejně jako Dálniční známka 2019.

Roční dálniční známka je platná od 1.12.2019 do 31.1.2021. Platnost měsíční nebo desetidenní dálniční známky se vyznačuje proštípnutím patřičných kolonek (den a měsíc).

doba / hmotnost
do 3,5 t
doba / hmotnostRoční
do 3,5 t1 500 Kč
doba / hmotnostMěsíční
do 3,5 t440 Kč
doba / hmotnostDesetidenní
do 3,5 t310 Kč

POZOR: Bez dálniční známky se jezdit rozhodně nevyplatí. Pokuta vás může přijít na velmi nemilé peníze. Její výše se pohybuje v rozmezí od 5 000 - 100 000 Kč.

poplatek za dálnici

Dálniční známky v zahraničí

Dálniční známka Slovensko

Pokud vyrazíte k našim nejbližším sousedům, bude se vám hodit slovenská dálniční známka. Nečekejte však žádnou nálepku jako je tomu doposud u nás. Na Slovensku pořídíte elektronickou dálniční známku, kterou lze zakoupit online na webu eznámka.sk, v mobilní aplikaci, nebo na vybraných prodejních místech (např. čerpací stanice).

Vybírat si můžete ze tří délek platností. Ta nejkratší je stejně jako u nás desetidenní. Dále si můžete koupit například digitální známku roční nebo 30denní.

doba / hmotnost
do 3,5 t
doba / hmotnostRoční
do 3,5 t50 eur / cca 1 300 Kč
doba / hmotnostTřicetidenní
do 3,5 t14 eur / cca 365 Kč
doba / hmotnostDesetidenní
do 3,5 t10 eur / cca 260 Kč

Elektronická dálniční známka v ČR

V roce 2021 nahradí starou známku digitální dálniční známka. Jak to bude fungovat?

Ministerstvo dopravy má za úkol vytvořit web, na kterém bude možné si elektronickou dálniční známku zakoupit. Stále zůstane na výběr z těchto délek platností: 10 dní, měsíc nebo rok. Roční známka by měla platit jen rok, bude ji však možno koupit kdykoliv v roce. Další příjemnou zprávou je, že ceny zůstanou stejné.

Dálniční známka Rakousko

Rakouské dálnice jsou zpoplatněny pro všechny motocykly a vozidla do 3,5 t. Rakouská dálniční známka může být buď 10denní, 2měsíční nebo roční a zakoupit ji můžete na webových stránkách Asfinag.at. Jedná se o digitální vinětu. Nakupujte však s rozvahou, protože jejich platnost je možná nejdříve až 18. den od nákupu. Zakoupit lze stále i klasická nalepovací známka.

Některé úseky jsou v Rakousku zpoplatněné zvlášť mýtným. Většinou se jedná o různé tunely. Mezi ty nejznámější patří tunely Tauern a Karawanken.

doba / hmotnost
do 3,5 t
doba / hmotnostRoční
do 3,5 t91,10 eur / cca 2367 Kč
doba / hmotnostDvouměsíční
do 3,5 t27,40 eur / cca 712 Kč
doba / hmotnostDesetidenní
do 3,5 t9,40 eur / cca 245 Kč

Dálniční známka Maďarsko

V Maďarsku již několik let platí e-známka, tedy elektronická dálniční známka. Co se týče platností, i maďarská dálniční známka se dá sehnat jako 10denní, měsíční nebo roční. Zakoupit si ji můžete buď prostřednictvím stránek ematrica.nemzetiutdij.hu nebo na čerpacích stanicích v Maďarsku. U nás ji seženete například na pobočkách Tourist centrum nebo ÚAMK.

doba / hmotnost
do 3,5 t
doba / hmotnostRoční
do 3,5 t42 980 HUF / cca 3 320 Kč
doba / hmotnostMěsíční
do 3,5 t4 780 HUF / cca 370 Kč
doba / hmotnostDesetidenní
do 3,5 t3 500 HUF / cca 270 Kč

TIP: Má smysl si sjednat i havarijní pojištění? Poradíme vám v článku, kde si ukážeme, jaké škody kryje povinné ručení a havarijní pojištění.

Nejlevnější pneu - kdy přezout a jak ušetřit?

Bezpečnost především. Jezdit na starých, sjetých pneumatikách se opravdu nevyplatí. Přečtěte si našich 7 tipů, jak ušetřit na zimních pneumatikách, kde se mimo jiné dozvíte i více informací o této problematice. Důležité je starat se i o své letní pneumatiky.

Věděli jste, že i na pneumatikách můžete ušetřit s cashbackem? Stačí nakoupit v těchto obchodech:

Další obchody s pneu »

Související obchody

fonetip, pneushop.cz, LevněZde.cz, nejlevnejsiPNEU.cz, Jak Na Auto

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se