Dálniční známka 2019 ZDARMA, platnost, neplacené úseky

Tipy k nákupu 10. 11. 2021

Je pro vás jízda autem denním chlebem? A už máte novou dálniční známku 2019? Pokud nevíte, kde ji pořídit, kolik stojí a jak dlouho platí, podívejte se na naše tipy, které všechny důležité otázky zodpoví.

Za jízdu po dálnicích a vybraných rychlostních silnicích se v České republice platí. Poplatek se hradí tím, že si zakoupíte příslušnou dálniční známku podle svých potřeb. Máte na výběr z kuponů ročních, měsíčních a desetidenních, které se od sebe liší svým designem, aby byly dobře rozpoznatelné. Nevíte si rady jak, kde a kterou dálniční známku pořídit? Podívejte se na našeho ultimátního průvodce, který vše objasní. Pokud článek čtete až v roce 2019, kde koupit novou dálniční známku se dozvíte již v dalším článku o Dálniční známce 2020.

Kdo musí mít dálniční známku?

Koupě dálničních kuponů je povinná pro osobní vozidla do hmotnosti 3,5 tun. Vozy s vyšší hmotností platí elektronické mýtné a dálniční známky se jich proto netýkají. Stejně tak jsou od dálničních známek osvobozeni motocyklisté a řidiči vlastnící průkaz ZTP nebo ZTP/P. Všichni ostatní řidiči si ale vlastní známku pořídit musí.

Sjednejte si povinné ručení až o 70 % levněji

Nejen dálniční známka je povinná. Každý motorista musí také mít sjednané povinné ručení. Jedná se o pojištění, které kryje škody na cizím vozidle, trvalé následky cestujících a podobné nepříjemnosti. Nové povinné ručení 2019 s sebou přináší výrazné změny. Přesto si můžete díky Tipli sjednat to nejvýhodnější povinné ručení přímo na míru. Využijte Tipli srovnávač a vše vyřídíte během 5 minut.

Využít srovnávač povinného ručení »

Dálniční známka cena

Roční dálniční známka

Příjemným faktem je, že se ceny dálničních známek pro rok 2019 nemění a zaplatíte za ně tedy stejnou částku jako v roce 2018. Zdaleka nejvýhodnější a nejpoužívanější formou je roční dálniční známka, na které v roce 2019 dominuje kruh modré barvy. Vyjde vás na 1 500 Kč a budete ji moci využívat celý rok a 2 měsíce - už od 1. prosince 2018 až do 31. ledna 2020.

Další dálniční kupony

Pro případ, že v roce 2019 nehodláte využívat dálničního spojení tak často, jsou tu připraveny dálniční známky s kratší dobou platnosti. K dispozici jsou měsíční a desetidenní dálniční kupony. Měsíční dálniční známka je v barvě zelenožlutého čtverce a stojí 440 Kč. Desetidenní kupon tvoří červený trojúhelník a pořídíte ji za 310 Kč.

dálniční známka roční, měsíční a desetidenní

Dálniční známka 2019 zdarma

Víte, že dálniční známku můžete získat hned několika způsoby, aniž byste za ní utráceli peníze? Poradíme, jaké jsou podmínky. Kdy a kde dostanete dálniční známku 2019 zdarma?

Jak získat dálniční známku zdarma?Pro zobrazení této části článku se prosím zaregistrujte.Zaregistrovat seRegistrovat se přes Facebook

Platnost dálniční známky

  1. Roční dálniční známka: Platí 14 měsíců (od 1. 12. 2018 do 31. 1. 2020).
  2. Měsíční dálniční známka: Platí ode dne vyznačeného na kuponu. Platnost měsíční dálniční známky končí v den, který se číselně shoduje se dnem vyznačeným na kuponu. Pokud takový den není v příslušném kalendářním měsíci, připadne konec platnosti kuponu na poslední den měsíce.
  3. Desetidenní dálniční známka: Platí ode dne vyznačeného na kuponu a končí uplynutím desátého kalendářního dne.

Kde koupit dálniční známku 2019?

Teď už víme, jaké typy dálničních kuponů jsou pro rok 2019 k dostání, známe jejich cenu i dobu platnosti, ale kde se dají sehnat? Je to snadné. Všechny typy dálničních známek můžete zakoupit od 1. prosince 2018 na pobočkách České pošty, na čerpacích stanicích a na dalších místech, které poskytují služby motoristům.

Seznam míst, kde koupit dálniční známku:

  1. Benzínové pumpy
  2. Pobočky České pošty
  3. ÚAMK - Žlutý Anděl
  4. Pobočky Cash Point
  5. Nálepkou označená místa

Dálniční známka Albert

Stejně jako loni nabízí prodej ročních dálničních známek i síť hypermarketů Albert. Za nákup roční dálniční známky v Albertu dostanete navíc zdarma čisticí ubrousky značky ROX a praktickou škrabku na starou dálniční známku v hodnotě 139,80 Kč.

Kam umístit dálniční známku?

Od roku 2021 se počítá s přechodem na elektronické placení dálničního poplatku, ale pro příští rok stále ještě platí, že si musíme dálniční kupon nalepit na přední sklo. Dálniční známka se klasicky skládá ze dvou dílů. Pokud chybí jedna část, nebo je dálniční známka špatně vylepena, je známka neplatná! Než začnete lepit, pečlivě si na obě části napište SPZ svého vozu. Bez vyplnění SPZ totiž známka neplatí.

Jak správně vylepit dálniční známku

  1. První díl dálniční známky přilepte zevnitř na pravý dolní okraj čelního skla auta.
  2. Druhý díl nevyhazujte! Uschovejte ho pro případnou policejní kontrolu.

V případě poškození čelního skla, roztržení dálniční známky nebo chybně vyplněné registrační značky, můžete podat žádost o výměnu dálniční známky podle pokynů Státního fondu dopravní infrastruktury. Cena za provedení výměny činí 70 Kč.

Pokuta za jízdu bez platné dálniční známky

Jestliže se se svým vozidlem pohybujete na zpoplatněných úsecích pozemních komunikací bez platné dvoudílné dálniční známky, hrozí vám pokuta. To znamená, že po dálnici nemůžete jezdit bez kompletní dálniční známky nebo se známkou už prošlou. Výše pokuty za jízdu bez známky se pohybuje od 5 000 Kč (v blokovém řízení) až po 100 000 Kč (ve správním řízení). Koupi platné dálniční známky tedy nepodceňujte!

Jízda po dálnici

Tip: Pokud se chceme vyvarovat potíží a karambolů na silnici, je nezbytné udržovat svůj vůz v bezvadném stavu. Pořiďte si kvalitní autodoplňky za atraktivní ceny.

Neplacené úseky dálnic

I v roce 2019 se můžete na některé úseky dálnic vydat bezplatně, bez dálničního kuponu. Zpravidla se jedná o obchvaty a silnice prvních tříd. Podívejte se, které to aktuálně jsou:

  • D3 (Veselí nad Lužnicí – Bošilec, 104. – 109. km)
  • D6 (Karlovy Vary – Cheb, 131. – 162. km)
  • D46 (Hněvotín – Olomouc, Slavonín, 37. – 39. km)
  • D52 (Pohořelice, 23. – 26. km)
  • D55 (Otrokovice, 30. – 32. km)

Dálniční známka v zahraničí

1. Dálniční známka Slovensko: Na Slovensku fungují téměř stejná pravidla jako u nás. Rozdíl je v tom, že Slováci už zavedli elektronický systém dálničních známek. Slovenská dálniční známka je zpoplatněna a roční dálniční kupon vás tak bude stát 50 € (v přepočtu přibližně 1 300 Kč).

2. Dálniční známka Rakousko: Poplatek je nutné zaplatit i v Rakousku. Rakouská dálniční známka vyjde cenově přibližně na 87,30 € (v přepočtu cca 2 270 Kč).

3. Dálniční známka Polsko: V Polsku jsou zpoplatněny pouze některé úseky dálnic, proto místo poplatku za dálniční známku platíte mýtné.

4. Dálniční známka Německo: O poznání příjemnější je cestování v Německu. Zde jsou totiž řidiči od poplatků za využití dálnice osvobozeni.

Tipy na autodoplňky se slevou

Chcete maximálně ušetřit? Nakupujte autodoplňky přes Tipli.cz. Tento cashback portál vám vyplatí část peněz zpět z každého nákupu v partnerském obchodě!

  • Pneumatiky.cz - eshop s autodoplňky a cashbackem 1,5 %.
  • TorriaCars - ty nejlepší doplňky, nářadí a kapaliny do auta se slevou 3 %.
  • AliExpress - zajímavé a cenově dostupné vybavení pro auto s cashbackem až 10 %.
Zobrazit další obchody »

Související obchody

AliExpress, TorriaCars, Kasa.cz, Pneumatiky.cz, Autotým

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se