Cyklistika pro každého. Kde sehnat výbavu na horská kola?

Tipy k nákupuHobby a zábava  |  Sport 7. 9. 2022

Jste-li milovníci cyklistiky, zbystřete! Přinášíme vám základní informace o cyklistice, cyklotrasách a cyklistickém vybavení! Cykloturistika se u nás těší velké oblibě a stále vzrůstá. Spolu se začátkem letních prázdnin a vysokých teplot se silnice i cyklostezky plní jízdními koly. Na co si dát pozor?

Jízdní kolo je od svého vzniku stále populárnější. Za dlouhá léta, co bicykl existuje, prošel obrovským vývojem, a tak si dnes můžeme vybrat hned z několika typů kol. V nabídce jsou například silniční kola, horská kola, treková kola, nebo elektrokola. Kromě profesionálních kol si bežný cyklista může pořídit i výborné vybavení, které by mu mohl leckterý profesionál závidět.

Horské kolo? Silniční kolo? Jak vybrat to správné?

Výběr jízdního kola je velmi důležitá záležitost, která ovšem není nijak složitá. Zásadní je totiž odpovědět si na jednoduchou otázku, v jakém terénu budete kolo používat.

  • Horské kolo je určeno převážně do terénu. Hravě si poradí na nezpevněném povrchu jako je např. štěrk, lesní cesta, kořeny, menší kameny. Nezapomeňte ale na vhodné vybavení do nebezpečného terénu. Koukněte na cyklistické potřeby na SportObchod.cz.
  • Silniční kolo je určeno pouze pro jízdu po silnicích a asfaltových cestách. Silniční kola jsou vybavena úzkými pneumatikami a jsou tak velmi rychlá.
  • Trekingové kolo je určeno pro pohodlnou jízdu na zpevněném povrchu = na silnici, cyklostezce či v lehkém terénu. Tyto kola jsou ideálními společníky na výlety do přírody, kde vás nečeká těžký terén.
  • Elektrokolo je moderním typem kola, které je vybaveno pomocným elektromotorem, který vám pomůže při šlapání do pedálů.
Výběr kola

Cyklotrasy

Jízda na kole se u nás těší stejné oblibě, jako například v Německu. Narozdíl od Němců, kteří kolo využívají častěji jako dopravní prostředek, Češi jezdí častěji na výlety a vyznávají hlavně rekreační cykloturistiku. Délka chráněných cest pro cyklisty u nás dosáhla 3240 km, avšak potenciál cyklodopravy v našich městech zůstává nevyužitý.

Pokud chcete všechny cyklotrasy na jednom místě, nebo jen hledáte tipy na výlety, doporučujeme tyto knižní tituly na Knihy Dobrovský:

Česká republika Atlas s cyklotrasami

Česká republika Atlas s cyklotrasami: Atlas České republiky zobrazuje úplnou silniční síť a je doplněn značenými mezinárodními, dálkovými a regionálními cyklotrasami. Dále jsou v mapě vyznačeny informační střediska, kempy, hrady, zříceniny, zámky, rozhledny...

Ottův atlas

Ottův atlas Nejkrásnější české cyklotrasy: Unikátní vydání Ottova atlasu nabízí 100 krásných cyklovýletů s popisem nejvýznamnějších přírodních a historických památek. Trasy jsou navrženy tak, aby začínaly a končily v místech s návazností hromadné dopravy a nabízely možnost občerstvení.

Cykloatlas Česko

Cykloatlas Česko: Jediný cykloatlas ČR obsahující všechny značené a doporučené cyklotrasy s klasifikací povrchů. Praktická kroužková vazba a přesný rozměr A4. Nová verze atlasu České republiky určeného především pro cykloturisty - v měřítku 1:75 000.

Pokud hledáte levné vybavení či oblečení na kolo v dobrém poměru cena/kvalita, můžete vyzkoušet Lidl, který cyklistické vybavení pravidelně nabízí. Nejdůležitejší ze všeho je ale cyklistická helma.

Jak vybrat cyklistickou helmu?

6 rad pro výběr helmy na kolo

  • Správná velikost - helma by vám měla sedět, neměla by nikde tlačit a neměla by být volná.
  • Bezpečnost - nikdy nekupujte helmu z bazaru, nebo helmu, která nemá příslušné bezpečnostní certifikáty.
  • Odvětrání - dobré odvětrání je jednou z věcí, které opravdu oceníte. Neodvětraná, nebo špatně odvětraná helma může při jízdě v létě vést k přehřátí. To vám může způsobit velké zdravotní problémy.
  • Vhodná kategorie helmy - je třeba si rozmyslet, kde a jak budete nejčastěji jezdit, podle toho pak volte kategorii helmy. Rozdíly mezi kategoriemi jsou citelné například v hmotnosti, odvětrání apod.
  • Hmotnost - při dlouhém výletu poznáte rozdíl v hmotnosti přilby nejvíce, nízká váha však nesmí být na úkor bezpečnosti.
  • Konstrukce - dobrou konstrukcí dochází k snížení hnotnosti a zvýšení pevnosti přilby.

Cyklistická helma by měla být nedílnou součástí vybavení každého cyklistys. Nepodceňujte bezpečnost a cyklistickou helmu si pořiďte, i když od 18 let není povinná. I průměrná rychlost cyklisty výletníka totiž může být v případě pádu z kola fatální.

Zcela jednoduchý model pádu na kole: padající často drží řidítka v domněnce, že pádu dokáže zabránit a kolo tak uchránit před odřením. Zcela odkrytá hlava pak míří například na okraj obrubníku. Pokud bude nasměrovaná ve "správném" úhlu na spánek, může být tento okamžik poslední cyklistovou vzpomínkou...

Dbejte na vaši bezpečnost a cyklistickou helmu si určitě pořiďte. Vybírejte například na inSPORTline a využijte některou ze slev, kterou Tipli nabízí.

Pokud hledáte nové vybavení na cyklistiku, pomůže Vám s tím taktéž web Cykloguru.cz.

Kde sehnat vybavení na kolo?

Ať už máte doma horské kolo, trekové kolo, silníční kolo anebo skládačku, nezapomínejte na vybavení! Nezbytná je helma, pokud vám je vaše zdraví milé. Brýle i rukavice na kolo jsou další nutné položky. Důvod je jasný - bezpečnost. Neměli byste zapomínat ani na brašničku s duší a alespoň základním vybavením. Hodit se může i mapník na řidítka a cyklocomputer.

A kde to všechno sehnat? Tipli spolupracuje s mnoha sportovními obchody, které nabízí vybavení na kolo. Pokud chcete ušetřit, využijte cashback přes Tipli, a získejte až třetinu z ceny vybavení zpět přímo na účet!

  • inSPORTline – Pokud jste cyklista tělem i duší, inSPORTline vás určitě potěší!
  • Decathlon – V Decathlonu sežene každý sportovec kvalitní vybavení za skvělou cenu.
  • Sportisimo – Sportisimo je klasika, která nezklame.

Související obchody

4camping.cz, Sportega, inSPORTline, Knihy Dobrovský, SportsDirect.com

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se