Chia semínka: Jsou opravdu takovým zázrakem pro naše tělo?

Tipy k nákupuHubnutí 10. 11. 2021

Chia semínka se stala hitem zdravého stravování, ale jsou opravdu tak zázračná, jak nám předkládají prodejci? A kvůli čemu dostala semínka označení superpotravina? Odhalte s námi celou pravdu o chia semínkách.

Nenechte se zmást tím, že jsou chia [čtěte "čia"] novým objevem. Malá černá semínka šalvěje hispánské už byla základem jídelníčku Aztéků. Používali je tehdejší běžci, kterým chia dodávala během výkonu důležité živiny. Dnes je zařazujeme do zdravé výživy a své místo si chia našla i v našich domovech.

Proč zařadit chia semínka do zdravého jídelníčku?

5x ano pro chia semínka

  1. Hydratují organismus a umožní vám lépe snášet fyzickou zátěž.
  2. Oplývají nenasycenými mastnými omega 3 kyselinami.
  3. Snižují hladinu škodlivého cholesterolu.
  4. Obsahují vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor a zinek.
  5. Předcházejí vzniku Alzheimerovy choroby a zlepšují koncentraci a paměť.

Pro lidi co se snaží zredukovat svou váhu, jsou semínka hubnoucí zázrak. Dokážou navázat vodu a zvětšit svůj objem až na dvanáctinásobek. Tím se vytvoří hustý chia gel, který má výborný efekt na trávení. Sníte tak mnohem méně a energie ze stravy se vstřebává postupně a efektivněji.

Semínka chia jsou právem označovány za superpotravinu. Nejčastěji se přidávají do pití, pomazánek, smoothie, salátů, moučníků i kaší.

Pokud do svého jídelníčku chcete zařadit více zdravých potravin, tak jsou chia semínka jasnou volbou. Půl kila chia semínek seženete do 100 Kč.

Dostatečné množství důležitých látek zajistí pouhé 2 lžíce chia semínek denně!

Tip na kokosový chia pudink s jahodovým smoothie

chia semínka

Ingredience pro 4 porce

  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 1/4 hrnku chia semínek
  • 1 lžička javorového sirupu
  • jahodové smoothie
  • čerstvá máta na ozdobu

I přesto, že chcete žít zdravě, můžete si dopřát sladký dezert. Chia pudink se hodí na snídani i jako svačinu. Na přípravu je velmi jednoduchý a zároveň skvělé chutná.

Postup: Smíchejte mléko s javorovým sirupem a chia semínky. Poté směs zakryjte fólii a nechte do rána semínka bobtnat. Ke snídani podávejte s jahodovým smoothie a navrch ozdobte chia pudink mátou. Dobrou chuť! :)


Jsou chia semínka vhodná pro každého?

I chia semínka mají negativum. Zbystřit by měli hlavně ti, kdo mají problémy s nízkým krevním tlakem, protože by jim semínka mohli spíše uškodit. Pro děti jsou chia semínka vhodná. Malá semínka obsahují spoustu živin vhodných také pro ženy v těhotenství. Chia semínka by proto měly zařadit do svého jídelníčku.

Získejte zdarma e-book Zdravé pečení aneb mlsání bez výčitek!I mlsat se dá zdravě a bez přibírání, když víte, jak na to! Zaregistrujte se zdarma (stačí e-mail a heslo) a stáhněte si e-book.Zaregistrovat seRegistrovat se přes Facebook

Jak chia semínka skladovat a kde je koupit?

Pro dlouhodobější skladování přesypte chia semínka do sklenice a uchovávejte v temnu (není třeba je skladovat v ledničce). Skladování chia v uzavřené nádobě pomůže prodloužit její životnost.

Chia semínka seženete v každé prodejně se zdravou výživou, ale i v lékárnách nebo třeba drogériích DM.

Kde koupit chia semínka nejlevněji?

  • Dr. Max - Online lékárna, kde kromě léků, seženete i chia semínka s akční cenou.
  • Pilulka - E-shop lékárny vám nabízí chia semínka za výhodnou cenu.
  • GymBeam - Hubnoucí zázrak v podobě chia semínek se dá pořídit na tomto e-shopu za akční cenu v 500g nebo 1kg balení.
  • Myprotein - Mimo proteinů zde najdete i organická chia semínka, která získala organický certifikát od Soil Association pod kódem GB-ORG-05.

Související obchody

Pilulka.cz, Lékárna.cz, Myprotein, GymBeam, Dr. Max

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se