Americká hypotéka: Hypoteční úvěr nejen na bydlení

Tipy k nákupuFinance 8. 1. 2023

Hledáte výhodnou hypotéku? Spoříte na dům nebo kupujete nemovitost? Víte, jak funguje americká hypotéka? Jaké jsou její výhody a nevýhody a kdy si zvolit tuto možnost oproti klasické hypotéce? Poradíme!

Nad hypotékou je vždy dobré se zamyslet. Je předem dobré si spočítat, jestli se úvěr, který uzavřete, vyplatí nebo jestli na něm proděláte. Americká hypotéka je tedy něco, co byste měli zvážit. Jedná se o neúčelovou půjčku, kterou nemusíte využít jenom na opravu nebo nákup nemovitosti.

Co přesně je americká hypotéka?

Americká hypotéka je hypoteční úvěr, který není účelově vázán a je zajištěný zástavním právem k nemovitosti. Americkou hypotéku tedy nemusíte nutně využít k rekonstrukci, nákupu nemovitosti nebo pozemku. Můžete ji použít k cestování nebo nákupu auta. Banky v USA mezi své produkty a služby také řadí americkou hypotéku, ovšem pod názvem home equity loan – doslovný překlad zní domácí spravedlivý úvěr nebo domácí spravedlivá půjčka.

Americká hypotéka

TIP: Vycestujte díky americké hypotéce do zahraničí. Nezapomeňte na cestovní pojištění a užijte si dovolenou naplno.

Přednosti americké hypotéky

Jasnou předností americké hypotéky je možnost využití peněz na jakékoli účely. Ať už plánujete koupi auta, cestu do Las Vegas nebo pořízení spotřebičů, peníze máte na účtě připravené k čerpání a do banky nemusíte posílat jedinou fakturu.

  • Bance nemusíte oznamovat, za jakým účelem si hypotéku zřizujete (banky však nechtějí, aby peníze byly použity na podnikání).
  • Americká hypotéka má oproti spotřebitelskému úvěru nižší úrokovou sazbu díky zástavě nemovitosti.
  • Máte možnost půjčit si poměrně vysokou částku, ale maximálně 70 % z hodnoty nemovitosti.
  • Nízké měsíční splátky a možnost rozložit si splácení na období až 20 let.
  • Nemovitost s americkou hypotékou můžete prodat kdykoliv a s 1% sankcí.
  • Na rozdíl od klasické hypotéky na bydlení je u některých bank možné americkou hypotéku předčasně splatit bez sankčního poplatku.

Nevýhody americké hypotéky

Jelikož americká hypotéka nabízí možnost využití finančních prostředků na jakékoli účely, nebudete mít možnost čerpat státní podporu. A to ani v případě, že bude použita účelově, tedy na bydlení.

  • Sazby u neúčelových úvěrů jsou výrazně vyšší, než je zvykem u klasických účelových hypoték.
  • Některé banky a pojišťovny mají nastavenou maximální výši půjčky bez ohledu na hodnotu nemovitosti.
  • Ručíte nemovitostí za zapůjčenou hotovost, tudíž jste pod rizikem její ztráty.

Tak jako každá půjčka, i bankovní hypotéka má svá omezení. Zda se vyplatí záleží vždy na konkrétní situaci. Vždy dobře zvažte veškeré možnosti, ideálně se poraďte s odborníkem přes finance.

Americká hypotéka

TIP: Budete-li si s americkou hypotékou pořizovat auto, nezapomeňte si společně s ním sjednat povinné ručení.

Výše úvěru

Výše úvěru je finanční obnos, který banky a pojišťovny žadateli o hypotéku poskytnou. Žadatel však musí splnit určité podmínky:

  • Minimální výše úvěru je 100 000 Kč.
  • Maximální výše úvěru je 70 % z výše nemovitosti nebo individuálně bankami stanovená hranice. Pokud je tato hranice např. 1 milion korun, půjčka nemůže tuto částku překročit, přestože hodnota nemovitosti částku milionu korun převyšuje.

Tip: O hypotečním úvěru od Sperbank či refinancování hypotéky se dočtete v dalších článcích.

Hypoteční kalkulačka pro americkou hypotéku

Banky a instituce, které americkou hypotéku poskytují na svých webových stránkách často mívají sekci hypoteční kalkukačka, kde si výši hypotéky můžete zdarma a jednoduše spočítat. Budete tak mít jasný přehled o výši a době splátek a možnost porovnání americké hypotéky s hypotékou klasickou.

Související obchody

AXA ASSISTANCE, Alianz Direct, mBank, ČSOB Pojišťovna, Allianz pojišťovna

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se