6 tipů, co dělat s nechtěnými vánočními dárky

Tipy k nákupuVánoce 10. 11. 2021

Známe to asi všichni. Některé vánoční dárky potěší, jiné zase tolik ne. Co ale s těmi, které se nám vyloženě nelíbí nebo nehodí? Vraťte je, přetvořte je nebo je pošlete dál. Někomu jinému třeba udělají radost.

Pokud jste Ježíškovi nenapsali podrobný seznam, je možné, že se pod vánočním stromečkem objeví i nějaký ten nechtěný dárek. Nebojte, ten hrozný svetr nebudete muset nosit a nezáživnou knížku zase nebudete muset číst. Tady je šest tipů, jak se nechtěných dárků co nejlépe "zbavit".

1. Výměna nebo vrácení zboží do 14 dnů

Tou úplně nejjednodušší možností je vrácení či výměna zboží v obchodě, v němž bylo zakoupeno. K tomu ale budete potřebovat účtenku nebo alespoň výpis z účtu (pokud bylo zboží placeno kartou). Pravděpodobně se tak se svými úmysly budete muset svěřit dárci nechtěného daru.

S platnou účtenkou máte právo na odstoupení od smlouvy do 14 dnů. V této lhůtě je umožněno vrácení zboží bez udání důvodu. Zda se rozhodnete jen pro výměnu nebo rovnou pro vrácení zboží, to už je zcela na vás.

dárky

Všechny potřebné informace vždy naleznete v reklamačním řádu daného obchodu. Velmi snadno a rychle se podobné věci vyřizují zejména u velkých a ověřených eshopů, mezi něž patří třeba Alza nebo Mall.cz.

Pokud eshop nemá pobočku ve vašem městě, je třeba počítat i s dopravou. Tu v tomto případě hradíte vy. U obchodů spolupracujících se Zásilkovnou stačí zboží dovézt na nejbližší pobočku. U těch ostatních musíte využít Českou poštu, PPL, DPD nebo jiného dopravce. Vhodný způsob dopravy vám většinou poradí přímo na stránkách eshopu.

2. Vyzkoušejte online bazary

Pokud nemáte účtenku, od nákupu uplynulo více než 14 dní nebo zboží nemůžete z jiného důvodu vrátit, bude nutné vymyslet nějaký plán B. Velmi oblíbené jsou nejrůznější online bazary, na nichž můžete nehodící se zboží prodat. A prodává se úplně vše od oblečení přes kosmetické produkty až po kuchyňské nádobí.

Ne nadarmo se říká, že každé zboží má svého kupce. A to bazarové není výjimkou. Tak ještě než dárek vyhodíte, zkuste ho vystavit na některém z online bazarů. Mezi ně patří třeba oblíbený obchod Od Karla. A není to jen tak ledajaký online bazar. Tenhle se o všechno postará za vás. O odvoz zboží, jeho nafocení i následný prodej.

3. Darujte na charitu

Chcete svým dárkem udělat radost potřebným? Není nic jednoduššího, než ho věnovat na charitu. Uvítají určitě nejen oblečení, ale také drogerii nebo i různé doplňky do bytu.

dárky

4. Dejte dárek kamarádce

Co neudělá radost vám, to může velmi dobře potěšit někoho jiného. Vždyť každý z nás má úplně jiný vkus. Zkuste se zeptat kamaráda, kamarádky nebo jiných známých, zda by se jim váš nevhodný dárek nehodil.

5. Vyměňte s někým jiným za jeho nechtěný dárek

Nejste ve vaší partě jediní, kteří dostali nevhodný dárek? Tak udělejte soukromou burzu. Nebo rovnou burzu pro celé město. Stačí jen najít vhodné prostory a uvidíte sami, kolik nevhodných dárků se sejde.

6. Dárek upravte k obrazu svému

Pokud je tím nevhodným dárkem oblečení, šperk nebo něco podobného, ještě není důvod zoufat. Zapojte vlastní kreativitu a dárek vlastnoručně upravte. Z trička můžete vyrobit skvělý potah na polštář, z divných džínů zase super kabelku. Fantazii se zkrátka meze nekladou. A inspirace je všude víc než dost.

Šetřete s cashbackem! Získejte peníze z nákupu zpět

Chcete nakupovat za nejlevnější ceny? Vyzkoušejte cashback portál Tipli, který vám zajistí určitou částku peněz z nákupu zpět! Stačí se zdarma zaregistrovat, prokliknout se do obchodu a začít šetřit!

  • SCONTO nábytek - za nákup nábytku až 5 % zpět.
  • eObuv - až 3 % z nákupu obuvi zpět.
  • About You - oblečení a doplňky s cashbackem 10 %.
  • AliExpress - nákupy z Číny s cashbackem až 10 %.
  • BonPrix - nakupujte oblečení levněji až o 5,3 %.
  • Vivantis - kosmetika s 10% slevou.
Zobrazit další obchody »

Související obchody

AliExpress, Astratex.cz, Vivantis, SCONTO Nábytek, Bonprix

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se